Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
22. 1. 2021 | 5 minut čtení

Co se stane, když se spojí kluci z Tomorrow Creative, Lunchmeat a Maxim Habanec a jeho kamarádi? Vznikne unikátní projekt spojující videomapping, fotografii a skateboarding, který slibuje zábavu a zároveň skvělý vizuální výstup. Jak projekt vznikl, realizoval se a jaké výzvy přinesl, se dozvíte v článku a spolu s tím také fotografie, animace a videa, která vás do něj vtáhnou.

O vzniku a realizaci projektu

Co dělat, když vám korona prokosila kalendář a času je najednou více, než je zvykem? Ideálně vytvořit něco zajímavého, na co nebylo v ruchu komerčních zakázek čas. Přesně to si řekla produkce Tomorrow creative s Danem Vojtěchem a Martinem Přívratským a studio Lunchmeat v čele s Kubou Peškem. Řada přišla na kombinaci skateboardingu, fotografie a videomappingu. Jezdecké úlohy se chopil Maxim Habanec a jeho kamarádi. Podobný projekt, ale v menším měřítku, si kluci zkusili už před rokem. Vše dopadlo skvěle a nadešel čas vše ještě trochu posunout.

Videomapping projekt - Tomorrow Creative a Maxim Habanec

Co na to bude potřeba? 7 dní, 8 projektorů, stovky metrů kabelů, supervýkonný počítač, fotoaparáty, blesky, kamery, speciální programy, jedna velká skejtová hala, spousty zkušeností, radost z neznámého a parta nadšenců.

Hlavní myšlenka je proměna skateboardingové haly Maxspace skejťáka Maxima Habance na virtuální skatepark, kde se pomocí videomappingu promítají různé obrazce na celý park. Tím je vytvořen dojem virtuálního proměnlivého světa, který možná brzy bude již běžnou realitou.

Videomapping projekt - Tomorrow Creative a Maxim Habanec

Samotná instalace a příprava zabrala celkem 3 dny plus jeden den na demontáž. Halu osvěcovalo celkem 8 velkých profesionálních projektorů Epson EB-G7900U, které se používají na velké projekce na domy a u kterých můžete měnit objektivy, zavěšených na stropě haly. Po pečlivém zarovnání projektorů a namapování prostoru začala ta opravdová zábava. Projekce a ježdění.

Na povrchy překážek se promítají generované geometrické obrazce. Vše v reálném čase s možností projekce různě měnit a upravovat. Jezdit v podobném prostředí není ale nic jednoduchého. V hale je úplná tma a vidíte jen tvary překážek. Když se poštěstí, tak někde vyjde i trochu světlejší část. Je proto důležité mít jednotlivé triky "najeté" a někdy je spíše děláte po paměti, protože skoro nic nevidíte. Max se této nelehké úlohy chopil se ctí a i v těchto podmínkách ukázal, že se dá skejtovat.

Videomapping projekt - Tomorrow Creative a Maxim Habanec

Fotky vznikly na Nikon D850 v kombinaci s bateriovými záblesky Fomei. Správné nasvícení bylo klíčové, protože bylo potřeba dostat světlo jen na jezdce a vyvarovat se nasvícení překážek. Blesk by totiž přebil projekci a ta by pak nebyla vidět. Úspěšného výsledku se dosáhlo kombinací precizního nasvícení pomocí více blesků a voštin, které směrují světlo přesně tam, kam je potřeba.

A co jsme si z tohoto projektu kromě super fotek, videa a zážitků odnesli? Hlavně to, že ač je doba jakákoliv, vždy je možné na ní najít něco pozitivního. Dělat to, co vás baví a jak nejlépe to umíte.

Dan Vojtěch

Videomapping projekt - Tomorrow Creative a Maxim Habanec

Několik otázek na Dana Vojtěcha

  • Co je to videomapping?

Videomapping je vizuální umění, při kterém využíváte projekce v prostoru, například na fasády budov nebo interiéry.

  • Co vás přivedlo právě na tento nápad?

Dlouhodobě se snažím o projekty, kde ukazuji sport i trochu jinak. Využívám různé technologie a postupy, které ve sportovní fotografii nejsou běžné. Takže tento projekt je toho pokračováním. Tento nápad jsem měl v hlavě už dlouho. Před rokem jsem dokonce dělal menší projekt za využití 3 projektorů, který dopadl skvěle. Projekt s Maxem Habancem je pak takové jeho vylepšení a rozšíření.

  • Co vás na celém projektu nejvíc bavilo?

Nejvíc mě na projektu bavil celý jeho průběh a pozitivní energie, se kterou k němu všichni přistupovali. Vždy jsme se večer sešli, dali si společně jídlo a pak se šli vlastně bavit, ne pracovat. Vše probíhalo spontálně v neuvěřitelně kreativní náladě, kdy každý dělal to, co ho baví a v čem je nejlepší.

  • Co pro vás bylo nejnáročnější?

Nejnáročnější byla instalace projektorů a jejich namapování. To znamená to, že se musí projektory nasvítit celý skatepark bez jakýchkoliv mezer a vše musí perfektně lícovat. Samotná instalace byla taky výzva. Na strop haly bylo totiž potřeba umístit několik velkých a težkých traverz, na které jsme projektory přidělali. Všechny kabely (několik set metrů) navíc musely být vedeny vzduchem, aby nepřekážely při ježdění ve skateparku.

  • Plánujete nějaký další podobný projekt? :)

Další podobný projekt zatím neplánuji. Myslím ale, že následné možnosti, jak tento počin dále rozvinout, jsou obrovské. Takže doufáme, že tento nápad někoho třeba zaujme a umožní nám vytvořit něco dalšího.

NIKON D7500
NIKON D7500 tělo

DX CMOS snímač s rozlišením 20,9 MPx, RGB snímač 180K (180 000 pixelů) umožňuje přesnější měření expozice, AF modul MultiCam 3500 II s fázovou detekcí – 51 bodů, 15 křížových

28 490,-
NIKON D780
NIKON D780 tělo

Univerzální přístroj s maximálním výkonem pro fotografii i video, Skvělý obrazový snímač s rozlišením 24,5 Mpx, 4K/UHD při 30p bez ořezu, Full HD 120p, N-Log 10 bit, HLG a podpora Atomoc Open Control

64 490,-
NIKON D850
NIKON D850

FX CMOS BSI snímač s rozlišením 45,7 Mpx, RGB snímač 180K (180 000 pixelů) umožňuje přesnější měření expozice, AF modul Nikon Multi-CAM 20K s fázovou detekcí TTL, jemným doladěním zaostření a 153 zaostřovacími poli

78 490,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Diskuze

Videomapping, fotografie & skateboarding: unikátní projekt českých umělců

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...