Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
7. 2. 2024 | 5 minut čtení

Zprávy o výrobě úplně nových analogových filmů nejsou v dnešní době častým jevem. Od doby rozmachu digitálních technologií jsme si zvykli spíš na úplný opak - firmy oznamující zastavení výroby určitých typů filmů anebo filmů obecně. Společnost Harman proto v prosinci 2023 překvapila oznámením novinky. Jak fotografie vypadají a co můžete od Harman Phoenix 200 čekat?

Limitovaná edice z anglické výroby

Harman Phoenix je barevný film s 36 snímky a citlivostí ISO 200, je proto vhodný spíše do venkovních podmínek nebo interiérů s dostatkem světla. Vyvolává se standardním procesem C-41. Harman o novém filmu mluví jako o limitované edici a upozorňuje, že se jedná o experimentální materiál. Dá se tedy očekávat, že firma bude dále pracovat na zdokonalení filmu a v budoucnu představí další verze nebo jiné barevné filmy, v tuto chvíli je ale Phoenix 200 stále k dispozici. Nový film byl kompletně vyvinutý i vyprodukovaný v továrně v anglické vesnici Mobberley, která je domovem také černobílých filmů Ilford. 

Mezi charakteristiky filmu Harman Phoenix patří vysoký kontrast, výraznější zrno a živé barvy. V okolí jasných světelných zdrojů může vzniknout "halo" efekt. Tento popis celkem přesně odpovídá realitě - fotografie jsou velmi kontrastní a zrno je patrnější než u běžných filmů s ISO 200. Určitě si můžete všimnout zeleného odstínu, v tomto smyslu mi film nostalgicky připomněl Fujifilm C200, který se již nevyrábí. Harman Phoenix 200 má ale o dost výraznější zelenou, červenou i ostatní barvy a halo efekt lze také na mnoha fotkách zpozorovat. Fotografie s červeným nádechem mi zase připomněly film Washi X 100

Harman Phoenix 200

Phoenix v terénu

Kvůli špatnému počasí jsem s filmem fotila i v interiérech, vždycky jsem se ale snažila o správnou expozici. I přesto fotky vyšly tmavší, než jsem čekala, pokud bych tedy s filmem fotila znovu, nastavila bych korekci expozice +0,5 nebo 1 EV. Na fotografiích s bleskem ještě více vynikají neonové barvy, občas až příliš. Blesku bych se příště zkusila s tímto filmem spíš vyhnout. Focení s Harman Phoenix bych doporučila už jen díky pocitu, že člověk zkouší "horkou novinku". I když jsem na sociálních sítích viděla příklady fotografií od ostatních lidí, výsledek byl i tak překvapením. A řekla bych, že příjemným. U některých fotek jsou na mě barvy přehnaně syté, ale celkově se mi atmosféra a tón filmu líbí.

Harman Phoenix 200Na filmu dominují zelené a červené tóny. Použitý fotoaparát a objektivy: Canon eos 3000, Canon 35 mm f/2; Canon 50 mm f/1,8. Foto: Karolína Fialová

Éra experimentálních analogových filmů

Jak už jsem zmiňovala v úvodu, trh s filmy zažívá každou chvíli otřesy - například po covidovém období nastal nedostatek barevného materiálu. Nyní už jsou e-shopy a kamenné obchody o něco plnější a to, že se zavedené společnosti snaží o vývoj nových barevných filmů, je velmi dobrá zpráva. Zejména novějších experimentálních filmů je na trhu v tuto chvíli relativně dost. Vyrábí je například firma Washi, která vznikla v roce 2013. Společnost KONO! představila své první analogové filmy v roce 2015 a efektové filmy vyrábí také Revolog a Dubblefilm. Experimentální filmy jsou trendem posledního desetiletí, uvidíme tedy, jakým směrem se do budoucna vydá Harman.

Přestože vzhled Phoenix 200 má svá specifika a tento film bych nepoužila například pro zakázkové focení, myslím si, že má univerzálnější využití než některé další efektové filmy - fotografie jsou sice "ozvláštněné" výraznými barvami a halo efektem, ale forma nepřebíjí obsah fotky. Posuďte sami v galerii - anebo film rovnou vyzkoušejte!

Harman Phoenix 200 

Film a vyvolání na jednom místě

Až budete mít nafoceno, film vám ve FotoŠkoda odborně zpracujeme - navíc můžete využít výhodných balíčků, které zahrnují jak vyvolání filmu, tak digitalizaci. Digitální fotografie lze použít například ke sdílení na sociálních sítích. Na základě digitálních skenů se také můžete rozhodnout, jaké snímky si chcete nechat vytisknout. Skeny budou hotové už do 24 hodin - ideální pro nedočkavce! 

vyvolání a sken barevných filmů

Kdo je Harman Photo?

HARMAN Photo je obchodní název firmy HARMAN technology Ltd, kterou v roce 2005 založili bývalí manažeři společnosti ILFORD Imaging UK. Své jméno nese po Alfredu Harmanovi, zakladateli původní společnosti ILFORD z roku 1879. Současně firma získala také provozovnu v anglickém Mobberley, tradičním domově černobílých fotografických produktů, čímž zajistila jejich trvalou výrobu a přežití. Dnes společnost vyrábí analogové filmy, papíry a chemikálie pod značkami HARMAN Photo, ILFORD Photo a Kentmere.

HARMAN Phoenix 200 135/36

Barevný film s ISO 200, 36 snímků, Proces vyvolání C-41

369,-
HARMAN EZ-35 kompaktní fotoaparát + film HP5

jednoduché ovládání, design jednorázového fotoaparátu, možnost výměny filmů

890,-

Související články

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G
Hodnocení 98%

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Další Fototipy

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Harman Phoenix 200 v praxi: jak se fotí s novým filmem?

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...