Fototipy

FOTOvýlet: Zima v jižní Anglii okem cestovatele

FOTOvýlet: Zima v jižní Anglii okem cestovatele
30. 1. 2019 | 6 minut čtení

V novém článku naší série FOTOvýlet se podívám na Britské Ostrovy. Konkrétně do okolí města Brighton a do hrabství Sussex. Tamní oblast nabízí podmínky pro klidnou dovolenou a nespočet fotografických možností. Vzal jsem si “pětatřicítku” a vyrazil to prozkoumat.

Rybářský unikát Evropy

Městečko Hastings se chlubí největší z pláže spouštěnou flotilou v Evropě čítající 28 lodí. Dary moře dodáva na trhy po celé Británii více než 600 let. Pro mě jako zapáleného rybáře nečekaná podívaná. Do městečka jsme dorazili vlakem z Brightonu, naší základny, asi za hodinu. I když jsem zvyklý na 50mm ohnisko, které prakticky žije na mém fotoaparátu, vzal jsem si s sebou Canon EF 35 mm f/2 IS USM. Objektiv typicky reportážního ohniska mi měl zajistit jasnou funkci - jeden na všechno. Jak se dočtete níže, byla to skvělá volba. 

Rybáři vyráží na moře ve 4 hodiny ráno a s úlovkem je můžete vidět u jejich černých chatek už po 8. ráno. Najdete zde známou tresku obecnou i skvrnitou, platýze, makrely a další dary moře. To všechno čerstvě kuchané a na ledu jako dokonalý fotografický objekt. Kolem lodí se povalují desítky sítí na lov ryb i klecí na lov humrů a krabů. Počasí - pršelo a bylo zataženo. Dokonalá idylka, kterou jsem si užíval.

EXIF: EOS 6D, EF 35mm f/2 IS USM, 35mm, 1/320 sec., f/2,8, ISO 500

EXIF: EOS 6D, EF 35mm f/2 IS USM, 35mm, 4,0 sec., f/4, ISO 400

Bílé útesy a srdce krajináře

Útesy Seven Sisters jsou poněkud “ve stínu” známějšího uskupení The White Cliffs of Dover. Neprávem, protože se jedná o krásný výlet pomalým autobusem kolem pobřeží. Právě na Seven Sisters jsem chtěl stihnout alespoň jeden východ slunce. Podle oblíbené aplikace SunCalc.net si jednoduše zjistíte postavení východu slunce na mapě, to vycházelo v perfektním postavení napravo od útesů. Kompozice byla jasná. Díky velkému dynamickému rozsahu scény je ale důležité fotit na minimálně 2 expozice a snímky následně jednoduše spojit v Adobe Lightroom či Photoshop. První zmíněný je i mou volbou. 

Abych ale nepředbíhal, neméně důležitým příslušenstvím k takovému focení je i stativ, který jsem si nevzal, protože jsem do Brightonu nejel jen pro krajinářské fotky. Balvany na pobřeží při odlivu musely stačit. Stejně tak sloupek oplocení louky před východem slunce. Kabelová spoušť je samozřejmost. 

Po východu jsme se procházeli po oblázkové pláži a potkali pána s Nikonem D850 a novou 24-70 VR, pěkná sestavička. Ukazoval mi, jak komponuje, a povídal o důležitosti focení útesů v létě, kdy slunce zapadá pod zajímavějším úhlem a na útesech se ukazují stíny, které pomáhají scéně. Super pokec jako tečka za nádherným ránem.

EXIF: EOS 6D, EF 16-35mm f/4 L IS USM, 35mm, 5,0 sec., f/13, ISO 200

EXIF: EOS 6D, EF 16-35mm f/4 L IS USM, 35mm, 2 expozice 1/160 sec., f/16, ISO 250

Fotíme tradiční jídlo

Nadpis zní, jako kdybych chystal nějaký kurz. Ve focení jídla rozhodně ne, ale ryba a hranolky, nedělní pečeně nebo tradiční párečky s kaší k tomu přímo pobízí. Tady se mi zase hodila dobrá světelnost ve spojení s kvalitou pětatřicítky. Detail i celý talíř, cvaknout jídlo jsem si prostě musel. Zde vždy uplatňuji metodu dostatku světla z jednoho zdroje, většinou okno, které lze doplnit menší odraznou deskou. 

Zajímavé jsou i snídaně. V minulosti jsem na ostrovech žil a na černý čaj s mlékem jsem se velmi těšil. Když si k němu dáte i místní “scone”, což je bulka, která má chuť mazlavé vánočky, je to báseň.

EXIF: EOS 6D, EF 35mm f/2 IS USM, 35mm, 1/10 sec., f/2,8, ISO 640

EXIF: EOS 6D, EF 35mm f/2 IS USM, 35mm, 1/20 sec., f/2,8, ISO 500

EXIF: EOS 6D, EF 35mm f/2 IS USM, 35mm, 1/100 sec., f/4, ISO 1600

Co fotit v Brightonu?

Procházky po pobřežní promenádě jsou v Brightonu zkrátka nejlepší. Dále rozsáhlé oblázkové pláže a místní molo, ze kterého fotíte osvícené večerní město. Nabízí se i zajímavý přírodní úkaz. Velká hejna špačků, která se před soumrakem “povalují” po obloze kolem pobřeží, usedají na mořské molo a zde i nocují. Poslední fotografickou příležitostí je focení starého západního mola, které se v roce 2003 stalo jakousi symbolickou atrakcí  pobřeží a přímo pobízí k dlouhé, dobře komponované expozici, kterou jsem i bez stativu pořídil. Ohnisko 35mm to opět hezky zarámovalo a já mohl spokojeně odletět zpět domů. 

 

Zpáteční letenky se dají do Gatwicku pořídit kolem 1 000 Kč a tak s výletem neváhejte. Povedené fotky Vám za tým FotoŠkoda přeje autor článku a fotografií, Václav Křížek. 

Zajímá Vás další FOTOvýlet? 

Jak jsem jel fotit do Irska

Anička vyrazila v lednu na Mallorcu

Focení zimní krajiny Krušných hor

EXIF: EOS 6D, EF 35mm f/2 IS USM, 35mm, 2 expozice 25 sec. + 5 sec., f/11, ISO 100

EXIF: EOS 6D, EF 35mm f/2 IS USM, 35mm, 1/200 sec., f/4, ISO 500

Autor článku a fotografií: Václav Křížek

WANDRD PRVKE 21L Black Photo Bundel V3

přístup možný i z boku, moderní rolovací design, boční výsuvná přihrádka na láhev či stativ

7 390,-
PEAK DESIGN Cuff COYOTE řemínek na zápěstí

Zajišťuje fotoaparát nebo dalekohled na zápěstí, Nastavitelné na velikost zápěstí, Příjemné materiály - nylon, kožený popruh

990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

FOTOvýlet: Zima v jižní Anglii okem cestovatele

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...