Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
FotoŠkoda Fest

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

Termín: 6. 11. - 12. 11. 2023
2. 11. 2023 | 6 minut čtení

Letos na podzim uplyne 10 let od chvíle, kdy jste poprvé mohli zavítat na festival FotoŠkoda FEST. Slavíme tedy jubileum – pojďme spolu při té příležitost trochu zavzpomínat a ohlédnout se do historie!

Zrodil se festival

Myšlenka fotografického festivalu nebyla před 10 lety nová, v zahraničí se podobné akce organizovaly. Na rozdíl od festivalů v zahraničí orientovaných spíš veletržně ale majitel Milan Škoda a tehdejší manažerka marketingu Martina Havlíková se ale od prvopočátku chtěli zaměřit na vzdělávání a předávání nadšení pro fotografii. Proto se program vždycky jenom hemží přednáškami a workshopy, při nichž si na své přijde opravdu každý, a nechybí ani výstavy a produktové prezentace.

První festivalové krůčky vzešly z myšlenky na event s jednou značkou, konkrétně Canonem. Zpočátku se tedy v roce 2014 realizovaly 2-3 denní akce s Canonem a Nikonem, až se koncept rozšířil o všechny značky. Tak vznikla druhá verze, desetidenní přes dva víkendy. Odtud už byl jen kousek ke konceptu, kterého se držíme dodnes, tedy dvakrát ročně celých 7 dní věnovaný fotografii, videu a hlavně vám, fanouškům vizuální tvorby.

V galerii článku se můžete podívat, jaké vizuály provázely některé z festivalů, a pokud jste pravidelným návštěvníkem, tak varujeme předem - hrozí nebezpečí nostalgie! :)

Jak šel s festivalem čas v číslech

Nebojte se, nebudeme vás nudit! Ale některá statistická fakta zkrátka a dobře stojí za zmínku - tady je pár těch nejzajímavějších!

  • Celkem jsme se mohli vidět už na 17 festivalech, ať už offline, nebo online.
  • Svoje know-how vám předalo okolo 500 lektorů.
  • V roce 2015, kdy jste poprvé mohli navštívit festival ve více než týdenní délce, jste si mohli vybírat rovnou ze 192 akcí v programu. Od té doby držíme laťku vysoko a akcí je na FESTu vždy více než 100. Třeba teď na podzim od 6. do 12. 11. se můžete těšit na více než 160 přednášek a workshopů – na kolik z nich zamíříte?
  • Celkem jsme pro vás uspořádali přes 2 100 workshopů a přednášek.
  • Od roku 2015 navštívilo festival celkem přes 4 500 účastníků, za tuto přízeň vám děkujeme! Budeme moc rádi, když s námi budete tvořit fantastickou atmosféru i letos na podzim. :)
  • Celkem jste mohli vidět přes 130 živých vysílání.
  • Nejsledovanější upoutávka na festival byla ta se Švýcarákem, kterou jsme pustili do éteru letos na jaře – doposud se na ni podívalo neuvěřitelných 124 000 diváků! Ještě jste ji neviděli? Švýcarákem se můžete stát i teď na podzim! A navíc se pobavit videi ze zákulisí.

program festivalu

Setkávání tváří v tvář i na dálku

Do pořádání festivalu zasáhl i covid, ale jak se říká - všechno zlé je pro něco dobré! V době, kdy jsme se nemohli setkávat v podobě, jakou máme všichni tak rádi, jsme se totiž s vámi spojili alespoň online přes monitory, a protože jste si tuto formu naladění na fotografii oblíbili, je dnes nedílnou součástí původně ryze offlinového festivalu.

I ti, kteří nemohou dojet od paláce Langhans, si tak mohou vychutnat inspirativní rozhovory o produktech, různých žánrech či osobité tvorbě z pohodlí svého domova prostřednictvím živých streamů. Chtěli byste se naladit na festivalovou notu ještě před 6. 11.? Omrkněte náš archiv!

objevím poklady ve videoarchivu

VĚDELI JSTE, ŽE:

  • Nejsledovanějším streamem v historii festivalu bylo povídání Luďka Boušky a Michala Houdka o tom, jak fotit krajinu?

omrknu archiv živých vysílání

Z paláce Langhans do dalších koutů Prahy

Palác Langhans, s nímž je neodmyslitelně spjata i naše prodejna, je zasvěcen fotografii už více než 140 let a je zde uloženo i srdce festivalu! Každý rok se většina akcí odehrává právě zde, ale v poslední době jste mohli objevovat i další místa spojená s fotografií – na přednášku či výstavu zajít do Leica Gallery Prague, galerie 400 ASA či Czech Photo Centre, na workshop do studia ZERO Limits nebo do dalších fotografických ateliérů. Nemluvě o spoustě externích workshopů, během nichž poznáte další zajímavá pražská zákoutí, která byste jinak možná minuli bez povšimnutí.

Osobnost vedle osobnosti!

Jedním z hlavních cílů festivalu bylo vždy inspirovat a umožnit vám posunout se na vaší fotografické cestě o kus dál. Proto jsem rádi, že vám vždy mohli předávat zkušenosti ti nejlepší z řad ostřílených i mladých talentovaných tvůrců zabývající se fotografií, videem i dalšími tématy, které s vizuální tvorbou úzce souvisejí.

Na festivalu jste se mohli potkat třeba s Antonínem Kratochvílem, Eliškou Sky Kyselkovou, Danem Vojtěchem, Petrem Janem Juračkou, Bárou Prášilovou, Martinem Rakem, Libuší Jarcovjákovovou, Františkem Ortmannem, Terezou z Davle, Tomášem Třeštíkem, Kateřinou Janišovou a mnoha dalšími.

S některými z nich a řadou dalších tváří se můžete setkat i letos na podzim. A třeba je mezi nimi i někdo, koho už dlouho obdivujete, tak si tuto příležitost nenechte ujít!

kdo bude zářit na podzimním festivalu

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-
NIKON Z8
NIKON Z8 tělo

Rozlišení 45,7 Mpx / skládaný CMOS full frame senzor, Video až 8,3K 60fps N-RAW / 4,1K 60fps ProRes RAW, 10-bitové interní zpracování / 8K30 a 4K120p

112 990,-

Související články

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck Hard, Tomáš Třeštík - koho nepropásnout?

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck...

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Diskuze

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...