Aktuality z fotosvětaFototipy

FOTOvýlet: Mlha, déšť, duha... Nejlepší je focení na hraně

FOTOvýlet: Mlha, déšť, duha... Nejlepší je focení na hraně
18. 9. 2019 | 4 minuty čtení

Na vrcholu letošního léta jsem si konečně nadělil něco, co jsem měl uskutečnit už dávno. Vyrazil jsem s kamarády a fotoaparátem do Dolomit v Itálii. Neskutečná podívaná, krásné zážitky z focení krajiny a rozlehlé hory. Vyšly nám podmínky?

Divoká lokace v horách

Po asi 7 hodinách cesty jsem s kamarády Martinem a Jirkou dorazil do naší základny ve městě Cortina d'Ampezzo v Itálii. Výhodná poloha města s dostupností obchodu, internetu (pokud zrovna funguje) a hlavně hor všude kolem. Lokací na focení je tu požehnaně, ale za mě nejzásadnější je neustálá informovanost o počasí a respekt k horám. Bouřky, mlha a zároveň ideální světlo se tu střídají třeba i v desetiminutových oknech. Hned první podvečer jsme přesně do takových podmínek přijeli. Čekal nás déšť, po 20 minutách duha a parádní západ slunce!

Co si vzít s sebou na focení krajiny?

Je určitě fajn vyrazit “na divoko”, ale kluci už jsou starší a tak musím brát ohled. Samozřejmě si dělám srandu. :) Postel a snídaně po ranním focení jsou základ. Vstávat se bude každý den ve 4 a chodit spát ve 12, protože cesty na lokaci / ubytování vždy zaberou něco kolem 2 hodin.

Do mého 40 L batohu Shimoda jsem zabalil techniku Canon. Na krajinu využívám stařičký EOS 6D, který jsem doplnil o univerzální delší objektiv EF 100-400mm II, širokoúhlý EF 16-35mm f/4 a pevnou padesátku. Nezbytným doplňkem je stativ, kde preferuji těžší hliníkovou konstrukci Manfrotta 055XPRO3 s kulovou hlavou BHQ2. Pro absolutní ostrost snímků využívám i jednoduchou kabelovou spoušť.

Po focení krásné krajiny nemůže člověk odtrhnout oči od rozkvetlých horských luk. Jsou plné orchidejí. V takovou situaci přijde vhod polarizační filtr, a protože je světlo po východu ostré, hodí se malá rozptylka, která se postará o jemné přechody mezi stíny a světly.

Jak se fotí hory a skládání expozic

Krajinu jsme opravdu fotili jen v tom nejlepším ranním a večerním světle. Světlo má teplejší barvy a slunko ve scéně přidává do kompozice další element. Výkon dnešních digitálních snímačů ještě není tak dobrý, jako lidské oko a proto tvořím výslednou fotografii složením několik expozic.

Před východem slunce si najdu záběr. Fotoaparát umístím na stativ a připravím se na kritických pár minut, kdy se slunko vyhoupne přes horizont. Clonu mám v takovou chvíli na f/13, za ty roky se mi nejvíce líbí, jak dělá na slunci hvězdicový efekt. ISO na hodnotě 200 a čas nechávám dopočítat. Důležité je, abych při pořízení snímku nejdříve zaostřil a zaexponoval popředí, poté neostřil a přeexponoval na oblohu se slunkem. Pomáhá i vypnutý stabilizátor objektivu. Výsledné fotky spojím v počítači a citlivě upravím. Chci, aby se výsledný záběr co nejvíce podobal skutečnosti. Právě tyto chvíle jsou důvodem, proč krásu přírody dokumentuji.

Beseda o focení v Dolomitech na FotoŠkoda FESTu

V rámci podzimního fotoškoda festu připravuji povídání, na které bych vás tímto rád pozval. Rozebereme celou přípravu na cestu, možnosti focení, techniku i postupy. Podívejte se se mnou do zajímavé krajiny Dolomit a inspirujte se na vlastní cestu za fotografií. 

REGISTRACE NA FOTOškoda fest

VIDEO - O výpravě do Dolomit jsem připravil i 3 videa.

1. díl - Giau Pass

2. díl - Cinque Torri

3. díl - Tre Cime

Mé další cesty můžete sledovat na YT

Tvorba na sociálních sítích Instagram a Facebook

www.vaclavkrizek.cz 

Expresní fotokniha v měkké vazbě

ručně vázaná vazba pro otevření bez záhybů, automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, obálka s vaší fotografií

270,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Další Fototipy

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

FOTOvýlet: Mlha, déšť, duha... Nejlepší je focení na hraně

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...