Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaLeica

První mobilní telefon Leica - Leitz Phone 1

První mobilní telefon Leica - Leitz Phone 1
18. 6. 2021 | 3 minuty čtení

Minulý měsíc vyměnila po pěti letech legendární Leica partnera. Čínského výrobce mobilních telefonů Huawei nahradila u nás méně známým japonským Sharpem a na trh byl uveden mobil Sharp Aquos R6 s objektivem Leica Summicron. Jenže u toho nezůstalo. Včera v Tokyu debutoval vůbec první mobilní telefon Leica - oznámen byl Leitz Phone 1.

Zcela jiný, ale ...

Stejně jako jsou fotoaparáty Leica D-lux výsledkem spolupráce s Panasonicem, je Leitz Phone produktem dua Leica a Sharp. Zatímco se fotoaparáty Leica D-lux liší od Panasonic LX vesměs v pár sw detailech nebo jen kosmeticky, u smartphonů tomu bude jinak. Nejspíš až po přečtení specifikace se dočtete, že Leitz Phone stojí na základech zmíněné vlajkové lodi Sharp Aquos R6. Jinak telefon od Leicy dostal zcela odlišný design. 

Jen to nezbytné a elegantní

Stručně se dá definovat jako Leica styl, z něj je patrné, že se designovalo ve Wetzlaru (přesně řečeno v Mnichově, kde má Leica designový ateliér). Styl a funkčnost jsou v praktické eleganci matné barvy v zapuštěných přechodech a konturách. S Leitz Phonem pustil mnichovský ateliér hned i magnetickou krytku a stylové pouzdro.

Telefonu dominuje díky štědrému kruhovému tvaru objektiv, který evokuje celkový dojem  velkého fotoaparátu. A dává tušit, že focení je to oč tu běží. A kdyby byl někdo náhodou přeci jen na pochybách, že jde o fotomobil, zbylo na těle místo na decentní červenou Leica kapku. Celkově telefon působí na první pohled přirozeně a zaobleně. Na ten druhý obklopuje tělo hliníkový rám s vroubkovanou hranou pro bezpečnější držení a jistější manipulaci. A jinak? Jinak Leica.. nic zbytečného, prostě jen to praktické a používané.

Skutečný fotomobil

Objektiv Summicron s F1,9 s ohniskovou vzdáleností 19 mm tvoří 7 členů. Za ním se ukrývá jeden z největších senzorů - 1" výkonný obrazový snímač. Ten díky své velikosti umožňuje až 6x digitální zoom, snímání v JPEG i RAW a vedle přirozených barev překvapí i výkonem za velmi nízkých světelných podmínek. Pokud by se někomu stýskalo po černobílé, pro Leicu tak typické fotografii, je tu režim Leitz Looks. A protože Leica u posledních FF dálkoměrů  i středoformátů sází hodně na komunikaci a ovládání z telefonu, umí si výkon a paměť Leitz Phonu poradit i s podsatně většími obrazovými daty.

 

Stejně jako Sharp R6 bude i Leica Phone bohužel primárně určen nejspíš pro japonský trh (tedy alespoň podle prvních zpráv), takže se s prvním telefonem Leica asi běžně nesetkáme. V každém případě jde o pořádný milník v produkci jinak konzervativního výrobce. 

 

LEICA Q3

BSI-CMOS senzor s rozlišením až 60 Mpx, Objektiv Leica Summilux 28 mm f/1.7 ASPH, ISO 50 - 100 000 a procesor Maestro s technologií L2

146 990,-
LEICA SOFORT 2 černý

CMOS sensor 1/5“ 4,9 Mpx / 2560 x 1920 bodů, Designation Leica Summar 1:2/2.4 – 28 mm (eqv. 35 mm), Barevný prostor RGB, JPG (DCF 2.0, Exif 2.31)

9 490,-
LEICA M11-P black

Full frame BSI CMOS senzor 60,3 Mpx, Rozlišení: 60 Mpx/L-DNG, 36 Mpx/M-DNG, 18 Mpx/S-DNG, 14-bitová barevná hloubka a dynamický rozsah až 15 EV

224 990,-

Související články

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...