Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaRozhovory

Petr Jan Juračka pokřtil svou knihu "Ze života fotografa"

20. 9. 2018 | 5 minut čtení

Royal Theatre Praha hostilo 18. 9. 2018 představení nové knihy Petra Jana Juračky “Ze života fotografa”. Na vznik knihy přispělo prostřednictvím portálu HitHit přes 1200 účastníků kampaně a vybralo se neuvěřitelných 607 000 korun. Křest jsme si nemohli nechat ujít.

“Tohle byl šílenej kotel, kámo”

Petr to vystihl přesně. Na místě představení nechyběla osobitá výzdoba. Nad diváky visel například kajak. A že jich dorazilo, celkem 160 lidí sledovalo, jak Petr slanil na scénu z balkonu divadla a chopil se úvodního autorského čtení. Následovala krátká videa, fotografie, historky a představování rodiny, kamarádů a kolegů z oboru.

petr jan juracka krest knihy

Detaily a zajímavosti o knize “Ze života fotografa”

Jak se již v předmluvě knihy dočtete, Petrova myšlenka napsat knihu se zrodila před 7 lety u jezera Bajkal, které toho času s kamarádem na kajaku přejel. 

Autor uvádí, že chce čtenáře především motivovat k tomu NĚCO prožít. To “něco” nemá nijak konkrétní popis, jasně vám ale dojde, že jde o výstup ze své komfortní zóny. Obyčejně se totiž dostaví zážitek. K tomu čtenářům dopomůže i vložená strana s názvem “moje přání”, na kterou si budete moci napsat…. To už necháme na vás. Kniha je vlastně soupisem velmi nevšedních zážitků, expedic a historek ze života autora/fotografa. :-) 

Font, kterým je název knihy a nadpisy v ní napsány vymyslel Petrův tatínek a věnoval mu ho půl roku před vydáním knihy. Autor podepsal všech 1 600 výtisků knihy. Knihu vydalo nakladatelství First Class Publishing. To se postaralo i samotnou událost křestu. 

Knihu autor nepolil šampaňským. Jak sám říká, nechtěl první výtisk, který podepsalo všech 26 nejbližších na pódiu, zničit. Na přípitek tak skvěle posloužil panák Metaxy.

juracka ze zivota fotografa

Rozhovor s autorem knihy

  • Jak se po představení cítíš Petře? Na scénu jsi slanil ve velkém stylu a skoro 3 hodiny zajímavě povídal, četl a "pomlouval". (smích)

Tohle byl šílenej kotel,kámo. Trochu se obávám, že ještě hodně času uteče, než mi dojde, že se tohle fakt stalo! Stejně, jako když se narodily naše holky, trvalo mi několik dní pochopit, že jsem táta. Jsem utahanej jako kotě, ale šťastnej. 

  • Nápad na knihu se zrodil dle tvých slov na Bajkalu. Od té doby jsi cíleně sbíral materiál, nebo jen tak nějak dál žil svůj příběh a letos to dal dohromady? 

Mnohokrát jsem letěl za focením. Létal jsem za fotkami, za horami, za skalami… ale nikdy jsem neudělal ani krok proto, abych měl o čem psát. Protože já ty roky dycinky psal o tom, o čem jsem ani netušil, že se mi může stát. A tak jsem poletoval po světě, fotil a průběžně přímo na místech, kde jsem zrovna byl, psal. A teď je to pohromadě. :)

  • Hele, víš, co mě napadlo? Napsal jsi to poměrně brzo a nějak nemám pocit, že bys pověsil všechno na hřebík. Napíšeš i pokračování? 

Je to moje druhá kniha, první ale takhle autorská a hlavně prozaická. Ta první byla vyloženě odborná publikace o dronech. A jestli je poslední? To se ještě ukáže, nicméně mám před sebou jednu dopsanou, úplně jinou a takovou, kterou prostě musím dotáhnout. Ale upřímně, nebude to zejtra.

  • Co budeš zítra dělat? Vyspávání opice není tvůj styl.

Hehe, to jsi uhodl. Prospal bych se rád, ale musím naložit všechny ty krámy ve First Class, odjet se Zuzkou do Pardubic a tam se ne jen vybalit, ale taky sbalit. Nebudu patrně spát dva dny v kuse, protože mě čeká další bestiální cesta hned pozítří. S Petrem Horkým, Adamem Ondrou a novýma hračkama :-)

Úryvek z knihy “Ze života fotografa”

Nemohli jsme si odpustit malý úryvek z knihy. Ten pojednává pro fotografy o velice častém tématu - tzv. šuplíkovkách. 

Jsou tři typy fotek, první, to jsou ty, které hned po pořízení člověk maže, protože ví, že k ničemu nebudou. Jsou buď rozmazané, nebo špatně exponované, nebo prostě o ničem. Druhá kategorie, to je přesný opak. Už při samotném mačkání spouště chytne fotografa amok, že právě pořídil ten úplně nejlepší záběr na světě a že tohle je prostě tutovka! Fotku hned po návratu domů stahuje do počítače, horlivě upravuje a sype na sociální sítě. A ten třetí typ? To jsou šuplíkovky. Je jich mnoho, ale na naprostou většinu fotek v šuplíku se zapomene. Bývají obvykle průměrné a jejich naděje na to, že ještě někdy spatří světlo světa, jsou velmi malé…PETR JAN JURAČKA, Ze života fotografa

Knihu si můžete zakoupit přímo na First Class eshopu
Trička na akci jsme dělali přímo ve FotoŠkoda. Více o nich zde

Autor článku: Václav Křížek
Autoři fotografií: Michal Unar, Václav Křížek

Nejrychlejší fotokniha

automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, ručně vázaná lay-flat vazba pro otevření bez záhybů, obálka s vaší fotografií

270,-
GODOX spoušť rádiová s časosběrem TR-S2 pro Sony

Rádiová spoušť pro fotoaparáty Sony, Vhodné k pořízení časosběrů, Pár vysílače a přijímače

1 690,-

Související články

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Další Rozhovory

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...