Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
FotoŠkoda Fest

Inspirujte se na FotoŠkoda Festu od špiček ve fotografii

Termín: 4. 11. - 10. 11. 2019
Inspirujte se na FotoŠkoda Festu od špiček ve fotografii
17. 10. 2019 | 11 minut čtení

FotoŠkoda Fest se kvapem blíží a my vám chceme představit některé ze zářících hvězd, s nimiž se tam potkáte. Už se na vás těší talentované a inspirativní osobnosti, které dosáhly úspěchu v řadě fotografických žánrů, takže si na své přijde každý fanoušek fotografie. A my už se nemůžeme dočkat, protože to bude pořádná jízda!

Vášeň, řemeslo, umění - fotografie v podání těch nejlepších!

Na podzim bude centrum Prahy zářit hvězdami. Na FotoŠkoda Festu se jich totiž sejde celý zástup a všechny jsou připraveny předat vám všechno, co umějí. Po sedm dní nabitých akcí a poznáním se budete potkávat se začínajícími talenty i hvězdami světového formátu a společně se budete věnovat své největší vášni a posouvat ji zase o kousek dál. Podzim totiž bude zaostřený na fotografii! A na koho se můžete těšit?

David Turecký

Hlavní hvězdou festivalu bude tentokrát portrétista David Turecký. A ne jen tak ledajaký portrétista! Jeho fotky, na nichž zachytil bezpočet známých a významných českých i zahraničních osobností, jsou označované jako lifestyle, dýchá z nich osobnost fotografovaných a svým pojetím se bezpečně vymykají představě uniformního portrétu.

Jeho kreativita a fantazie je v nich zkrátka vidět a za leckterými se skrývají neskutečně zábavné historky, o které se s vámi David podělí na přednášce. Tak si jeho jedinečný vypravěčský talent nenechte ujít! Malou ochutnávku získáte v rozhovoru na našem blogu.

chci si davida poslechnout

© David Turecký

Eliška Sky Kyselková

Ze světa showbyznysu se přesouváme do prostředí módní fotografie. A nepředstaví vám ho nikdo menší než finalistka Hasselblad masters 2019 Eliška Sky Kyselková, která se za vámi přijede podívat z Londýna. Její fotografie jsou charakteristické výraznými barvami, surrealismem a vizuálně bohatými scénami a vybízejí k diskusi o stereotypním pohledu na krásu a vnímání těla.

Eliška si pro vás připravila hned dvě přednášky - Jak připravit skvělý editorial a povídání o začátcích i vývoji své tvorby. Ta první je už beznadějně plná, tak si pospěště, ať seženete místo na té druhé!

chci se dozvědět o eliščině tvorbě

© Eliška Sky Kyselková

Petr Bambousek

Jméno Petra Bambouska netřeba dlouze představovat. Ti, kteří se zabývají fotografií zvířat, dobře vědí, že jeho snímky patří k tomu nejlepšímu, co můžeme v českých luzích a hájích - a nejen tam - vidět. Svědčí o tom také řada prestižních ocenění, jmenujme namátkou třeba Willife Photographer of the Year, Nature’s Best Photography nebo Sony World Photo Awards.

Na jeho přednášce se podíváte do Brazílie, kde se nachází oblast mokřadů jménem Pantanal, kde život doslova bují - pro fotografa přírody naprostý ráj. Takže kdo nestihl rychlou klikačku, která se strhla o místa na Petrově workshopu, nemusí zoufat, i na přednášce určitě uslyšíte řadu tipů, které vaše snímky posunou o kus dál.

chci na petrovu přednášku

© Petr Bambousek

Marian Chytka

Milovníci rychlých kol by si rozhodně neměli nechat ujít přednášku Mariana Chytky. Letos byl na legendární Rallye Dakar už poosmé a o své bohaté zkušenosti z extrémních podmínek focení v poušti se s vámi právě na přednášce podělí.

A nezůstane jenom u toho - byť se Marian proslavil právě focením rallye a automobilových závodů, není to rozhodně to jediné, čemu se věnuje! Ke sportu se přidružila cestovatelská a portrétní fotka a ty nezůstanou zkrátka.

chci na marianovu přednášku

© Marian Chytka

Adolf Zika

Filmař a fotograf Adolf Zika má vřelý vztah k dokumentu a reportáži, proslul ale především svými akty. V současné době můžete vidět několik jeho snímků v Maxigalerii Centra FotoŠkoda a v rozhovoru na našem blogu se dozvíte o jeho vztahu k fotografii a filmu, Leice i fotografické inspiraci.

Na přednášce vás zasvětí do toho, jak se rodil projekt Charisma, který dal následně vzniknout i stejnojmenné knize.

chci na přednášku adolfa ziky

© Adolf Zika

Jiří Šebek

Na své si přijdou i fotografové architektury. A od koho jiného se něco nového dozvědět než od takové kapacity, jakou je Jiří Šebek. Se svou sérií "Chrámy nové doby" v roce 2016 uspěl v Czech Press Photo a dnes patří k nejznámějším fotografům tohoto žánru.

Na podzimním Festu ho můžete potkat hned dvakrát - během jedné přednášky vám prozradí, jak se z fotografa, který fotil všechno, vyprofiloval až na špičku focení architektury, a ve druhé vám poradí, jak svou práci náležitě ocenit a jak fungovat, abyste nefotili zadarmo.

chci slyšet o jiřího cestě k architektuře     chci vědět, jak nefotit zadarmo

© Jiří Šebek

Bára Prášilová

Od monumentální architektury a adrenalinových zážitků z rallye si můžete odpočinout při pohledu na křehké umění v podání Báry Prášilové. Její surreálné a symbolické snímky ji vynesly na výsluní doma i v zahraničí a od roku 2014 se může pyšnit titulem Hasselblad Master.

Na své přednášce vám představí svou tvorbu i cestu k ní a ukáže vám, jak taková fotografie vzniká - od zrodu nápadu po samotnou realizaci - a jak náročný proces se za tím skrývá. Tak si nenechte ujít příležitost nakouknout pod pokličku!

chci slyšet o Bářině vizuálním umění

© Bára Prášilová

Zara Wildmoons

Ačkoliv Zara fotí relativně krátce, její fotky se vyznačují osobitostým rukopisem a jasně z nich prosvítá talent, který v ní dřímá. V rozhovoru se můžete dopředu naladit na její vlnu dokonalé nedokonalosti a jedinečné módní / fine art fotografie.

Do světa (své) fine art fotografie vás zasvětí na přednášce a zažijete s ní tak trochu netradiční workshop. Zjistíte tam, že fotografie vzniká už dávno předtím, než vůbec vezmete do ruky fotoaparát. :)

chci na zařinu přednášku     chci se naučit (ne)fotografovat se zarou

© Zara Wildmoons

Petr Josek

Ani žurnalistická fotka nezůstane na festivalu bez povšimnutí. Od Petra Joska, oceňovaného reportážního fotografa s praxí dlouhou více než 40 let, kdy působil ve službách agentury ČTK a následně Reuters, se na přednášce dozvíte, jak se fotí v konfliktních zónách.

Na přednášce vám totiž poví o dramatických událostech ve státech bývalé Jugoslávie, konfliktech v postsovětských republikách a Rusku nebo situaci v Iráku těsně po svržení Saddáma Husajna. A nejen o nich - poví vám především o tom, co takové situace znamenají pro fotografa. Během celého festivalu i týden po něm můžete také zdarma zhlédnout výstavu jeho retrospektivní výstavu v Czech Photo Centre.

chci slyšet přednášku petra joska

© Petr Josek

Goran Tačevski

Do světa reklamní fotografie vás zasvětí světově uznávaný fotograf s makedonskými kořeny žijící v Praze Goran Tačevski. O jeho umění mluví samy za sebe spolupráce s desítkami světových značek jako Pepsi, Cartier, Lexmark či Harley Davidson a zařazení mezi 200 nejlepších reklamních fotografů na světě podle Luerzer's Archive.

A protože má s reklamní fotografií bohaté zkušenosti, předá vám je na své přednášce. Dozvíte se tam všechno, co jste o ní vždycky chtěli vědět a zaručeně ještě mnohem víc.

chci na goranovu přednášku

© Goran Tačevski

Petr Jedinák

Tvorba Petra Jedináka v sobě spojuje lásku ke staré technice a ženský půvab a přirozenost. Pořizuje jedinečné originály pomocí ambrotypie, techniky, která se zrodila v roce 1851 a v jeho portfoliu najdete řadu vynikajících aktů a také několik unikátních projektů - např. Orgasmické portréty nebo Anděly.

A pokud si říkáte, že kolodiový proces patří do minulosti, právě pro vás je jeho přednáška jako dělaná: Petr vám totiž ukáže, jak je tato stará technika propojená s dnešní digitální dobou.

chci se dozvědět více

© Petr Jedinák

Vilém Veverka

Muž tří tváří Vilém Veverka pěstuje hned několik talentů. Je vynikajícím hobojistou, precizním fotografem a zbývající volný čas tráví coby horolezec. Na FotoŠkoda Festu se zaměříme především na jeho fotografické umění, které se soustředí na arktický sever.

Během několika návštěv dalekého severu totiž v tamní nedotčené krajině našel zalíbení a poslední projekty se zabývají právě krásou tamní krajiny, jejíž tajemnou moc Vilém ve svých snímcích poodkrývá. Na přednášce možná poodkryje ještě další severské taje a inspiraci pro vaše vlastní cesty.

chci se podívat na sever

© Vilém Veverka

Tomáš Pospěch

Tomáš v naší hvězdné plejádě zastupuje teoretickou fotografii a je skutečně odborníkem na slovo vzatým. Publikoval více než dvacet knih, mezi nimiž najdeme třeba monografie Vladimíra Birguse, Jindřicha Štreita nebo knihu 5lovensko o současné slovenské dokumentární fotografii, kromě toho pravidelně přispívá do časopisů a připravuje výstavy.

Nezůstává ale pouze u teorie, ve své vlastní tvorbě zůstává věrný tradičním technikám a vytváří velkoformátové negativy, věnuje se také subjektivnímu dokumentu. V listopadu ho uslyšíte hned na dvou přednáškách - bude moderovat besedu o focení jídla s Markem Bartošem a besedu o reportážní fotografii se Standou Krupařem.

chci vědět víc o focení jídla     chci vědět víc o válečné reportáži

Jiří Růžek

Kdopak by neznal Jiřího Růžka? Zabýváte-li se fotografií aktu, jistě vás nenachytám, Jiřího fotografie zachycují ženy ve vší jejich smyslnosti a kráse a ve spojení s jeho prací se světlem vznikají skutečně působivé snímky.

Workshop, který si na podzimní festival připravil, je sice po strop zaplněný, o jeho know-how ale rozhodně nepřijdete - na přednášce vám poví, jak se boří ledy mezi modelkou a fotografem a o svém na první pohled jednoduchém přístupu k tomuto citlivému žánru. Tak si rezervujte místo, dokud jsou!

chci vědět, jak se boří ledy

© Jiří Růžek

LEICA Double Rope Strap - Night SO 100cm

Barva Night, Dvojitý popruh, Pevné horozelecké lano

2 990,-
FUJIFILM Instax MINI 99

Tiskne fotografie o rozměru 5,08 × 7,62 cm, 5 režimů s automatickou expozicí, 6 barevných efektů

4 999,-

Související články

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck Hard, Tomáš Třeštík - koho nepropásnout?

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck...

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...