Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
1. 2. 2019 | 12 minut čtení

Panasonic představuje dlouho očekávané novinky Lumix S1 a S1R, které ohlásila v září na Photokině. Nyní se ale společně můžeme podívat na to, jaké vlastnosti vývojáři v Panasonicu dali těmto modelům do vínku a co svým budoucím uživatelům nabídnou. Můžeme vám už teď prozradit, že mají až neuvěřitelné rozlišení a vynikající předpoklady pro natáčení špičkového videa!

Panasonic Lumix S1

Nový fotoaparát byl ohlášený na zářijové Photokině, ale až nyní se o něm a jeho sourozenci S1R dozvídáme víc. Pojďte se podívat, co si pro vás vývojáři v dílnách Panasonicu připravili!

Vysoké rozlišení a vynikající citlivost

Panasonic S1 se pyšní plnoformátovým snímačem s rozlišením 24,2 Mpx. Díky kombinaci full framového snímače a obrazového procesoru Venus Engine můžete fotit a natáčet s extrémně velkou hodnotou ISO (až 51 200 ve standardním rozsahu), aniž byste se museli obávat výrazného šumu.

Můžete také využít nového režimu Super vysokého rozlišení (High Resolution Mode), který vám umožní vytvářet snímky s rozlišením 96 Mpx! Taková fotografie se skládá z osmi záběrů nasnímaných v rychlé sekvenci, kdy se snímač mezi jednotlivými záběry vždy nepatrně posune. Výsledný RAW má tak velikost 12 000 x 8 000 pixelů. V tomto rozlišení navíc můžete potlačit i pohybové rozostření v případě pohybujících se objektů.

Stabilizátor Dual I.S. 2

S pětiosým stabilizátorem můžete potlačovat chvění přístroje (měření a vyhodnocení zajišťuje nejen gyroskopický senzor, ale i snímač samotný a akcelerometr) a pořizovat snímky z ruky s časem až o 5,5 EV delším než bez stabilizátoru.

Účinnost stabilizace můžete ještě zvýšit kombinací s dvouosým optickým stabilizátorem v nově představených objektivech pro řadu Lumix S, a to až na 6 EV. Pokud chcete odhalit a odstranit příčinu vibrací, je vám k dispozici speciální režim I.S. Status Scope.

Panasonic Lumix S1

Rychlé a přesné ostření

Díky spojení technologie DFD a obrazovému procesoru se zrodil extrémně rychlý a přesný ostřicí systém. Obrazový procesor Venus Engine, snímač MOS a nové objektivy spolu komunikují rychlostí až 480 snímků za sekundu, díky čemuž trvá reakce systému pouhých 0,08 s. O účinnost technologie se nemusíte bát ani ve slabém světle (až do -6 EV) nebo u scén s nízkým kontrastem.

Při ostření vám bude pomáhat také technologie Advanced Artificial Itelligence Technology, která umí rozpoznat lidi, kočky, psy a ptáky, umí předpovídat jejich pohyb a uzpůsobit tomu ostření. Systém stejně tak umí rozpoznat tváře, oči a zorničky.

Sekvenční snímání S1 zvládá s frekvencí až 9 snímků za sekundu (při jednorázovém zaostření) / 6 snímků za sekundu (při kontinuálním zaostření. V režimu 6K (v rychlosti 30 snímků za sekundu při rozlišení 18 Mpx) pak lze jednotlivá okénka videozáznamu použít jako JPG snímky. 4K video lze natáčet rychlostí až 60 snímků za sekundu při rozlišení 8 Mpx. A to dokonce o sekundu dříve, než zmáčknete spoušť.

Špičkový hledáček a displej

OLED hledáček u tohoto přístroje se pyšní nejvyšším rozlišením na světě - 5,76 Mpx. A nejen to, má prakticky nulovou prodlevu zobrazení (0,005 s) a obnovovací frekvenci 120 snímků za sekundu. Můžete si u něj navíc nastavit i poměr zobrazení.

Dislej je dotykový, úhlopříčka činí 8,2 cm a rozlišení 2,1 Mpx. Můžete ho vyklápět a otáčet do tří stran, díky čemuž se pohodlně dostanete k záběrům, které by bez výklopného displeje bylo obtížné nafotit či natočit. Můžete s ním i snáze ovládat fotoaparát ve tmě, a to díky Nočnímu režimu, zesvětlenému obrazu např. při focení noční oblohy a podsvíceným tlačítkům. Stavový displej je největší ve své třídě.

Panasonic Lumix S1

Kameramani ocení profesionální funkce

Video v kvalitě 4K lze natáčet rychlostí 60/50p ve standardu 8-bit 4:2:0 přímo na kartu, přes HDMI pak 4:2:2, u rychlosti 30/25p je využitá celé plocha snímače. Díky tomu se nemění úhel záběru a zachovává se nízká hloubka ostrosti. 4K videa s rychlostí 30p a v kvalitě Full HD lze natáčet bez časového omezení, s rychlostí 60p je záznam časově omezen. Se softwarovou aktualizací (2019) bude možné natáčet i 10-bitová videa a využít standard V log.

Nový profil Hybrid Log Gamma videotvůrcům umožňuje natáčení s větším dynamickým rozsahem a sytými barvami (Like2100), díky čemuž obraz odpovídá tomu, co vidí lidské oko.

Můžete připojit také mikrofon a sluchátka, případně vylepšit zvuk pomocí mikrofonního adaptéru.

Vyvíjeno pro profesionály

Pevná konstrukce z hořčíkové slitiny, ochranné prvky na kloubech a ovládání, ergonomické zpracování, aretační páčka zabraňující nechtěným akcím, utěsněnost proti vodě a prachu a mrazuvzdornost až do -10 °C. To jsou prvky, které profesionálním fotografům zpříjemní a usnadní práci.

Závěrka je stavěná na 400 000 cyklů, nejkratší možný čas je 1/8000 s. I s bleskem spolupracuje velmi rychle - za 1/320 s.

S1 také komunikuje se softwarem Lumix Tether, který umožňuje dálkové ovládání z počítač přes USB. Můžete také streamovat živě a fotografie přímo při fotografování přenášet do počítače. Pomocí aplikace Lumix Sync můžete přístroj ovládat i přes mobilní zařízení se systémy Android a iOS. Fotoaparát lze připojit k mobilnímu zařízení i pomocí Bluetooth 4.2 a Wi-Fi.

chci si předobjednat Panasonic lumix S1

Panasonic Lumix S1R

Spolu s modelem S1 byl představen na Photokině, ale měli jenom kusé představy o tom, jak vlastně bude vypadat a co nám uživatelům nabídne. Nyní se to dovídáme a vy s námi!

Vynikající kresba

Stejně jako model S1 se S1R pyšní fullframovým snímačem, tentokrát však o rozlišení 47,3 Mpx. Díky tomu a low pass filtru se můžete těšit na skutečně úžasné vykreslení detailů. Pokud navíc využijete režimu Super vysokého rozlišení, můžete se dostat na neuvěřitelných 187 Mpx - procesem stejným jako u S1 se dostanete k RAW snímku o velikosti 16 736 x 11 168 pixelů. Stejně tak lze potlačit pohybové rozostření u pohybujících se objektů.

Jednotlivé pixely jsou na snímači překryté asférickými mikročočkami - díky nim se lépe chytá obrazový signál, což vede k nízké hladině šumu i u vysokých citlivostí (u S1R můžete jít až na citlivost 25 600).

Panasonic Lumix S1R

Výkonný stabilizátor obrazu

Ani u tohoto modelu nechybí pětiosý stabilizátor Dual I.S. 2 představený o výše. Pokud ho zkombinujete s nově představenými objektivy, můžete dosáhnout účinnosti až 6 EV, a to i při vytváření videozáznamů.

Precizní ostření

Díky metodě porovnání kontrastu, technologii DFD a rychlému obrazovému procesoru si fotograf může vychutnat skutečně rychlé a přesné ostření. Obrazový procesor Venus Engine, snímač MOS a nové objektivy spolu komunikují rychlostí až 480 snímků za sekundu a rychlost reakce tak činí 0,08 s. Můžete se na ni spolehnout i ve slabém světle a ve scénách s nízkým kontrastem.

Stejně jako u modelu S1 je součástí tohoto technologie Advanced Artificial Intelligence Technology, která umí rozpoznat lidi (a jejich tváře, oči a zorničky), kočky, psy a ptáky a předpovědět jejich pohyb.

Můžete se také těšit na fotografování portrétů v rychlém pohybu se stejnými technickými parametry jako u S1, tedy sekvenční snímání s frekvencí až 9 snímků za sekundu (při jednorázovém zaostření) / 6 snímků za sekundu (při kontinuálním zaostření. V režimu 6K (v rychlosti 30 snímků za sekundu při rozlišení 18 Mpx) pak lze jednotlivá okénka videozáznamu použít jako JPG snímky. 4K video lze natáčet rychlostí až 60 snímků za sekundu při rozlišení 8 Mpx. A to dokonce o sekundu dříve, než zmáčknete spoušť.

Panasonic Lumix S1R

Hledáček s nejvyšším rozlišením na světě

Ani model S1R není ochuzený o vynikající OLED hledáček s rozlišením 5,76 Mpx, s obnovovací frekvencí 120 snímků za sekundu a prakticky žádnou prodlevou zobrazení (0,005 s).

Výborné video

Ačkoliv je S1R hlavně profesionální fotoaparát, můžete s ním natáčet i špičková videa. Umí 4K s rychlostí až 60/50p a díky funkci High Speed Video můžete natáčet 2x zpomalený pohyb při 60 snímcích za sekundu ve 4K, resp. 6x zpomalený pohyb ve Full HD při rychlosti 180 snímků za sekundu.

Nový profil Hybrid Log Gamma videotvůrcům umožňuje natáčení s větším dynamickým rozsahem a sytými barvami (Like2100), díky čemuž obraz odpovídá tomu, co vidí lidské oko.

Můžete připojit také sluchátka, mikrofon nebo mikrofonní adaptér pro vylepšení zvuku.

Stavěný na profesionální použití

Stejně jako S1 i S1R svým uživatelům nabízí pevnou konstrukci z hořčíkové slitiny, ochranné prvky na kloubech a ovládacích prvcích, mrazuvzdornost do -10 °C, odolnost vůči prachu a vlhkosti, ergonomičnost či osmisměrný joystick. Disponuje duálním slotem - pro SD a XQD kartu.

Panasonic Lumix S1R

Závěrka vydrží 400 000 cyklů a jako nejkratší možný čas můžete nastavit 1/8000 sekundy a synchronizace s bleskem 1/320 sekundy.

Fotoaparát můžete přes USB propojit se systémem LUMIX Tether, stejně tak můžete živě streamovat a posílat fotky do počítače přímo při fotografování. S aplikací LUMIX Sync můžete přístroj propojit s mobilními zařízeními s operačními systémy Android a iOS. Můžete také využít propojení přes Bluetooth 4.2 a Wi-Fi.

chci si předobjednat panasonic lumix s1r

Kategorie FF bezzrcadlovek

Popis

S1

S1R

Nejrychleji ostřící na světě DFD ostření (0,08s) s umělou inteligencí a hlubokého učení s rozpoznáváním lidí, zvířat, tváří, očí a zorniček a s rychlým výběrem preferovaného subjektu/oka ano ano
Nevyšší rozlišení senzoru Senzor o rozlišení 47,3 M s nanesenými asférickými mikročočkami, odstraněným LPF filtrem, paralelním odečtem dat pro snížený Rolling Shutter a novými antireflexními vrstvami s barevnou hloubkou 14-bit pro RAW 47,3 M 24,2 M
Nevyšší Super High-Res na světě Režim super vysoského rozlišení s možností korekce pohybu v obraze 187 M 96 M
Nejúčinnější stabilizace na světě Dvojitý stabilizátor obrazu v 5-osách se vzájemnou podporou stabilizace snímače a objektivu pro foto i video s účinností až 6EV ano ano
Nejkvalitnější video na světě Až 4K/60p s kvalitou až 4:2:2 10-bit z celé plochy snímače bez časového omezení s podporou V-Log a Slow Motion režimem pro 4K (2x) nebo Full HD (6x) včetně plnohodnotného HDMI A konektroru a systému mechanické aretace proti vytržení částečně ano
Nejdetailnější hledáček na světě Rozlišení 5760k s poměrem stran 3:2, zvětšením 0,78x, rychlostí odezvy 0,005s a překreslováním 120fps, EyePoint 21mm s možností úpravy velikosti při používání brýlí a s 5 optickými členy a ošetřením proti vodě a párám ano ano
Nejodolnější na světě Plně utěsněné tělo ze slitin hořčíku vyrobeno pro intenzivní a dlouhodobou zátěž, s vyváženým poměrem hmotnosti těla a objektivů a s tvarově a povrchově odlišenými podsvětlenými ovladači ano ano
Nekratší synchronizace s bleskem na světě X = 1/320s pro systémové blesky (např. DMW-FL580) ano ano
První na světě s HLG Režim rozšířené dynamiky HLG pro foto nebo Log2100 pro video foto ano
Největší stavový displej na světě Plně podsvětlený monochromatický displej s trvalým zobrazováním základních údajů (baterie, paměť) i ve vypnutém stavu ano ano
Bajonet s nejširší deklarovanou podporou na světě L-Mount aliance pro existující výrobce fotoaparátů a objektivů Leica SL, Panasonic Lumix S, Sigma ano ano

 

FUJIFILM Instax MINI 99 obal černý

Pouzdro pro Fujifilm Instax Mini 99, Zabraňuje poškození objektivu a těla, Chrání před prachem a poškrábáním

599,-
RICOH GR III HDF

Digitální fotoaparát s vestavěným difuzním filtrem, 24,2 Mpx APS-C CMOS snímač, Stabilizace obrazu se 3 osami proti záchvěvům

29 390,-
EASYPIX KiddyPix Blizz růžový

dětský fotoaparát s předním (2 Mpx) a selfie (0,3 Mpx) objektivem, v balení pevné pouzdro, 2" displej na prohlížení a zdobení fotografií

1 490,-

Související články

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...