Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaVidea

Archa světel a stínů zamířila do kin

Archa světel a stínů zamířila do kin
26. 3. 2018 | 3 minuty čtení

Pozorní návštěvníci naší prodejny si jistě všimli neobyčejných a podmanivých fotografií, které právě visí nad schodišti. Jejich autorem je Jan Svatoš a vznikly spolu s filmovým projektem Archa světel a stínů, který připomíná odkaz průkopníků Martina a Osy Johnsonových. Po deseti letech zrání nyní můžete dokument plný unikátních záběrů starých téměř 100 let spolu s moderním materiálem navštívit i v kinech!

Unikátní dokument z unikátního prostředí

Dokument Archa světel a stínů vzdává hold dramatickému životnímu příběhu "rebelů z Kansasu" Martina a Osy Johnsonových, kteří se před téměř 100 lety vydali dokumentovat africkou divočinu. Na čtyři roky se usídlili na jednom místě a vybudovali si temnou komoru, díky níž se uchovaly jedinečné snímky s nesmírnou dokumentární hodnotou. Právě temnou komoru Martina Johnsona objevil Jan Svatoš při svých cestách Keňou, což se nepodařilo ani National Geographic.

V dokumentu najdete nejen raritní záběry, které pořídili přímo Martin a Osa Johnsonovi, ale také záběry Jana Svatoše, který do Afriky jezdí fotografovat a filmovat pravidelně od roku 2007. Jeho černobílé snímky s neobyčejným kouzlem a schopností přenést vás přímo na africké stepi, můžete až do 22. 4. vidět v maxigalerii Centra FotoŠkoda. Před 2 lety měl Jan Svatoš se svými snímky výstavu také v Galerii Langhans a při té příležitosti jsme ho také na téma připravovaného dokumentu vyzpovídali.

Stejně jako autoři původních záběrů, které jsou v dokumentu k vidění, i tým Jana Svatoše podnikl spoustu riskantních akcí a ne všechno šlo podle plánu. Za připomenutí stojí určitě i fakt, že v roce 2010 Jan Svatoš podnikl stejnou anabázi fotografování a filmování na analogový film, jak to dělal (a neměl na výběr) i Martin Johnson v roce 1921.

Co Jana Svatoše vedlo k natočení tohoto dokumentu, odkud sháněl materiály od Martina Johnsona, jaké překážky musel Jan Svatoš při natáčení překonat a co spojuje manžele Johnsonovy s dnešní dobou? Odpovědi na tyto otázky a mnohem víc se dozvíte v následujícím rozhovoru!

DJI RS 4 Pro

Profesionální stabilizátor pro videotvůrce, S vertikálním snímáním 2. generace, Plynulé a pohodlné vyvažování

22 790,-
DJI Power 1000 EU

Přenosná nabíjecí stanice, Podporuje rychlé nabíjení dronů DJI, Je vhodná i pro běžné domácí spotřebiče

25 790,-

Související články

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Další Videa

Tipy na focení - jdeme fotit street II

Tipy na focení - jdeme fotit street II

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...