Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Rozhovory

Dvě desetiletí ve funkci - rozhovor s předsedou KSN Zdeňkem Pavlisem

Termín: 5. 2. - 29. 3. 2020
Dvě desetiletí ve funkci - rozhovor s předsedou KSN Zdeňkem Pavlisem
6. 2. 2020 | 6 minut čtení

V úterý se konalo na Staroměstské radnici v Praze vyhlášení Sportovní fotografie roku 2019. U té příležitosti jsme požádali o rozhovor předsedu Klubu sportovních novinářům, pana Zdeňka Pavlise. Jaké jsou jeho postřehy z oblasti sportovní novinařiny a jak se sportovní fotka za 20 let posunula?

Česká sportovní fotografie si i nadále udržuje vysokou kvalitu

  • Zdeňku, povězte nám něco o KSN a kdo je jeho typickým členem? 

​Klub sportovních novinářů je profesním sdružením profesionálních novinářů, televizních a rozhlasových reportérů, fotoreportérů a filmařů, kteří se zabývají převážně sportovní problematikou. V současnosti má přes 400 členů, a protože jde o dobrovolné profesní sdružení, o členství může požádat každý novinář, který splňuje podmínky zakotvené ve stanovách klubu. A to bez ohledu na to, zda je zaměstnancem některého média, nebo pracuje jako volný novinář. Podmínky pro přijetí, stejně jako stanovy najde každý zájemce na webových stránkách klubu.

  • Nedávno jste byl opětovně zvolen předsedou KSN a to znamená, že budete ve funkci už 20 let. To je obdivuhodné. Mohl byste popsat, jak se za  dvě desetiletí změnilo vnímání sportovní novinařiny? Jak si toto odvětví vede? 

​Za dvacet let došlo ve sportovní žurnalistice k obrovské proměně, protože stále větší akcent je kladen na rychlost a množství informací doplňovaných obrazovým zpravodajstvím, audio a videozáznamy. Souvisí to pochopitelně s příchodem nových médií a nástupem sociálních sítí, které k této proměně sportovní žurnalistiku přímo nutí. I klasická tištěná média musela na tento trend samozřejmě reagovat, hledat a najít si svou parketu a vyprofilovat se do nové podoby, protože rychlostí předávaných informací nemohla konkurovat. Šlo a jde o to nabídnout i nadstavbu v podobě komentářů, glos, názorů, analýz, rozhovorů, hledat nové výrazové grafické prostředky a snažit se tak nabídnout čtenářům něco navíc oproti tzv. novým médiím a sociálním sítím.

  • Neodpustím si i něco k focení. Dnes už je málo redakcí, které mají více vlastních fotografů. Trend médií je, jak sám uvádíte,  rychlost, co nejméně textu a pokud možno,audio a video. Jak to vidíte s řemeslem sportovního fotografa do budoucna? 

​Na obrazové a video zpravodajství je a bude v médiích kladen stále větší akcent. Vyvolává to současný trend, množství informací a všeobecný nedostatek času je přečíst, natož absorbovat. Už padla zmínka, že současná generace čtenářů požaduje krátké texty, které jsou doplňovány fotografiemi a videosekvencemi a tento vývoj bude podle mého pokračovat. Pro redakce tak bude nejcennější univerzál schopný zachycovat události objektivem fotoaparátu i kamery, ale přitom být jedinečný a neopakovatelný, protože snímky a videa pomáhají čtenářům dotvářet si obraz o informaci a zkompletovat si ji.

  • 4. 2. 2020 jsem byl na vernisáži soutěže Sportovní fotografie roku 2019. Na Staroměstské radnici máme nyní až do 29. 3. 2020 možnost shlédnout sportovní fotky, které berou dech. Může se do soutěže přihlásit i amatér? Jak je soutěž koncipována? 

​Sportovní fotografie roku jako soutěžní přehlídka je určena výhradně pro profesionální fotografy, kteří jsou členy KSN ČR. Tak byla koncipována v době svého vzniku v sedmdesátých letech minulého století, stejné zásady platí i dnes, kdy jsme ji po kratší časové odmlce obnovili a už třetím rokem ji organizujeme jako přehlídku soutěžní.

  • Jestli je to možné, zkuste srovnat sportovní fotku před 20 lety a dnes. Co zůstalo a kde je posun? 

​Podstata zůstala stejná, jako před dvaceti lety - zachytit neopakovatelné okamžiky, které sport přináší. Vzrostly však nároky na rychlost a jedinečnost záběru, což pochopitelně nutí fotografy pracovat nejen rychle, ale snímky předem promýšlet a vkládat do nich myšlenky, nápady adpod. Evidentní je i trend přiblížit sportovní idoly co nejvíce čtenářům. Jejich soukromí a osobní život nevyjímaje, což souvisí s daleko větším etablováním bulvárního tisku na trhu, než tomu bývalo před dvěma desetiletími, i se zmiňovaným nástupem sociálních sítí. Česká sportovní fotografie si ale dál udržuje vysokou kvalitu, kterou měla v minulosti a má ji i dnes. Dokladem je ostatně první cena, kterou získal Roman Vondrouš za sérii snímků z Velké pardubické v letošní celosvětové soutěži pořádané Mezinárodní organizací sportovních novinářů AIPS.

  • Jaké jsou další aktivity KSN?

Nejvýznamnější akcí, kterou Klub sportovních novinářů pořádá, je tradiční anketa Sportovec roku České republiky. Jde o vůbec nejstarší anketu podobného druhu u nás, protože její první ročník proběhl už v roce 1957. Tehdy samozřejmě ještě v Československu... Od té doby volí sportovní novináři rok co rok nejlepší jednotlivce a také nejlepší kolektivy, po rozdělení Československa samozřejmě v České republice. V posledních dvaceti lety při příležitosti slavnostního večera vyhlašujeme i legendy českého sportu, tedy největší a nejvýznamnější postavy naší sportovní historie, které jsou uváděny do Síně slávy českého sportu.

Čtvrtstoletí existence oslaví v letošním roce i další anketa pořádaná KSN, kterou je Zlatý míč ČR. V ní hlasují jen fotbaloví novináři, kteří vybírají nejlepšího českého hráče uplynulé sezony. A to bez ohledu na to, zda působí v tuzemské lize, nebo v zahraniční.

Významnou akcí, na které participujeme, je i Pochod Oty Pavla pořádaný na počest sportovního novináře, spisovatele, a především autora nádherných knížek Dukla mezi mrakodrapy, Pohádka o Raškovi, Plná bedna šampaňského, ale i třeba Jak jsem potkal ryby či Smrt krásných srnců. Pochod se koná vždy v polovině června v Branově na Rakovnicku a sjíždí se na něj stovky turistů nejen od nás, ale i ze zahraničí.

Výsledky - Sportovní fotografie roku 2019 

www.ksn.cz

Rozhovor vedl: Václav Křížek, Fotografie: Václav Křížek a Jan Tauber

FUJIFILM Instax MINI 99 obal černý

Pouzdro pro Fujifilm Instax Mini 99, Zabraňuje poškození objektivu a těla, Chrání před prachem a poškrábáním

599,-
TTARTISAN adaptér objektivu Leica M na tělo Hasselblad X

Kovová redukce, Pro objektiv Leica M, Pro těla fotoaparátů s bajonetem Hasselblad X

1 590,-
JJC Thumb up grip TA-XT5 pro Fujifilm X-T5

zlepšuje držení fotoaparátu, grip neovlivňuje ovládací prvky fotoaparátu, určeno pro Fujifilm X-T5, X-T4 a X-T3

750,-

Související články

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...