Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
VýstavyLeica

Pohled z okna očima Miloty Havránkové

Termín: 17. 1. - 15. 3. 2020| Místo: Leica Gallery Prague
Pohled z okna očima Miloty Havránkové
15. 1. 2020 | 2 minuty čtení

Slovenská umělkyně a experimentátorka Milota Havránková se na české a slovenské fotografické scéně pohybuje už od konce 60. let 20. století. Přesto je její tvorba neuchopitelná a nelze ji snadno zařadit. Od 17. ledna do 15. března si v Leica Gallery Prague můžete prohlédnout její snímky ze 60. a 70. let, na nichž se objevují klíčové strategie pozdější tvorby.

Experiment, neuchopitelnost a zdánlivě náhodné kompozice

Slovenská umělkyně Milota Havránková je na české i slovenské fotografické scéně solitérem a její tvorbu nelze zařadit do jednoznačných škatulek, což je o to zajímavější, že do veřejného povědomí vstoupila už koncem 60. let 20. století, kdy jako jedna z prvních vysokoškolsky vzdělaných fotografů absolvovala na FAMU obor výtvarná fotografie.

Experimentuje, neustále boří hranice a rozvíjí svůj rukopis i výrazovou škálu. Realita jí slouží pouze jako odrazový můstek k tvůrčím myšlenkám a prostřednictvím inscenované analogové fotografie odhaluje vztahovou a emoční logiku ve zdánlivě náhodných kompozicích. Klíčový je však její nekompromisní postoj k otázce vnitřní umělecké svobody. Její tvorba pokrývá široký záběr uměleckých disciplín - od inscenované fotografie a experimentálního filmu až k designu.

Na výstavě naleznete snímky z 60. a 70. let minulého století, na nichž se objevují všechny hlavní strategie a symboly pozdější tvorby a které reprezentují střet dvou realit - vnitřní a vnější. Její tvorba je zastoupená i v uměleckých sbírkách - např. v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu, v brněnské Moravské galerii, bratislavské Slovenské národné galérii, martinské Matici slovenské nebo Turčianské galérii.

Výstavu, jejíž kurátorkou je teoretička umění a vysokoškolská pedagožka na Katedře dějin a teorie uměni FUD UJEP Anna Vartecká, můžete v Leica Gallery Prague zhlédnout od 17. ledna do 15. března 2020.

LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-
Vyvolání diapozitivních filmů + digitalizace

vyvolání barevných diapozitivních filmů 135 a 120 procesem E-6 + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
GODOX spoušť rádiová s časosběrem TR-S2 pro Sony

Rádiová spoušť pro fotoaparáty Sony, Vhodné k pořízení časosběrů, Pár vysílače a přijímače

1 690,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...