Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Vybavte se na podzimní focení aneb Vychytávky do sychravého počasí

Vybavte se na podzimní focení aneb Vychytávky do sychravého počasí
20. 9. 2021 | 6 minut čtení

Podzim se hlásí o slovo a my pro vás máme pár tipů, jak si focení během něj zpříjemnit a jak vyzrát na počasí, které je pro toto období charakteristické. A nejen pro něj - spoustu těchto vychytávek, které vám umožní pohodlnou práci i rozvíjejí vaši kreativitu, totiž využijete nejen na podzim, ale i v průběhu celého roku.

Odolejte větru a dešti

Léto pomalu končí a s podzimem přicházejí mlhy, déšť a chlad. Aby vaše technika podávala v takovém počasí stejně skvělé výkony, na jaké jste zvyklí, je potřeba si ji trochu předcházet. Jak? To se dozvíte v tomto článku!

Technika vždy v suchu

Všudypřítomné vlhko technice nedělá dobře, to je známá věc. Úplně nejlepším řešením je mít utěsněný fotoaparát i objektiv, ale co když je nemáte? Nebo máte utěsněné tělo, ale objektiv ne? Fotit v (lehkém) dešti či v mlze můžete i s "obyčejnými" skly, aniž byste se museli bát toho, že se vám do něj dostane voda.

Pokud s sebou na výpravy do přírody berete nějaký univerzální zoom, určitě oceníte neoprenové návleky, které mu padnou jako ulité. Dokonce je můžete mít i v maskáčovém designu a perfetně splynout s okolím.

EASYCOVER Lens Oak pro Nikon 200-500mm f/5.6 VR Forest camouflage

chci neoprenový návlek

Veškerá výbava po ruce

Dvě těla jsou standardním vybavením profesionálních sportovních či svatebních fotografů. I do přírody či jiných exteriérových prostředí se ale mohou na podzim leckdy hodit. Můžete využívat více ohniskových vzdáleností, aniž byste museli vystavovat snímač či zrcátko a snímač vlhku při výměně objektivů.

Pokud s sebou nosíte víc než jedno tělo nebo třeba dalekohled, pak možná občas nevíte, kam s rukama a technikou. S jednoduchými, ale efektivními popruhy OP/TECH můžete být pohotoví a zároveň mít při nošení techniky pohodlí.

OP/TECH popruh na dva fotoaparáty

chci popruh na dva foťáky

Bez kapek v záběru

Kapky vody na nádherně zbarveném listí a jehličí, mlha, déšť. Všechny tyto podmínky dělají podzim podzimem a přesně na ně se jako fotografové těšíme. Nesou s sebou ale i své nevýhody - stačí jemný vítr či drobný pohyb a kapky z listí padají, mlha se usadí na přední čočce v podobě droboučkých kapiček, o samotném dešti nemluvě.

A taková nešikovně spadlá kapka na přední čočku může nadělat pěknou paseku. K vyřešení stačí jednoduché a elegantní řešení v podobě filtrů s nano vrstvami, které vodu odpuzují a kapky po nich hned stečou dolů, aniž by po sobě zanechaly jakoukoli stopu. Rozhodně můžeme doporučit UV i polarizační filtry Hoya NANO, které patří ke špičce.

Hoya UV nano HD

chci uv filtr hoya

chci polarizační filtr hoya

Čištění, nezbytná součást výbavy

I když výše zmíněné filtry dokážou takřka zázraky, pro prvotní očištění objektivu nebo nechtěných otisků prstů na filtru je dobré mít s sebou čištění. To od Zeisse je stejně vynikající jako jeho objektivy - můžete si ho pořídit jako plný set s balónkem, štětečkem i čisticí tekutinou nebo třeba v menší variantě jako utěrku se sprejem.

chci čištění zeiss

S chladnějším a vlhčím počasím nastává i sezóna zamlžených brýlí. Myslíte si, že dočasné slepotě při přechodu z chladného vnějšku do vytopeného interiéru nelze ničím zabránit? Chyba lávky! Stačí jednoduchý trik v podobě protizamlžovací utěrky, která brýle (a samozřejmě i jinou optiku) nejen vyčistí, ale také zabrání tomu, aby se orosily.

chci protizamlžovací utěrky foogy

Dokonale vymazlené video

Co všechno potřebujete k parádnímu videu? Základem je jistě čistý zvuk a obraz. Se zvukem vám i ve větrných podmínkách pomůže bezdrátový mikrofonní systém Saramonic, jehož součástí je i deadcat a úložná krabička navíc funguje jako powerbanka pro přijímač a vysílač.

chci bezdrátový mikrofon

S vizuální stránkou si můžete pohrát třeba s variabilním ND filtrem, který využijete v různých světelných podmínkách, a pokud budete potřebovat naopak přisvítit, tak bez obav sáhněte po LED světle Aputure s celým RGB spektrem. S přesným nastavením světla (i při focení) vám může pomoci kapesní expozimetr. Mikrofon, světlo a další důležité příslušenství můžete připevnit třeba na přídavné rameno od Manfrotta a využít současně i stabilitu stativu.

Saramonic Blink 500 Pro B1

chci variabilní nd filtr

Stabilní v každé situaci

Bez stativu nedá ani ránu leckterý fotograf nebo videotvůrce. Kupříkladu pro záběry dlouhé expozice, časosběrná videa nebo pouhé neroztřesené natáčení je takřka nepostradatelný. A záběry sametového vodopádu uprostřed barevného spadaného listí nebo "odlehčení" těžkých dešťových mraků tím, že jim přidáte pohyb, jsou oblíbené podzimní hrátky.

Využijete je i v případě, že si na výletě ve dvou chcete pořídit společnou fotku. Parádním společníkem na kreativní toulky bude třeba karbonový stativ Rollei CT-5C, z něhož můžete snadno vytvořit monopod. Navíc můžete dlouhé nohy vyměnit za krátké a z běžného cestovního stativu mít ministativ.

Pokud hledáte něco ještě lehčího a kompaktnějšího a soustředíte se spíše na natáčení akční kamerou nebo focení (selfie) mobilním telefonem, je tady pro vás monopod Rollei City Traveler.

Rollei CT-5C karbonový stativ

chci stativ rollei

Energie na cestách

V chladu se baterie vybíjejí rychleji. Pokud fotíte hlavně s telefonem, s powerbankou si můžete být jistí, že vám "šťáva" nedojde ve chvíli, kdy ji nejvíc potřebujete - když číháte na zajímavý záběr, natáčíte video nebo třeba potřebujete najít na telefonu trasu či předpověď počasí. S její pomocí nabijete jak smartphony, tak i další zařízení.

chci powerbanku

Autor úvodní fotografie: David Bartus

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Vybavte se na podzimní focení aneb Vychytávky do sychravého počasí

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...