Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Vychytávky pro fotografy aneb Bez čeho se nebudete chtít obejít

Vychytávky pro fotografy aneb Bez čeho se nebudete chtít obejít
26. 1. 2021 | 5 minut čtení

K focení nepotřebujete nic víc než foťák a objektiv. Nebo ano? V dnešním článku vám představíme několik kousků do sady příslušenství, které vám velmi ulehčí a zpříjemní focení a zrychlí workflow, a o kterých jste možná nevěděli.

Vychytávky, které vám ulehčí práci

Když se řekne potřeby k focení, první, co se vám vybaví, je fototechnika. Bez ní by to určitě nešlo, ale existuje řada drobností, které vám nesmírně usnadní celkové workflow, a o kterých jste buď třeba neslyšeli, nebo si říkáte, že se obejdete bez nich. Ale jenom do chvíle, než si je vyzkoušíte. :)

Organizéry na kabely a další drobnosti

Z pěkně uspořádaného fotobatohu se snadno může stát dámská kabelka - něco malého zapadne tam, kam nemá, a trvá celou věčnost, než se vám to podaří vylovit. Nebo to v tom horším případě vůbec nemůžete najít. Pokud všechny drobnosti jako paměťové karty, kabely, baterie, hadříky nebo externí disky máte na jednom (velkém) místě, ušetříte si spoustu času a nervů.

Když se vývojáři různých firem zamýšleli, jak by fotografům zpříjemnili život, vymysleli propracovaná pouzdra, která mají různé kapsičky a přepážky, díky nimž bude vaše příslušenství naprosto přehledně organizované. Učiňte přítrž prohrabávání batohu a dlouhému hledání, stačí si jen vybrat ze široké nabídky značek Lowepro, Peak Design, Thule nebo Think Tank.

Lowepro Gear UpLowepro Gear Up

chci prozkoumat organizéry do batohů     chci prozkoumat další pouzdra

Pohodlí i v mrazu

Fotíte s klasickými rukavicemi a na nepohodlí při ovládání už jste si jakž takž zvykli? Nebo radši oželíte fotku, abyste nemuseli ruku vystavovat třeskutému mrazu? S fotografickými rukavicemi se takovému dilematu vůbec nemusíte vystavovat! Jejich tvůrci totiž mysleli jak na pohodlí rukou, tak na komfort fotografa při ovládání přístroje. Ruku do ohně dáme třeba za norské rukavice Vallerret, které jsou skutečně vymazlené co do materiálu, ušití i funkčnosti.

Fotografické rukavice Vallerret W´s NordicVallerret W´s Nordic

chci rukavice vallerret

Stativ, který se vejde všude

Že všechny užitečné stativy musejí být velké a těžké? Ale kdeže! Pokud máte nouzi o místo, ale přesto byste si rádi vzali něco, s čím budete moci fotit delší expozice nebo se vyhnout focení klasických selfie, máme pro vás jednoduché řešení: Joby GorillaPod 5K. Neskutečně flexibilní (dokázali byste si dřív představit focení třeba z větve stromu?) a malinký pomocník, který unese i velkou těžkou zrcadlovku s mohutným objektivem.

Joby GorillaPod 5K Kit

chci joby gorillapod 5k kit

Čistá technika - čistý obraz

Čištění na cestách je věčná otázka. Balónek a hadřík má ve výbavě snad každý, ale existují i další prostředky, které vám vyčistí techniku ještě spolehlivěji a rychleji. Snadnou pomoc při znečištění nabízejí třeba jednorázové ubrousky Green Clean, které - když je pečlivě uzavřete - můžete použít i více než jednou.

Ještě ekologičtější variantou je čisticí kapalina v lahvičce, která vám vydrží dlouhou dobu. Špičkou v čištění techniky je Photosol, který kromě lahvičky s tekutinou nabízí i stěrky na čištění snímače nebo celé sady, kde najdete všechno, co potřebujete. Že si netroufáte čistit vnitřek foťáku na cestách, abyste nenadělali více škody než užitku? Nemusíte se toho bát - živým důkazem je Radek Plíhal, kterého vyzpovídal Luděk Bouška.

Čisticí prostředky PhotosolČištění Photosol

chci ubrousky green clean     chci čištění photosol

Třešničkou na dortu je potom hadřík, který optiku nejenom vyčiští, ale také zabrání tomu, aby se mlžila - a to nejen tu fotografickou, ale především dioptrickou. Při velkých výkyvech teploty z extrémního mrazu do vyhřáté chalupy mlžení brýlí nezabráníte ničím, ale při nošení roušky se osvědčil skutečně skvěle. A takových zamlžených situací při focení v chladu, kdy si dýchnete na brýle, jste jistě zažili bezpočet. :)

chci protizamlžovací utěrku

Odhadněte ideální podmínky

Při focení venku jste závislí na tom, jaké počasí vám vyjde. Pokud nechcete vyrážet naslepo, můžete využít různé aplikace, které vám přesně předpoví, jaké bude počasí, nebo podle nich můžete určit, jestli se můžete těšit na mlhu. Pokud toužíte vyfotit východ či západ slunce, pomůže vám aplikace SunCalc, která vám přesně prozradí, třeba kde bude slunce v danou dobu nebo jak dlouhé budou stíny. Vývoj oblačnosti vám zase perfektně ukáže aplikace Počasí & Radar.

A pokud aplikaci nechcete, nebo ji nemáte možnost využít, bohaté informace najdete na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejpřesnější jsou den či dva dopředu, tak neplánujte moc dlouho dopředu, nebo si naplánujte několik věcí a pak uskutečněte tu podle aktuálních podmínek nejzajímavější.

Přeji spoustu povedených snímků a pohodlí!

RODENSTOCK utěrka na optiku

Mikrovláknová utěrka rozměru 15x17,5 cm, Bílá, Vhodná k čistění veškeré optiky jako jsou brýle, brýlová skla, dalekohledy, objektivy obrazové, objektivy zvětšovací, filtry pro barevnou i ČB fotografii

120,-
LENSPEN štětec na optiku ORIGINAL

čisticí médium - suchý karbon, nehrozí zatečení vody do přístroje jako v případě mokrého procesu, životnost pera je cca 500 použití, velmi jednoduché použití

260,-
GREEN CLEAN Lens Cleaner LC7010

jednorázové antistatické utěrky (suchá-mokrá), vhodné na čištění optiky, nepouští vlákna

25,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Vychytávky pro fotografy aneb Bez čeho se nebudete chtít obejít

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...