Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #46 : Nejsvětelnější objektiv

Letem fotosvětem #46 : Nejsvětelnější objektiv
16. 11. 2020 | 3 minuty čtení

Už je to přes týden, co skončil FOTOŠKODA WEEK a my se pozvolna můžeme vrátit v Letech fotosvětem k tradiční směsce témat. Takže už je potřeba zase inspirace a možná i motivace v podobě několika soutěžních NEJ fotek z celého světa, nějaká ta raritka jako nejsvětelnější objektiv a trochu těch “solidnějších” propálených novinek.

Nejlepší svatební fotografie v roce 2020

Ceny International Wedding Photographer Of The Year Awards představují práci svatebních fotografů po celém světě. Ty jsou nepsaným novým měřítkem pro ostatní svatební soutěže a inspirací pro ostatní svatební fotografy. V letošním roce se představily snímky v deseti různých kategoriích z více než 60 zemí. V kategorie černobílé fotografie a s ní i hlavní cenu získal australský fotograf James Simmons. (zdroj:iwpoty)

 

Úchvatné panorama 2020 Epson International Pano Awards

Panorama je atraktivní formát, takže není divu, že má svoje zastoupení mezi soutěžemi. Letos proběhl již 11. ročník Pano Awards. Celkovým vítězem EPSON International Pano Awards se stal Matt Jackisch z Kanady se záběrem zasněžené krajiny v horách Britské Kolumbie. My jsme pro demonstraci faktu, že je na co koukat, zvolili jako titulku vítězný snímek v kategorii Built Environment. (Obraz. kredit: Juan López Ruiz, zdroj:thepanoawards)

 

Karneval barev

Aby té černobílé nebylo moc. All About Photo si dopřáli mezi bezpočtem soutěží, které pořádají, jednu i speciálně zaměřenou na barvu. Jde o takový festival pastelových barev. Celkovým vítězem Colours se stal Paul Brouns z Nizozemí se snímkem „Afterglow“ - viz. zdroj. My samozřejmě máme jiný vkus, takže jsme si jako titulku vybrali fotku Billa Craiga.(zdroj:all-about-photo)

 

Nejsvětelnější objektiv

Je celá řada světelných objektivů a zvykli jsme si na údaje jako f/0,9 nebo 0,85. Podle Nokishity bude brzy oznámen nejsvětelnější komerčně dostupný objektiv současnosti - Voigtländer Super Nokton 29mm f/0,8 Aspherical. Ten bude mít bajonet Micro Four Thirds, takže dobrá zpráva pro majitele Olympus, Panasonic a Blackmagic. Tak to vlastně můžeme vynásobit ohnisko 2x a rovnou i projev hloubky ostrosti. (zdroj:nokishita)

 

Novinky Sony

Jsou firmy, které tutlají novinky do poslední chvíle. Pak jsou výrobci, kterým se to podaří částečně. No a pak je tu Sony (:, ta rovnou spustí počítadlo i s názvem chystané novinky. Takže Full-Frame kamera s výměnnými objektivy Sony FX6 bude představena 17.11. Další novinky pravděpodobně až příští rok. Mezi nimi začínají prosakovat pozvolna specifikace a rýsuje se A7IV. Ta bude mít podle posledních informací nový senzor 30-32 MPX, hledáček EVF bude mít 3,69 mil. bodů ( čekalo se 5,76) a video bude ve 4K60p. (zdroj:youtube a sonyalpharumors)




 

fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

 

Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-
SONY FE 24-50 mm f/2,8

Všestranný objektiv se standardním zoomem, Určen pro full frame snímač, Pro každodenní fotografování

31 990,-
FUJIFILM Instax MINI 99 obal černý

Pouzdro pro Fujifilm Instax Mini 99, Zabraňuje poškození objektivu a těla, Chrání před prachem a poškrábáním

599,-

Související články

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Další Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...