Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaFotosoutěže

Nejlepší fotografii World Press Photo 2019 pořídil John Moore

Nejlepší fotografii World Press Photo 2019 pořídil John Moore
12. 4. 2019 | 5 minut čtení

Dnes byly vyhlášeny výsledky prestižní fotožurnalistické soutěže World Press Photo. Nejlepším snímkem se stala plačící honduraská holčička, jejíž matka je zatýkaná na americké hranici. Kromě této hlavní ceny se letos udělovaly ještě tři další hlavní ceny, o jejich vítězích si můžete přečíst v článku. V kategorii Sport letos uspěl i Čech Michael Hanke.

Svět zná nejlepší snímky World Press Photo

Soutěž World Press Photo byla založená v roce 1955 a fotožurnalisté do ní od té doby mohli zasílat nejlepší snímky uplynulého roku. Kromě tradiční hlavní ceny, World Press Photo of the Year, porota letos udělila tři další hlavní ceny: World Press Photo Story of the Year, World Press Photo Interactive of the Year a World Press Photo Online Video of the Year. Výherce hlavní ceny získá 10 000 eur a vítězné snímky poputují ve výstavách po celém světě. Celkem se letos soutěže zúčastnilo na 4 700 fotografů, kteří poslali takřka 80 000 snímků.

World Press Photo of the Year

Nejlepším snímkem roku, který byl letos poslán do soutěže, se stala fotografie Johna Moorea Crying Girl on the Border zachycující plačící honduraskou holčičku Yanelu Sanchezovou ve chvíli, kdy ji a její matku zatýkají na amerických hranicích 12. června loňského roku.

Matka holčičky říká, že celý měsíc cestovali Střední Amerikou, aby se dostali do USA, kde hledaly azyl. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa však vyhlásili "nulovou toleranci" na hranicích, kvůli níž budou přistěhovalci chycení na amerických hranicích trestně stíhaní. Následkem tohoto rozhodnutí byly děti oddělovány od rodičů, kteří byli často posílání to vyšetřovacích vazeb. Po tom, co tato fotografie obletěla svět, americké orgány potvrdily, že to nebyl případ Yanely Sanchezové a její matky. Díky tomuto snímku však prezident Trump kontroverzní nařízení 20. června zrušil.

John Moore - Crying Girl on the BorderZdroj: World Press Photo

World Press Photo Story of the Year

Nejlepším fotopříběhem se stala série Pietera Ten Hoopena The Migrant Caravan. Fotograf zachytil příběh karavanu směřujícímu k americké hranici, k němuž se v říjnu a listopadu připojily tisíce lidí Střední Ameriky. Karavan míří do USA každý rok (v jinou dobu), letošní počet migrantů byl však rekordní - 30 kilometrů denně při 30° vedrech podle OSN zdolalo na 7 000 lidí, z toho 2 300 dětí. Jsou mezi nimi lidé čelící politickým represím a násilí a ti, kteří doufají, že si ve Státech finančně polepší. Právě cesta s karavanem uprchlíkům zaručuje určitý stupeň bezpečí na cestě, kde se lidí dříve ztráceli nebo byli uneseni, a je alternativou k vysokým poplatkům, které lidé museli platit převaděčům. Karavan se stal terčem kritiky prezidenta Donalda Trumpa.

Pieter Ten Hoopen - The Migrant CaravanZdroj: World Press Photo

World Press Photo Interactive of the Year

Video The Last Generation z dílny Michelle Mizner a Katie Worth se zaměřuje na Marshallovy ostrovy, které skýtají domov 50 000 lidí, přičemž téměř polovina je mladší 18 let. Ostrovy ležící mezi Havají a Austrálií jsou ale ohroženy stoupající hladinou oceánu a hrozí, že během jedné generace budou neobyvatelné. Tvůrkyně se soustředily na momenty z života 9letého Izermana, 14leté Julie a 12letého Wilmera, kterým domov doslova mizí před očima, a chtějí upozornit na naléhavost a důležitost toho, co je v sázce.

World Press Photo Online Video of the Year

Nejlepším online videem se stal snímek The Legacy of the 'Zero Tolerance Policy: Traumatized Children With No Access to Treatment od Almudeny Toral. Video vypráví o Adayanci Pérezové, kteřá je jednou z 2 500 dětí, kteřé byly na mexicko-americké hranici odděleny od svých rodičů. 6letá holčička z Guatemaly se k rodině vrátila po 3,5 měsících a než se vrátila, byla jí diagnostikována mimo jiné posttraumatická stresová porucha. Tento film tak ukazuje realitu, k níž vedlo politické nařízení a dává hlas těm, kteří jsou ne vždycky slyšet.

Češi na WPP

V letošním ročníku World Press Photo uspěl i Čech Michael Hanke, a to v kategorii Sport se svými fotografiemi českého paralympijského hokejisty Zdeňka Šafránka., který Českou republiku reprezentuje také v jízdě na horském kole a handbiku či v paraboxu.

Vítězné fotografie ve všech kategoriích si můžete prohlédnout na stránkách World Press Photo.

GODOX spoušť rádiová s časosběrem TR-C3 (N3) pro Canon 6D/7D/5D/1D/R3/R5/R5C

Rádiová spoušť pro fotoaparáty Canon, Vhodné k pořízení časosběrů, Pár vysílače a přijímače

1 690,-
GODOX spoušť rádiová s časosběrem TR-P1 (L1) pro Panasonic

Rádiová spoušť pro fotoaparáty Panasonic, Vhodné k pořízení časosběrů, Pár vysílače a přijímače

1 690,-
JJC hand grip HG-XS20 pro Fujifilm X-S20

konstrukce s rychloupínací destičkou typu Arca + stativovým závitem, grip umožňuje přístup k ovládacím prvkům, balení obsahuje nástroj pro montáž a demontáž

1 390,-

Související články

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Další Fotosoutěže

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...