Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Jak vybrat

Jak vybrat zoomový objektiv

Jak vybrat zoomový objektiv
5. 8. 2022 | 7 minut čtení

Rozhodli jste se, že zoomový objektiv je ta správná volba pro vás? Tentokrát se blíže podíváme právě na kategorii zoomů, které vynikají svou univerzálností. Budeme se soustředit především na různé ohniskové rozsahy a jejich využití, nezapomeneme ale ani na světelnost a další vlastnosti.

Zoom jako praktický společník 

V článku Jak vybrat objektiv jste se dozvěděli, že zoom může být vhodný především pro fotografy preferující flexibilitu. V mnoha případech vám odpadne nutnost vyměňovat objektivy, místo několika pevných skel máte jeden univerzální zoom. Teď už si ale pojďme představit rozdíly ve vlastnostech jednotlivých typů zoomových objektivů.

Světelnost

Kvůli konstrukční složitosti mají zoomové objektivy obecně horší světelnost než pevné, až na pár výjimek se nejníže dostanete na clonové číslo f/2,8. Taková světelnost ale bude pro mnoho situací dostačující. Nejsvětelnější objektivy potřebují fotografové, kteří fotí ve špatných světelných podmínkách nebo v interiérech a preferují malou hloubku ostrosti. Vysoká světelnost nebude tolik důležitá pro ty, kteří fotí převážně ve dne nebo fotí statické scény (např. krajinu).

Ilustrační foto zoom objektiv

Foto: Pixabay

 

  • Objektiv s proměnlivou světelností

Pokud s focením začínáte, možná jste se setkali s objektivem s proměnlivou světelností. Často bývají součástí fotografických setů (tělo + objektiv), říká se jim proto někdy "seťáky". O objektiv s proměnlivou světelností se jedná, pokud uvidíte v popisu rozmezí clonových čísel, např. f/3,5-f/5,6. Znamená to, že světelnost se zhoršuje společně se zoomováním. Na nejširším ohnisku budete moci použít clonu f/3,5, ale při úplném přiblížení už jen clonu f/5,6. 

Tyto základní objektivy neoslní optickou kvalitou ani kvalitou provedení, ale jsou velmi cenově dostupné a fungují jako ideální vstupenka do světa fotografie. Jakmile však s fotografickými schopnostmi pokročíte o něco dál, pravděpodobně vám přestanou stačit. Kvůli proměnlivé světelnosti je těžší používat manuální režimy a světelnost vás může při práci omezovat. Tento nedostatek může do určité míry vykompenzovat stabilizace obrazu. 

Samostatnou kategorií jsou poté teleobjektivy, kde je naopak proměnlivá světelnost relativně běžná a v mnoha případech očekávaná - například dlouhých teleobjektivů s konstantní světelností není na trhu mnoho a pohybují se vysoko na cenovém spektru.

  • Objektiv s konstantní světelností

Objektivy s konstatní světelností mají určené nejnižší clonové číslo, které můžete použít v celém rozsahu zoomu. Konstantní světelnost vám usnadní práci s fotoaparátem a budete mít větší kontrolu nad výstupem, protože jakou clonu si nastavíte, taková tam zůstane bez ohledu na zoomování. Tyto objektivy jsou určené pro pokročilejší hobby fotografy či profesionály, budou mít proto zpravidla i vyšší optickou kvalitu. 

Ilustrační foto zoom

Foto: Samer Daboul / Pexels

Ohnisková vzdálenost

Zoom s širším ohniskem využijí například krajináři, ale také fotografové architektury, interiérů, event nebo svatební fotografové. Pro majitele full-frame fotoaparátů představuje populární volbu rozsah 16-35 mm, který využívá mnoho svatebních fotografů. Pro architekturu, interiéry a krajinu možná využijete dokonce i kratší ohniska, nabízí se například možnosti 7-14 mm, 10-18 mm nebo 14-24 mm. Plnoformátové širokoúhlé zoomy pořídíte přibližně od 20 000 Kč. 

Objektivy určené výhradně pro formát APS-C zpravidla stojí méně, běžný rozsah se u širokoúhlých objektivů pohybuje mezi 10 a 20 mm, což v přepočtu na plnoformát bude znamenat 15-30 mm nebo 16-32 mm (dle výrobce). U širokoúhlých zoomů se můžete setkat s dobrou světelností, v některých případech je clonové číslo dokonce nižší než f/2,8. 

Nejznámějším zoomovým objektivem s všestranným využitím je plnoformátový objektiv 24-70 mm f/2,8. Tento objektiv má nenahraditelné místo u svatebních a event fotografů, využít ho můžete také v krajině, na reporáž nebo street fotografii. Další možností je poté objektiv 24-105 mm, který disponuje světelností f/4, ale nabídne o něco větší přiblížení. 

Pro APS-C fotoaparáty se nabízí oblíbený rozsah 17-50 mm. V přepočtu na plnoformát vychází rozsah na 25,5-75 mm nebo 27-80 mm, což znamená podobný úhel pohledu jako mají 24-70 mm objektivy na full frame fotoaparátu. Pro tento formát jsou k dispozici také objektivy 18-35 mm a 50-100 mm s velmi dobrou světelností f/1,8.           

V kategorii teleobjektivů si můžete vybrat například z rozsahů 70-200 mm, 70-300 mm, 100-400 mm nebo 150-600 mm. Teleobjektivy využijete především na sport nebo zvířata, ale vyfotíte s nimi i portréty.

Jak už název napovídá, jedná se o zoomy s rozsahem od širokého úhlu pohledu až po větší přiblížení. Příkladem mohou být objektivy 14-150 mm, 18-200 mm nebo dokonce 18-400 mm. Širokorozsahové zoomy jsou k dispozici častěji pro formát APS-C. Jejich výhodou je flexibilní rozsah, který je však vykoupený horší světelností a optickou kvalitou. 

Ilustrační foto zoom objektiv

Foto: Luis Quintero

Stabilizace

Velkou otázkou u zoomových objektivů je jejich světelnost. Přestože nemusí být vždy nejsvětelnější, existuje způsob, který nižší světelnost umí do určité míry vykompenzovat. Je jím optická stabilizace, jejíž funkci jsme popisovali v předchozím článku. Výše jsme zmiňovali například objektivy s ohniskem 24-70 mm a 24-105 mm - pokud porovnáte tyto modely od značky Canon pro bajonet Canon EF, uvidíte, že první z nich je sice světelnější, ale narozdíl od druhého nemá optickou stabilizaci. Záleží proto na typu focení, kterému se věnujete a také na vašich prioritách. 

Konstrukce zoomu

Existují dva typy konstrukce zoomových objektivů: jeden z nich se společně s přibližováním prodlužuje, zatímco druhý typ má takzvaný interní zoom, objektiv proto nemění svoji velikost. Interní zoom je běžnější u novějších modelů a také u objektivů, které mají spíše menší rozsah. 

Ilustrační foto zoom

Foto: Chuck Wallace / Pexels

Individuální volba

Nejste si ještě úplně jistí, jaký zoom by se vám hodil? Nebojte se poradit s profesionály v Centru Fotoškoda - rádi s vámi vše proberou. Těšíme se na vás!

Chci prozkoumat zoomové objektivy

Úvodní foto: Ethan Sees, Matheus Bertelli / Pexels

NIKON Z 180-600 mm f/5,6-6,3 VR

Bajonet Nikon Z / full frame, Ohnisko 180 – 600 mm (FX), Úhel záběru: 13°40? až 4°10? (full frame)

49 990,-
NIKON Z 24-70 mm f/2,8 S

Prémiový zoomový plnoformátový (full frame/FF) objektiv z nové řady objektivů Nikkor Z, Velký bajonet Nikon Z - konstrukce objektivu není omezena menším bajonetem, Světelnost f/2,8

62 990,-
NIKON Z 24-120 mm f/4 S

Nikon objektiv bajonet Z / full-frame formát, Světelnost f/4, rozsah clon: f/4 až f/22, 3× ED a 3× asférické prvky (ASPH)

31 490,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Diskuze

Jak vybrat zoomový objektiv

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...