Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Produktové novinky

Canon EOS R3 a dva objektivy: novinky v portfoliu Canon

Canon EOS R3 a dva objektivy: novinky v portfoliu Canon
14. 9. 2021 | 6 minut čtení

Canon představuje dlouho očekávanou přelomovou profesionální novinku v řadě bezzrcadlovek EOS R, která dostala jméno R3, a také dva objektivy, které potěší především hobby fotografy - zoomový teleobjektiv 100-400 mm f/5,6-8 a širokoúhlé sklo s pevným ohniskem 16 mm f/2,8. Co všechno umí, se dozvíte v článku!

Canon EOS R3

Novinka, o jejímž vývoji jsme vás informovali už v dubnu, je tady! Vyznačuje se důležitými vlastnostmi, které profesionální fotografové vyžadují u svých přístrojů - vysokou rychlostí, vynikajícím výkonem a maximální spolehlivostí. Není také divu - Canon při vývoji R3 pečlivě naslouchal profesionálním fotografům. Svou konstitucí se zařadí mezi model EOS R5 a vlajkovou zrcadlovkovou loď EOS-1D X Mark III.

Uvnitř najdete zbrusu nový BSI CMOS snímač s rozlišením 24 Mpx s vysokou rychlostí odečtu dat, díky čemuž se eliminuje tzv. rolling shutter patrný u předchozích přístrojů řady EOS. Elektronická závěrka zvládne při kontinuálním snímání až 30 snímků za vteřinu, a to při plně funkčním AF i ve všech módech s automatickou expozicí. I závěrka je velmi rychlá, nejrychlejší čas je 1/64000 sekundy.

Zcela zásadní kapitolou je automatické ostření Dual Pixel CMOS AF II, které je velmi výkonné a spolehlivé. A především rychlé - zaostří za 0,03 sekundy, a je tak dosud nejrychlejší fotoaparát řady EOS R. Systém EOS iTR umí ještě lépe sledovat hlavu, oči, tvář i tělo a do portfolia sledovaných objektů přibyla také motorová vozidla a zvířata.

Kromě běžného nastavení ostřicího bodu pomocí rychlého ovladače quicksmart a multifunkčního ovladače můžete také (staro)nově využít také ostření okem v hledáčku, které Canon využíval už u filmových zrcadlovek. Díky tomu je ostření velmi rychlé, přesné a pohotové a fotoaparát je jako stvořený pro wildlife a sportovní fotografy.

R3 vás nenechá na holičkách ani ve zhoršených světelných podmínkách - AF můžete využít i ve světle s -7,5 EV a více, pokud budete mít RF objektiv s I.S. (optická stabilizace obrazu). Fotoaparát nabízí také zabudovanou 5osou stabilizaci obrazu až 8 EV (IBIS). Úctyhodný rozsah nabízí také ISO - od 100 do 102 400, což lze rozšířit na ISO 204 800.

Kromě fotografování se R3 perfektně hodí i na video - natáčet umí v 6K při 60p a RAW, 4K při 120p 10-bit Canon Log3 i v převzorkovaném 4K a v interním nahrávání ve formátu RAW. Využít můžete i zpomalené záběry ve 4K. Canon Log 3 je hojně využíván ve filmovém průmyslu a zabraňuje přesvětlení záběrů. R3 disponuje také barevnými gamuty BT.709, BT.2020 a gamutem pro konzistentní barvy a tonalitu. Na všechny funkce sledování AF se můžete spolehnout i ve videu.

Robustní tělo disponuje integrovaným vertikálním gripem, díky kterému připomíná fotoaparáty série 1D a který umožňuje pohodlné focení v horizontální i vertikální rovině. Samozřejmostí je pak odolnost vůči povětrnostním vlivům stejně jako u modelů EOS 1D.

R3 vám umožní být nejrychlejší i ve sdílení dat - využít můžete aplikaci Canon CameraConnect, funkce Browser Remote nebo mobilní aplikaci Canon Mobile File Transfer (MFT). Ta by do budoucna měla umět převádět také hlasové poznámky na text.

K dispozici by měl být v listopadu 2021.

Canon EOS R3

  • ostření okem
  • dotykové plošky na nastavení AF
  • procesor DIGIC X
  • nejrychlejší čas závěrky 1/64000 s
  • funkce detekce blikání a režim vysokofrekvenčního snímání
  • 30 snímků za vteřinu s elektronickou závěrkou, až 12 snímků za vteřinu s mechanickou závěrkou
  • možnost ukládání nastavení na paměťové karty
  • výklopný displej s rozlišením 4,1 Mpx
  • duální slot na paměťové karty (CF express a SD UHS-II)
  • funkce Canon LOG 3 a záznam HDR PQ
  • LAN, 5GHz Wi-Fi, USB a Bluetooth
  • aplikace Mobile File Transmitter
  • konstrukce z hořčíkové slitiny

chci o R3 vědět vše

Canon RF 100-400 mm f/5,6-8 IS USM

Lehký, kompaktní a finančně dostupný teleobjektiv pro majitele bezzrcadlovek Canon s bajonetem RF. Stane se z něj dokonalý společník pro focení zvířat, sportu nebo na cestách. Svou velikostí připomíná objektiv EF 70-300 f/4,5-5,6 IS II USM, ale má nejen delší ohniskovou vzdálenost, ale disponuje také rychlým a plynulým ostřením Nano USM a stabilizací obrazu až 6 EV v kombinaci s fotoaparáty řady R.

Maximální ohniskovou vzdálenost můžete navíc ještě prodloužit s pomocí 1,4x nebo 2x telekonvertorů. V konstrukci se nachází 1 ULD člen, který eliminuje chromatickou aberaci napříč celým rozsahem zoomu. Ovládací kroužek vám umožní rychlé nastavení času, clony, kompenzace expozice a citlivosti ISO.

Canon RF 100-400 mm f/5,6-8 IS USM

  • hmotnost 635 g
  • nejkratší zaostřovací vzdálenost 88 cm
  • optická stabilizace až 5,5 EV (s IBIS až 6 EV)
  • povlak Super Spectra Coating eliminující vznik závoje a odlesků
  • asférická čočka potlačující zkreslení

chci o novém telezoomu vědět víc

Canon RF 16 mm f/2,8 STM

Nový širokoúhlý objektiv je lehký, kompaktní, rychlý a rovněž finačně dostupný. Nabízí ultraširoký úhel záběru a s clonou f/2,8 ho navíc můžete využít v jakýchkoli světelných podmínkách. Hodí se jak na fotky stísněných interiérů, tak na dokonalé snímky krajiny či noční oblohy nebo dokonce jako základní objektiv s fotoaparátem, který využíváte jako webkameru.

Minimální zaostřovací vzdálenost je 13 cm, takže se fotografovaným objektům můžete opravdu velmi přiblížit. Motor STM zajišťuje velmi tiché a naprosto plynulé ostření. Tento objektiv svými vlastnostmi potěší i videotvůrce či vloggery.

Canon RF 16 mm f/2,8 STM

  • hmotnost 165 g
  • minimální zaostřovací vzdálenost 13 cm
  • povlak Super Spectra Coating eliminující vznik závoje a odlesků
  • asférická čočka potlačující zkreslení

chci o nové 16 mm vědět víc

CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
CANON EOS R7
CANON EOS R7

Canon RF bajonet APS-C, CMOS senzor s rozlišením 32,5 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II

36 490,-
CANON EOS R8
CANON EOS R8

Kompaktní fotoaparát pro focení i natáčení videa, Full frame snímač s rozlišením 24,2 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II ostření s detekcí objektů, lidí a zvířat včetně ostření na oko

39 490,-

Související články

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Diskuze

Canon EOS R3 a dva objektivy: novinky v portfoliu Canon

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...