Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
FototipySeriályJak vybrat

Srovnání základních objektivů 50 mm f/1,4: Canon vs ZEISS vs Sigma

10 minut čtení

Výběr správného objektivu může být skutečným oříškem. Naštěstí jsme toto náročné dilema vyřešili částečně za vás. Přesněji, proklepli jsme trojici skvělých objektivů se základním a velice populárním ohniskem 50mm. Ve srovnávacím testu jsou tentokrát modely: Canon, Sigma a ZEISS, všechny tři se světelností f/1,4. Tak pojďme na ně!

V dalším článku, zaměřeném na srovnání populárních objektivů, se podrobněji podíváme na trojici pevných, tzv. „základních“ ohnisek: 50mm f/1,4 – od značek Canon, Sigma, ZEISS.

Všechny tři modely jsou primárně určeny pro plnoformátový snímač (36×24 mm), nicméně lze je použít též pro APS-C senzory (nutno však zde počítat s adekvátním ořezem cca 1,6×). Testoval jsem je s fotoaparáty Canon EOS 6D - s plnoformátovým snímačem, kde je ohnisko rovno reálným 50 mm; a dále s DLSR Canon EOS 7D MkII – kde úhel záběru odpovídá ohnisku prodlouženém o násobek crop faktoru (1,6×), tedy cca 80 mm.

Canon vs Sigma vs Zeiss 50 mm f/1,4 v souboji

Ohnisko 50mm je základ

Tyto objektivy, resp. ohnisko 50mm patří mezi jedny z vůbec nejpoužívanějších. Současně jsou označovány jako objektivy (ohnisko) základní, což je zcela trefné. Proč? Ohnisko 50 mm má totiž úhel záběru cca 47°, což je ze všech dostupných objektivů (ohnisek) nejblíže zornému úhlu lidského oka. Záběry z „padesátky“ se tedy nejvíce přibližují – ať už úhlem záběru či perspektivou - našemu vlastnímu vidění. Tedy toho, jak vnímáme svět kolem nás vlastním zrakem.  Samozřejmě se zde bavíme o kombinaci ohniska 50 mm na plnoformátovém senzoru. Jen pro úplnost ještě dodávám, že na APS-C senzoru je úhel záběru cca 30° - tedy menší i násobek crop faktoru (cca 1,6× pro Canon). 

Canon vs Sigma vs Zeiss 50 mm f/1,4 v souboji

Popis objektivu Canon EF 50 f/1,4 USM

Standardní objektiv vyznačující se skvělou kvalitou a přenosností. Dva prvky čočky s vysokým indexem lomu a nová Gaussova optika eliminují astigmatismus. Kvalitní a ostré zobrazení získáte i při krátkých časech závěrky a odcloněném objektivu. 

Canon EF 50 mm f/1,4 USM lze použít jak na klasické a full-framové fotoaparát, tak na fotoaprát se snímacím čipem o velikosti APS-C. Všestranná ohnisková vzdálenost 50 mm pokrývá zorný úhel zhruba 47°. Díky světelnosti F1,4 lze snadno dosáhnout ostrých snímků i při nižší intenzitě osvětlení, či získat malou hloubku ostrosti, která eliminuje rušivé pozadí. Maximální clonové číslo je f/22.

Canon EF 50 mm f/1,4 USM

Optická soustava je složena ze 7 členů v 6 skupinách a jsou zde zahrnuty speciální členy, zabraňující vzniku optických vad jako je chromatická aberace či distorze obrazu. Vnější optické členy jsou opatřeny kvalitními antireflexní vrstvami, potlačující rušivé odlesky a "mléčný" závoj při fotografování v náročných světelných podmínkách, například v protisvětle. Ultrazvukový motor skýtá tiché a velmi rychlé zaostření. Manuální zásah během automatického zaostřování je možný. Nejkratší zaostřitelná vzdálenost je 45 cm od roviny záznamového media (film či senzor) vyznačené na těle fotoaparátu. Přední člen se při zaostřování neotáčí.

Podrobnou recenzi Canon EF 50 f/1,4 USM čtěte zde.

Canon EF 50 mm f/1,4 USM koupit zde

Sigma 50 mm f/1,4 DG HSM

Vysoce světelný objektiv Sigma 50/1,4 DG HSM A byl kompletně přepracován pro potřeby současných moderních DSLR zrcadlovek a vyhovuje tak standardům kladeným na linii Art. Objektiv je pro své kvality vhodný pro fotografování takřka všeho, včetně portrétů, krajin, studiových snímků i „streetovek“. Hyper Sonic Motor (HSM) zajišťuje tiché a přesné automatické zaostřování. Minimální zaostřovací vzdálenost je 40 cm.

Sigma 50 f/1,4 DG HSM je kompletně přepracovaná oproti předchozí verzi. Nabízí výjimečnou kvalitu obrazu a perfektně ostrý obraz i při plném odclonění. Ohnisková vzdálenost 50 mm je vhodná pro fotografování krajinářských, sportovních i dokumentárních snímků. Díky světelnosti F1,4 lze snadno dosáhnout ostrých snímků i při nižší intenzitě osvětlení, či získat malou hloubku ostrosti, která eliminuje rušivé pozadí. Maximální clonové číslo je f/16. Zorný úhel 46,8°. 

Sigma 50 mm f/1,4 DG HSM Art

V optické soustavě skládající se z 13 členů v 8 skupinách jsou zahrnuty SLD a asférické členy, které zabraňují vzniku optických vad. Ultrazvukový HSM motor zaručuje pohotovější reakce. Proto nehrozí nebezpečí promarněného okamžiku. Zaostřování je možné jak automatické tak i manuální. Pohotové přepínání mezi AF a MF se provádí pomocí voliče po levé straně objektivu. Průměr filtrového závitu je 77 mm. Poměr zvětšení je 1:5,6. Dodává se s odnímatelnou tvarovanou sluneční clonou nasazovanou na přední přírubu objektivu bajonetem. Ačkoli je objektiv stavěn tak, aby odolal mírnému pádu a vlhku, nedoporučuje se jej vystavovat zvýšené zátěži či prudkému dešti. Na to, kolik toho objektiv nabízí, zabere ve fotografické brašně jen velmi málo místa.

Recenzi objektivu Sigma 50 mm f/1,4 DG HSM 

Sigma 50 mm f/1,4 DG HSM Art

Sigma 50/1,4 DG HSM koupit zde

ZEISS Classic 50 f/1,4 T* Planar ZE

ZEISS Classic 50 mm f/1,4 T* Planar ZE představuje také krátký teleobjektiv se základním ohniskem 50 mm a s vysokou světelností f/1,4Má velmi dobře zpracovaný mechanismus pro manuální ostření a velký rotační úhel pro přesné ovládání. Je určen pro fotografování na střední vzdálenosti. Výsledkem optické konstrukce 7 prvků a 6 skupin je obraz s vynikajícím kontrastem a přírodními barvami. Minimální zaostřovací vzdálenost je 0,45 m, rozsah clonových čísel je od 1,4 do 16. Průměr filtru 58 mm.

ZEISS Classic 50 mm f/1,4 Planar T* ZE

Optická konstrukce objektivu Planar je jednou z nejúspěšnějších, jaká kdy byla vytvořena. Objektiv poskytuje mimořádně dobré prostředky k nápravě optických vad. Výsledkem je výborná barevná korekce, minimální zkreslení, vysoká světelnost a úctyhodná plochost projekce obrazové roviny (od této vlastnosti je odvozen samotný název objektivu). Vysoký výkon objektivu zůstává konstantní přes široký rozsah zobrazovacích poměrů, což jej předurčuje i pro výtečné makro záběry. Konstrukce objektivu Planar je dodnes základem pro téměř všechny profesionální objektivy.

Objektiv je určen pro střední vzdálenosti, kde poskytne perfektní, jemný a nezkreslený obraz s absolutním minimem optických vad. Světelnost f/1,4 a rozsah clony F1,4 až F16 umožňuje fotografovi kreativně pracovat s hloubkou ostrosti. Téměř kulatá 9-lamelová clona tvoří zajímavé efekty v prostoru mimo zaostřenou oblast. Minimální zaostřovací vzdálenost je 45 cm. Optickou skladbu tvoří 7 prvků řazených do 5 skupin. Průměr filtru pro použití fotografických filtrů činí 58 mm.

Podrobnou recenzi Ziess Classic 50 f/1,4 T* Planar ZE čtěte zde. 

Zeiss Classic 50 mm f/1,4 T* Planar ZE

ZEISS Classic 50 mm f/1,4 T* Planar koupit zdE

Hodnocení a srovnání objektivů

Všechny tři objektivy jsou výborné a rozhodnout se pro jediný není úplně jednoduché. Je to především o vašich prioritách a požadavcích na objektiv. Vezmu to pěkně popořadě (podle abecedy): 

Canon 50 f/1,4 je velice malý, lehký, s dobrou kresbou. Jednoznačné plus je právě v rozměrech a tím i dokonalé skladnosti (ve fotobatohu nezabere opravdu příliš místa). Negativem budiž fakt, že jde o „křehké“ plastové tělo, tedy objektiv teoreticky dost náchylný na jakékoli hrubší zacházení. Také kresba je při plně otevřené cloně (f/1,4) o něco horší a je tedy třeba lehce (alespoň o 1/3 EV) přiclonit. Na druhou stranu, Cena objektivu je – vzhledem ke dvěma dalším kouskům – zcela bezkonkurenční!

  • Určení: pro hobby fotografy, kteří si chtějí užít focení s extra malou hloubkou ostrosti, preferují kompaktní rozměry a současně do toho nechtějí příliš investovat.  

Canon vs Sigma vs Zeiss 50 mm f/1,4 v souboji

Sigma 50 f/1,4 je naprosto špičkovým objektivem, který disponuje velkou ostrostí (již na "plnou díru", tedy při cloně f/1,4), rychlým ultrazvukovým ostřením, krásným designem a celokovovým tělem. Navíc sluneční clona je v ceně. Negativem tam může být pro někoho (kam počítám i sebe) opravdu přehnané rozměry a hmotnost (800 g je na „padesátku“ už fakt moc!). Také koncová cena je – oproti výše hodnocené „padesátce“ Canon v podstatě dvojnásobná!

  • Určení: Sigma představuje jednoznačnou volbu pro foto profíky a náročné uživatele, požadující vysokou obrazovou kvalitu bez kompromisu a současně jsou ochotni akceptovat větší rozměry objektivu i vyšší cenu.  

Canon vs Sigma vs Zeiss 50 mm f/1,4 v souboji

Zeiss 50 f/1,4 Planar je poctivým, ručně vyráběným objektivem, který také nedělá kompromisy v kvalitě. Po designové stránce jde samozřejmě o nádherný kus kovu a skla. Cenově leží (vcelku logicky) mezi Canonem a Sigmou – kvalitativně jde o model srovnatelný se Sigmou ale svými rozměry se blíží více ke Canon padesátce. Pro některé zde může být problémem absence autofocusu.

  • Určení: Zeiss 50 f/1,4 míří do řad profíků i hobby fotografů – fajnšmekrů, kteří jsou více umělecky orientováni a současně si potrpí na originální, retro styl. Zeiss padesátka je pro zkušené uživatele, kteří neohrnou nos nad poctivou ruční prácičkou.

Canon vs Sigma vs Zeiss 50 mm f/1,4 v souboji

Srovnávací tabulka objektivů

Výrobce CANON SIGMA ZEISS
Určení základní základní základní
Bajonet Canon EF Canon, Nikon, Sony Canon, Nikon, Sony
Ohnisko 50 mm 50 mm 50 mm
Zorný úhel 47° 47° 47°
Světelnost f/1,4 f/1,4 f/1,4
Rozsah clon F1,4 - F22 F1,4 - F16 F1,4 - F16
Clona 8-lamelová 9-lamelová 9-lamelová
Poměr zobrazení 1:6,6 1:5,6 1:6,7
Optická soustava 7 členů / 6 skupin 13 členů / 8 skupin 7 členů / 5 skupin
Ostření AF/MF AF/MF MF
Typ pohonu USM HSM -
MFD 45 cm 40 cm 45 cm
Stabilizátor NE NE NE
Antireflexní vrstvy ANO (ASC) ANO (3 SLD členy) ANO (T* coating)
Materiál plast kov/plast kov
Průměr závitu 58 mm 77 mm 58 mm
Hmotnost 290 g 800 g 350 g

 

CANON EF 50 mm f/1,8 STM
CANON EF 50 mm f/1,8 STM

Ohnisková vzdálenost 50 mm – fantastický objektiv pro portrétní fotografii, Světelnost f/1,8 – skvělý výkon při špatných světelných podmínkách, STM motor – rychlé a téměř neslyšitelné zaostřování

3 390,-
CANON RF 50 mm f/1,8 STM

Objektiv s bajonetem RF, Formát Full-Frame, Motor STM

5 590,-
CANON RF 35 mm f/1,8 MACRO IS STM

detailní a ostrý i při delším čase závěrky, makro zvětšení 1:2, ovládací kroužek pro různé parametry

14 790,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Další Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Další Jak vybrat

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...