Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
13. 7. 2018 | 8 minut čtení

Vibe je pro mě stav pohody, jsem s lidmi na stejné vlně a nic není problém. Život je v takových momentech super a tvorba jde sama. Pro náš další článek jsem se v Olomouci setkal s dvojicí holek, pro které je tento stav každodenním chlebem, alespoň podle jejich uměleckého názvu. Mají za sebou úspěšný YT kanál, IG účet i Spotify playlisty.

"Asi ta nejdůležitější věc je tomu věřit na 110% a nikdy nepřestat."

Do Olomouce jsem si vzal vlak, pohodová cesta mi zabrala asi 2 hodiny. Na nádraží už na mě čekalo duo Markéta & Magda a jedeme do ubytování. Vybral jsem super hostel Long Story Short (po doporučení holek). Ihned potom nás čekal výlet, povídání, seznamování a sdílení zkušeností. Hurá do toho.

  • @czech_vibes - Holky, kdo jste? Značka? Skupina? Kreativci?  

Jsme dvě holky, který hodně baví fotit a natáčet. No a nějakou dobu už to není jen náš koníček, ale zároveň i naše práce. Kromě této naší kreativní činnosti máme další vášeň, a to hudbu. Máme hudební kanál na youtube Czech Vibes Sound, vytváříme platformu pro hudebníky z celého světa, aby představili svoji hudební produkci online publiku, a s hudbou tam prezentujeme naši vizuální tvorbu. 

  • Hezky se to spojuje, ale je to dost věcí. Živíte se tím naplno?

To máš pravdu. V podstatě tomu dáváme veškerý náš čas. Poslední rok můžeme říct, že se tím živíme už naplno. Za ty skoro 4 roky, co jsme poprvé vzaly foťák do ruky, až do teď se toho hodně událo, ale stále to ještě není tak dlouho, abychom se rozhodly, že se zaměříme jen na jednu určitou činnost. Děláme toho hodně, všechno nás to strašně baví a uvidíme, u čeho nakonec zakotvíme, třeba to bude stále tak rozmanité. :)

  • Co bylo vůbec prvním impulzem vašeho "vzniku"?

Impulzem našeho vzniku byl Instagram, který jsme v té době (2014) naprosto milovaly. Bylo to místo, kde jsme objevily úplně nový svět, doposud nám neznámý. Sledovaly jsme spoustu zajímavých cestovatelských účtů, které již v té době měly nějakou fanouškovskou základnu a tak nějak jsme začaly samy zkoušet fotit, natáčet - nejprve na mobil a pak přišly i první kompakty. Úplně od prvních pokusů jsme vše sdílely na našem společném profilu @czech_vibes, který jsme si založily na výletě v Alpách. V podstatě to celé byla taková náhoda, jméno vymyšlené za pár minut a profil byl na světě, bez jakéhokoliv plánu nebo záměru.

  • Je pro vás focení jen nástroj, jak se lidem přiblížit, nebo fotíte jen proto, že potřebujete něco na IG? Vaše fotky jsou o náladě, západech slunce... Co mají říct?

Focení je pro nás nástroj, jak chceme lidem přiblížit svět našima očima. Zároveň k tomu, aby nám fungoval Instagram, na něm potřebujeme být aktivní, tzn. snažit se přidávat fotky pravidelně a komunikovat s lidmi.
Smyslem našich fotek je takový únik od každodennosti, od všedního života do námi zidealizovaného světa barev. Kde nejedna lidská duše může najít oddych od všeho negativního. :) 

  • Zase ten Vibe. Já to říkal. Obě fotíte a točíte? Máte nějak rozhozené role? 

Ano máme, Markéta se věnuje výhradně focení, naopak Magda natáčení. Každá děláme to, co nás baví víc. Je to super v tom, že si do práce nekecáme, máme svůj vlastní styl a umělecký pohled na věc. Na druhou stranu když je potřeba, dokážeme si navzájem pomoci. Často se třeba stává, že mi Markéta pomáhá s kompozicí a gradingem ve videu, a protože tyhle dva obory mají k sobě tak blízko, tak to takhle vzájemně funguje. 

  • Jak vypadá váš pracovní den? Viděl jsem zajímavé projekty pro T-Mobile, fotky pro Škodovku, videa pro Nikon... To už nejsou "malé ryby". Jak se k takovému projektu dostat?

Náš pracovní den je hodně rozmanitý. Jsou dny, kdy celý den sedíme za počítačem, editujeme fotky a videa, jindy jsme zase celý den někde venku a natáčíme, fotíme. Je to super, není to rutina a jsme s tím naprosto spokojené. Ke všem těmto spolupracím jsme se dostaly skrze Instagram, kde nás tyto firmy oslovily, a takhle ta spolupráce vznikla.

  • Co plánujete dál? Jaké další komerční i osobní projekty?  

Co se týče komerčních projektů, tak se momentálně připravujeme na jeden větší video projekt, bude se týkat turistické destinace. Osobní projekt je pro nás hudební kanál na Youtube a spolupráce s hudebníky. To děláme opravdu naplno. Taky se k tomu teď přidalo manažerství několika interpretů, které v podstatě vzniklo tak nějak přirozeně, z naší dlouhodobé spolupráce. Stále se učíme novým věcem a objevujeme. Uvidíme, kam nás tohle všechno ještě zanese.

  • Jak byste popsali život "freelancera"? V čem je to lepší než chodit na 8-9 hodin do práce? A stinné stránky? Projekty za solidní peníze nejsou pořád.

Život freelancera není pro každého. Navenek se to může zdát jako dreamjob, když je člověk pánem svého času, nicméně to chce opravdu hodně dobrou schopnost si ten čas zorganizovat. Také někoho ta tvoje práce musí bavit, oslovovat a musí se najít lidé, kteří ti za tu práci zaplatí, bez toho by to byl jenom koníček. Asi ta nejdůležitější věc je tomu věřit na 110% a nikdy nepřestat. To je taky asi ze všeho nejtěžší. Všechno to jde ruku v ruce. Jakmile člověk dostane nějakou zakázku, tak to konečně začne dávat smysl a vynaložená energie se začne zúročovat. Potom, když všechno tohle dopadne dobře, tak se tomu dá říkat i dreamlife. 

  • Co váš hashtag #czech_vibes? To je taková anomálie, protože má již přes 100 000 využití a lidi ho hledají denně. 

Noo to je taková vtipná záležitost, hned jak jsme si založily @czech_vibes IG profil, tak jsme si k fotkám začaly psát stejnojmennej hashtag, kterej se pak nějak rozrostl za hranice našeho profilu a našich sledujících. A teď už jenom málokdo ví, kdo za tím stojí. Stačí si scrollnout těch 100K+ fotek, hehe. :D Každopádně máme radost, že se tak ujal a lidi ho používají, aby popsali náladu fotek z Česka :) 

  • Vaše nejoblíbenější lokace (pokud ji chcete sdílet)?

Kdekoliv a kdykoliv při zajímavém západu a východu slunce. :))) Jinak Jeseníky.

  • Tip na dobrej #hashtag? 

#czech_vibes :-P :D  a #dnescestujem :) 

  • Čím fotíte a proč? 

Markéta fotí na Nikon D810, protože má neskutečně vysoký dynamický rozsah. Ta barvy jsou dokonalé. A také hrál při rozhodování roli fotografický vzor Daniel Kordan, který Nikon foťáky používá. Magda natáčí na Sony A6500, a to hlavně kvůli uživatelsky nejlépe nastavitelnému prostředí pro video, co se týče rychlosti, spolehlivosti a funkčnosti. A také v tom hraje roli váha bezzrcadlovky. :)

  • Nejoblíbenější objektiv? 

Foto: Nikon 16-35 mm f/4

Video: Samyang 12 mm f/2.8

  • Koho doporučujete sledovat a proč?

Co se týče fotek, tak určitě Daniela Kordana, protože jeho kompozice a barevné provedení jsou naprosto jedinečné. Na video Brandon Li, má skvělý youtube kanál a spoustu tipů na práci s pohyby kamery.

  • Půjde to bez Instagramu? Každá bublina jednou praskne. 

Muselo by to jít. :) Bez ohledu na to, jestli Instagram bude, nebo nebude, nikdy bychom se nevzdaly toho, co teď děláme. Instagram byl a je pro nás skvělý nástroj, prostředník. Šlo by to i bez něj, ale asi by ta naše cesta byla delší a těžší. Nicméně naše práce je i naším koníčkem, a proto se toho jen tak nevzdáme.

Fotografie v tomto článku byly pořízeny fotoaparátem Hasseblad X1D, za jehož zapůjčení děkuji společnosti STABLECAM s.r.o.

Autor článku a fotografií: Václav Křížek

Ruční černobílé zvětšeniny

zvětšujeme do formátů 18 × 24 cm, 24 × 30 cm, 30 × 40 cm, 50 × 60 cm, používáme kvalitní fotopapíry Ilford několika typů, pečlivé ruční zpracování

160,-
TTARTISAN adaptér objektivu Leica M na tělo Hasselblad X

Kovová redukce, Pro objektiv Leica M, Pro těla fotoaparátů s bajonetem Hasselblad X

1 590,-
WANDRD PRVKE 21L Black Photo Bundel V3

přístup možný i z boku, moderní rolovací design, boční výsuvná přihrádka na láhev či stativ

7 390,-

Související články

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck Hard, Tomáš Třeštík - koho nepropásnout?

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck...

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Další Rozhovory

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...