Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Zdeněk Bardon radí: Dantovo peklo aneb Jak se poprat s šancí

Zdeněk Bardon radí: Dantovo peklo aneb Jak se poprat s šancí
24. 8. 2023 | 4 minuty čtení

Pořídit snímek, pro který jste cíleně přijeli, vyžaduje přípravu a trpělivost. Co ale dělat v situaci, která přišla znenadání, nikdy předtím jste ji nezažili a pravděpodobně už (bohužel) znovu nezažijete? Zdeněk Bardon vám v článku přiblíží vznik fotky, kterou nazval Dantovo peklo, a na níž se snoubí hned několik neobvyklých atmosférických jevů.

Dantovo peklo

Tak toto už není návod. Spíše inspirace a příběh o tom, jak se poprat s šancí.

Díky svému celoživotnímu úsilí a velké dávce štěstí jsem se propracoval až na nejprestižnější observatoř světa, která se jmenuje Evropská jižní observatoř (ESO) a leží na hoře La Silla v chilské poušti Atacama. Právě tato instituce mi udělila titul ESO Photo Ambassador. Na podzim roku 2019 jsem byl na své prozatím poslední misi, abych se doslova vyřádil pod neskutečně tmavou oblohou, kde Mléčná dráha vrhá stín. Astronomický ráj, 300 jasných nocí v roce s velmi nízkou vlhkostí je dokonalost sama.

Takže, bylo nebylo:

Jednoho večera se stalo něco neobvyklého. Vzdušná vlhkost, která obvykle nepřesahuje 20 %, během půl hodiny doslova vystřelila na úroveň 90 %. To byla pro toto místo naprosto neobvyklá situace. Zodpovědnost za to nesla tlaková níže, ale to, co mne velmi zaujalo, byla obří bouře běsnící kdesi v Argentině.

Vzdálená nejméně 400 kilometrů od La Silla. Ale záblesky byly tak intenzivní, že to připomínalo spuštění fotografického blesku v místnosti. Jen si představte, temná noc, obloha plná zářících hvězd a na horizontu bouře. Z toho člověka až mrazí.

Takže, nelenil jsem a vyjel na nejvyšší bod observatoře, kde stojí dalekohled ESO s průměrem zrcadla 3,6 metru, který mimochodem vyrobila v roce 1987 firma ZEISS West, a počal snímat horizont pouště Atacama. Místo, odkud vycházely záblesky. Cílem nebyly hvězdy, ale Rudí skřítci, v angličtině Red Sprites.

Srandičky? Ne, je to docela vzácný atmosférický a dosud neobjasněný jev nadoblačných výbojů. Ovšem jak to nafotit, když jsem nic podobného na vlastní oči nikdy neviděl? Rozhodl jsem se pro Otus 28 mm f/1,4 a vysoké ISO na svojí zrcadlovce Nikon D810A. Horečně jsem vyzkoušel snad všechna možná i šílená nastavení.

Výboje jsou totiž velmi, velmi slabé a září v červené oblasti spektra, takže továrně upravená zrcadlovka je naprosto dokonalým nástrojem. Nafotil jsem mnoho snímků a hlavně různých variant nastavení. Dalo mi fakt zabrat, abych z několika stovek snímků sestavil jeden výsledný a zde se můžete pokochat neobvyklostí obrazu.

Na horizontu pouště Atacama je patrná záře zuřící rozsáhlé bouře a několik Rudých skřítků. Podivné barevné pruhy na obloze jsou atmosférickým jevem zvaným airglow, které velmi pravděpodobně generovala ona bouře. K tomu všemu neobvyklou scenérii doplnil zářící meteor. Snímek dostal jméno Dantovo peklo.

Dantovo peklo © Zdeněk Bardon

Portál Earth Science Picture of the Day (EPOD) jej publikoval jako snímek dne. Nikon D810a, ZEISS Otus 28 mm f/1,4.

Pokud se vám podaří udělat nějaký hezký astronomický snímek, nemusíte jej nechat v šuplíku, ale můžete je zaslat do soutěže České astronomické společnosti, která slaví již patnácté narozeniny a jmenuje se Česká astrofotografie měsíce.

Přeji jasné nebe!

chci na předchozí díl seriálu

LOWEPRO Trekker LT SLX 120 - šedá

Kapacita: 1 bezzrcadlovka s objektivem + 1-2 objektivy, 10'' tablet, Několik kapes na drobnosti a příslušenství, Možno nosit jako sling na zádech nebo na boku

1 890,-
Nejrychlejší fotokniha

automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, ručně vázaná lay-flat vazba pro otevření bez záhybů, obálka s vaší fotografií

270,-
NIKON Z 28-400 mm f/4-8 VR

Pro full frame senzor / 28-400 mm / clona f/4,0 – 8,0, Širokorozsahový s 14,2× optickým zoomem, Krokový motor automatického ostření STM

39 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Zdeněk Bardon radí: Dantovo peklo aneb Jak se poprat s šancí

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...