Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
9. 9. 2016 | 5 minut čtení

Cyklistika všeho druhu je téměř národním sportem, není tedy divu, že je často zaznamenávaná, a to převážně kamerami GoPro. Nemusíte jezdit český pohár v downhillu (sjezdová kola na náročných tratích), nebo být na těch nejhezčích trailech či silnicích světa. Velmi pěkné záběry pořídíte prakticky kdekoliv, třeba při běžné rodinné vyjížďce do lesa, podél řeky, ve městě... K tomu, aby šly záběry zachytit a byly poutavé, je potřeba pár kusů základního příslušenství, zejména držáků. Pojďme se tedy podívat, které kousky, nejenom na kole, nejčastěji využijete a posunou vás dále v zachycování okolního světa přes objektivy GoPro kamer.

Držáky

Držák je základním příslušenstvím, které z univerzální kamery udělá kameru, která je vhodná pro určité sportovní aktivity, situace, a dá se připnout na tělo či část kola. Držáky máme specializované, jejichž využití je poměrně přesně cílené, ale také velmi univerzální, které využijete téměř při každém natáčení s GoPro.

GOPRO Chest Mount Harness

GOPRO Chest Mount Harness

Je hrudní držák, z něhož vznikají ty nejpoutavější cyklistické záběry. V záběru na nejširší nastavení objektivu, tedy režim W - wide, budou ruce cyklisty a celá scéna, kterou má jezdec před sebou. Pro umocnění dojmu ze záběru je vhodné, aby rozestup mezi jezdcem, co natáčí, a cyklistou před ním byl maximálně 5 metrů. Tento záběr je vhodný i na delší prostřihy v akčním videu.

GOPRO Side Mount - úchyt s vyklopením do stranyGOPRO Side Mount - úchyt s vyklopením do strany

Úchyt umožňující nalepení na helmu nebo rovnou plochu (s volitelným plochým lepícím úchytem). Záběry z boku helmy řadíme mezi ty nejzajímavější. Pohled je totiž velmi blízký pohledu jezdce a zároveň část helmy, která je při režimech W a M vidět na záběru, má stabilizační účinek. Oko diváka se zaměřuje na pevný bod, helmu, a záběry tak vnímá jako velmi stabilní.

GOPRO Vented Helmet Strap Mount - pásek k uchycení na helmu

GOPRO Vented Helmet Strap Mount - pásek k uchycení na helmu

Pásek na helmu určený pro klasické MTB, enduro a silniční helmy. Pohled je atraktivní zejména při širokých režimech snímání z větší výšky, při které zaujmou spíše téměř panoramatické záběry okolní krajiny, než trať, terén nebo silnice, po které se pohybujete.  

GOPRO Helmet Front Mount - držák k uchycení na helmu

GOPRO Helmet Front Mount - držák k uchycení na helmu

Nalepovací držák pro selfie záběry. S pomocí tohoto příslušenství na GoPro snadno vytvoříte záběry sebe samého, což přinese do každého videa výraz obličeje, který má velkou vypovídající hodnotu o právě probíhající aktivitě. V tváři divák uvidí strach z náročného sjezdu, radost, ale i bolest, která se s cyklistikou často pojí. Kameru lze otočit tak, aby snímala, co se děje před jezdcem. Získáte tak atraktivní pohled velmi blízký pohledu cyklisty.

GOPRO Handlebar Seatpost Mount - úchyt na kolo

GOPRO Handlebar Seatpost Mount - úchyt na kolo

Jeden ze základních úchytů nejenom pro připevnění na kolo. Menší varianta šroubovací objímky pro tyče, trubky o průměru 1,9 - 3,4 cm. Vhodná pro tenčí kulatiny, jako jsou řídítka nebo zadní stavby jízdních kol. Pohled z řídítek i zadní stavby je ideální pro kratší záběry. Dokáže přiblížit funkci odpružení při jízdě v terénu nebo v případě silniční cyklistiky přinese netradiční úhel pohledu oblíbené trasy, města nebo zajímavé krajiny.

GOPRO Roll Bar Mount - objímka pro uchycení

GOPRO Roll Bar Mount - objímka pro uchycení

Větší a univerzálnější varianta šroubovací objímky pro tyče, trubky o průměru 3,4 - 6,35 cm, v případě menších průměrů je možné vyvložkovat ideálně pevnou gumou. Vhodná pro tlustší kulatiny, jako jsou sedlové trubky, sjezdová řídítka nebo řídítka v nejširší části, rámy apod. Pohledem ze sedlové trubky získáte atraktivní záběry na zadní kolo, práci brzdy, ale i jezdce, kteří jedou za vámi. Ideální je, aby cyklisté jeli co nejblíže za sebou, optimálně do 5 metrů, protože s plnou šířkou záběru jsou objekty v dáli opravdu malé, a na záběru tudíž dostatečně nevyniknou. Připevněním na rám a natočením do boku vytvoříte záběru vedle jedoucího cyklisty, což lze nejsnáze na širších cestách, tak aby cyklisté byli vedle sebe alespoň na vzdálenost 1,5m.

V příštím díle se podíváme zejména na příslušenství, které nám usnadňuje používání a ovládání GoPro, jak kameru efektivně chránit, nebo jak jí snadno opravit v případě, že zažila opravdu velký pád.

Kompletní sortiment příslušenství GoPro vhodné na kolo, případně motocykl apod.

Článek s novinkami GoPro příslušenství na kolo

SEZNÁMENÍ S GOPRO KAMEROU

Druhý díl miniseriálu o nejlepším GoPro příslušenství

GOPRO HERO 12 Black Bundle

Video 5,3K60, 4K120, 2,7K240, Až 8× zpomalený pohyb (slow motion), Fotografie 24,7 Mpx až 30 sn/sek

11 490,-
GOPRO HERO 12 + Max Lens Mod 2.0

Video 5,3K60, 4K120, 2,7K240, Včetně Max Lens Mod 2.0, Až 8× zpomalený pohyb (slow motion)

13 990,-
GOPRO MAX

Netradiční video s 360° záběry, Směrový nebo 360° mikrofon, Max HyperSmooth vysoce výkonná stabilizace videa

12 990,-

Související články

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G
Hodnocení 98%

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...