Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Produktové novinky

Portrét očima Sony ambasadora Kaupo Kikkase

Portrét očima Sony ambasadora Kaupo Kikkase
28. 9. 2018 | 3 minuty čtení

Kaupo Kikkas je estonský fotograf, který vytváří portréty s opravdovým kouzlem, a také Sony ambasador. V následujícím článku si můžete přečíst více o jeho práci, technice, kterou používá a důvody, proč je pro jeho práci naprosto nepostradatelná.

Ticho je nejkrásnější zvuk

Navzdory svým hudebním kořenům se dal na dráhu fotografa – Kaupo Kikkas z Estonska ale tato dvě umění zkombinoval a některé funkce modelu α7R III mu v tom zásadně pomáhají.

Předtím, než se rozhodl, že "světu bude užitečnější spíš jako dobrý fotograf než jako průměrný hudebník", studoval Kaupo na hudební škole v Estonsku. Získané zkušenosti si uchoval dodnes, což mu přináší mimořádné porozumění a pouto s fotografovanými objekty. 

Díky tomuto společnému zájmu a úctě se objekty mohou více uvolnit, což portrétům dodává zvláštní kouzlo – pocit lehkosti a důvěrnosti, k nimž napomáhá i jedna z funkcí fotoaparátu Sony α7R III – režim tichého snímání.

Fotografování je pro někoho stresující záležitostí, "přece jen se fotografování anglicky řekne ‚shooting‘, což v překladu může znamenat i ‚střílení‘ nebo ‚přestřelku‘," poznamenává Kaupo s úsměvem, "a pro hudebníky je to stejné jako pro všechny ostatní." Napětí nemusí být z portrétů na první pohled zřejmé, lze však najít jeho nepatrné náznaky – ztuhlá ramena, přílišné nadechnutí, obranný postoj, nucený úsměv a podle Kaupova odborného názoru i způsob, jakým objekt drží hudební nástroj. Všechny tyto věci mají za následek portrét, z něhož nemá radost objekt, fotograf ani pozorovatel. 

Stejně jako pocit klidu a důvěrnosti vycházející z Kaupovy hudební zkušenosti však může napomáhat i technologie ukrytá ve fotoaparátech Sony. "Přestože je mechanická závěrka modelu α7R III opravdu tichá, její zvuk stačí na to, aby objekty, které se před fotoaparátem stydí, znervózněly," říká Kaupo. V těchto případech používá elektronickou závěrku prostřednictvím tichého režimu snímání. "V tomto režimu už dotyční neví, kdy mačkáte spoušť – už nad tím nepřemýšlejí, takže se uvolní a mohou být sami sebou."

Absence zvuku závěrky je zásadní také při fotografování portrétů hudebníků během vystoupení, dodává Kaupo. 

V minulosti musel čekat na přestávky při vystoupení a snažit se fotografovat, když to okolnosti dovolovaly. Nyní, jak vysvětluje, "se to změnilo s použitím tiché závěrky. Můžu pořizovat portréty ve více dokumentárním stylu. Dříve působil zvuk závěrky při natáčení příliš rušivě, ale nyní můžu být od umělců jen pár metrů a fotografovat i během hraní."

Kaupo je ambasador společnosti Sony Europe Imaging. Více informací o jeho díle naleznete na adrese www.sony.cz/alphauniverse.

chci si pořídit sony A7R III

Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-
SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-
MANFROTTO Advanced Messenger M III

fotobrašna pro tělo fotoaparátu a 2-3 objektivy nebo dron DJI Mavic Pro, velká kapsa na zip s odnímatelnými přihrádkami, kapsy na příslušenství i telefon nebo doklady

2 890,-

Související články

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...