Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Výstavy

Slibuji věrnost republice

Termín: 31. 8. - 28. 10. 2018| Místo: Leica Gallery Prague
Slibuji věrnost republice
27. 8. 2018 | 4 minuty čtení

Naše republika letos v říjnu oslaví významné výročí, a to celých 100 let od svého vzniku. V Leica Gallery Prague si od 31. srpna do 28. října můžete tuto významnou událost připomenout prostřednictvím 11 prezidentů, kteří za století stanuli v čele našeho státu. Kromě jejich osobností a historického kontextu můžete také pozorovat vývoj fotografie, kterým za uplynulé století prošla.

Po stopách jedenácti prezidentů

Letos oslavujeme 100 let výročí vzniku republiky a při té příležitosti vzniká mnoho výstav a různých dalších aktivit. V Leica Gallery se toto významné jubileum rozhodli připomenout prostřednictvím osobností českých a československých prezidentů, kteří za 100 let existence česk(oslovensk)é samostatnosti stanuli v čele našeho státu. Odtud plyne také název výstavy "Slibuji věrnost republice...", který výchází z úvodních slov prezidentské přísahy.

Výstava odhaluje nejen (často vypjatý) životní příběh důležitých mužů v čele země, ale také leckdy turbulentní historický kontext. Už při pohledu na samotný prezidentský slib můžeme vidět, že se v jeho znění odrážejí politické i geografické změny. Výstava přitom nijak nehodnotí význam či osobnosti jednotlivých prezidentů, nýbrž objektivně prezentuje obrazové dokumenty, mezi nimiž jsou i doposud neznámé fotografie, lidí, kteří významnou měrou ovlivňují životy nás všech.

Kromě historického rozměru je možné prostřednictvím výstavy nahlédnout na pojetí fotografie v průběhu celého století. To ovlivnilo mnoho faktorů - od technologického vývoje fototechniky a obsahové a tiskové úrovně média, pro něž fotograf pracoval, přes atmosféru ve společnosti až po politické otázky (ne)svobody tisku. V první polovině minulého století se využívaly těžké a objemné kamery schopné zachytit skutečnost ve vysoké kvalitě, avšak na úkor autenticity. Soudobé snímky z digitálních přístrojů se vyznačují dynamičností a možností rychlého zpracování, což oceňují tištěná i, a ta především, elektronická média. Na fotografiích je patrné, že v průběhu doby se upouštělo od přílišného respektu k politikům a docházelo k liberalizaci hradního protokolu

Fotografování na Hradě bylo vždy specifické a přístup k němu neměl každý. Například ČTK, která je počtem děl zastoupena nejvíce, měla až do roku 1990 úzký tým tzv. hradních fotografů se stálou akreditací. Fotoreportéři ostaních médií dostali povolení jen za určitých okolností. Archivy ČTK skrývaly fotografie ve vynikající kvalitě i skvělém stavu, ne vždy se ale dochovaly i se jménem autora, ať už z bezpečnostích, či autorsko-právních, nebo pouzé nedbalosti.

A jaké je poslání výstavy? K tomu si lze vypůjčit citát T. G. Masaryka:

Byl jsem čtyřikráte zvolen presidentem naší republiky; snad mi to dává legitimaci, abych vás poprosil a celý národ československý i spoluobčany národností ostatních, abyste při správě státu pamatovali na to, že státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. Sám jsem si toho byl vždycky vědom.

 

LEICA Double Rope Strap - Night SO 100cm

Barva Night, Dvojitý popruh, Pevné horozelecké lano

2 990,-
WANDRD PRVKE 31L Black Photo Bundel V3

pět polstrovaných přepážek a tři vnitřní popruhy, odolný proti povětrnostním vlivům, boční přístup

7 990,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...