Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
FotoŠkoda FestRozhovoryFotoŠkoda WEEK

Radek Plíhal: Snímač si dnes vyčistím kdykoliv a kdekoliv

Radek Plíhal: Snímač si dnes vyčistím kdykoliv a kdekoliv
7. 11. 2021 | 9 minut čtení

S Radkem se známe už spoustu let, protože zastupuje hned několik zahraničních výrobců fotografické techniky a příslušenství. Dost možná ho znáte také, protože jeho workshopy bývají nedílnou součástí FotoŠkoda Festu a vždy jsou hojně obsazené. Není divu, vždycky jsou velice zajímavé a plné užitečných informací. V tomto rozhovoru z archivu blogu jsme se bavili o tom, že ohromný zájem vzbudily výrobky společnosti Photosol.

Radku, můžeš nám firmu Photosol představit? Čím se zabývá a proč jejich výrobky budí takový zájem? PHOTOSOL Eclipse čistící kapalina (59ml)

Ahoj Luďku, jsem moc rád, že sis Photosolu také všimnul. V dnešní době globálních mezinárodních korporací se jedná o naprostý unikát, je to americká, čistě rodinná firma Photographic Solutions, kterou založil v osmdesátých letech David Stone, který vynalezl a jako jediný certifikoval kapalinu PEC12 na čištění archivních filmů, která se dodnes používá ve všech světových muzeích a archivech. Na rozdíl od mnoha jiných firem David neusnul na vavřínech a jakmile společnost Kodak začala experimentovat s prvními digitálními čipy, David s nimi navázal spolupráci a společně vymysleli a testovali kapalinu Eclipse na čištění digitálních čipů. Následně se přidaly laboratorně vyráběné stěrky Sensor Swab a ubrousky PEC*PAD, a tím se uzavřel systém kompletního čištění fotoaparátů a filmových kamer.

Dnes s masivním nástupem bezzrcadlovek, u který je snímač přímo vystaven prachu, vlhkosti a ostatním nečistotám, je kvalitní čištění čím ještě více aktuální, než kdykoliv předtím.

 

Je pravda, že péče o techniku se nesmí zanedbávat. Ale není třeba čištění snímačů nebezpečné? Nehrozí poškození?

Víš, čím je Photosol naprosto unikátní? Celosvětovou zárukou na nepoškození čipu při použití jejich čištění. David je precizní pedant a každý nový čip testuje. Většinou přímo v autorizovaných servisech jednotlivých výrobců fotoaparátů. Pokud se na webu photosol.com neobjeví výstraha, že u konkrétního fotoaparátu ještě neproběhlo testování a nedoporučuje se Photosol používat, je vše v pořádku. Photosol je také jediné čištění, které je přímo doporučováno výrobci fotoaparátů a čipů a mnozí ho používají ve svých autorizovaných servisech. Bezpečnost, rychlost, jednoduchost a kvalita čištění je dána jak naprosto čistou kapalinou Eclipse, která se okamžitě beze zbytku odpařuje, tak speciálním mikrovláknem na stěrkách.

 

A jak má tedy správné čištění snímače probíhat?

Postup není nijak složitý. Fotoaparát nebo kameru připravíš na čištění podle návodu, otočíš bajonetem dolů a komoru a čip vyfoukáš balonkem s filtrem vzduchu. Photosol má například Orbit Hepa Blower, skvělý výrobek s dokonalou filtrací, který má jako jediný certifikaci na čištění optických senzorů na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

Vybereš vhodnou velikost stěrky Sensor Swab.  Obecně platí č. 2 pro APS-C a MFT a č. 3 pro full frame. Poté vybalíš stěrku z obalu a kápneš na ni dvě kapky kapaliny Eclipse. Mně osobně se osvědčilo každou kapku z jedné strany. Pak dáš stěrku na ochranné sklo snímače nebo UV/IR cut filtr (snímač samotný není nikdy to, co se čistí, vždy jsou před ním skla nebo filtry) a jemně ji prohneš, aby na ni působil trochu tlak. A přetáhneš ji z jedné strany na druhou a zpět. Většinou to stačí. Pokud ne, čištění provedeš ještě jednou. Pokud ani to nestačí, znamená to, že na čipu je například vazelína ze závěrky nebo nějaké jiné silné znečištění. Pak musíš použít ještě jednu stěrku a čištění zopakovat. Stěrky se nesmí použít na čip opakovaně. Proces je dobré kontrolovat lupovými brýlemi nebo speciální lupou s LED diodami. A je hotovo. Celý proces netrvá déle, než tři minuty a čip je opravdu kvalitně vyčištěn. U stabilizovaných čipů některé kamery nabízejí jeho zamknutí pro čištění. Ale čistit jdou i ostatní, jen je třeba trochu citu. Určitě to uložení čipu neuškodí tolik jako převoz fotoaparátu z Prahy do Brna po D1.

 

Je tedy možné v případě potřeby snímač vyčistit třeba i v terénu?

Víš, jak jsem se k Photosolu dostal? Dříve jsem čištění nechával na servisu, prostě jsem počítal, že jednou za několik měsíců zaplatím za čip bez prachu a skvrn od kondenzátu. Ale pak jsem jel fotit do národních parků prašné a vlhké Indie a po návratu jsem se málem uretušoval. Když jsem začal plánovat cestu za focením šimpanzů a goril v Ugandě, už jsem věděl, že bez čištění čipu to nepůjde. A když jsem se díval na fotografie a videa ze zákulisí focení a nátáčení dokumentů pro National Geographic a BBC, všimnul jsem si červenomodrých lahviček na stolech a brašnách mnohých dokumentaristů. No a Google napověděl, co by to mohlo být a po několika měsících jsem získal zastoupení na distribuci Photosolu pro ČR a SR. A v Ugandě už jsem čistil uprostřed pralesů ve stanu s čelovkou a na výsledku to bylo opravdu znát. Dnes používám Photosol naprosto běžně kdykoliv a kdekoliv na středoformáty Fujifilm nebo kameru RED (firma RED mimochodem přímo Photosol doporučuje). Mnozí fotografové čistí hlavně bezzrcadlovky před každým focením ať už v atelieru nebo venku. S Photosolem to není žádná věda... 

 

No a čištění objektivu? Nestačí mikrovláknová utěrka? Nebo jen bavlněné tričko? :) PHOTOSOL SensorSwab - čisticí stěrka na čip 3

Mezi čištěním objektivu a čipu není velký rozdíl. Jen na čipu jsou škody napáchané nevhodným čištěním více patrné. Některé mikrovláknové utěrky jsou kvalitní a několik z nich dokonce nepouští chlupy. Problém je, že opakovaným používáním se v nich nečistoty a mastnota koncentrují a způsobují pak více škody, než užitku. Proto David vymyslel jednorázové mikrovláknové utěrky PEC*PAD pro lidi, co „nesnášejí mikrovláknové utěrky“. Na ubrousek se opět těsně před použitím kápne kapalina Eclipse a po snadném vyčištění jakékoliv nečistoty se ubrousek vyhodí. Prodává se v balení po sto kusech, to stačí většině uživatelů na několik let. Výhodou je vždy čistý ubrousek z dokonalého mikrovlákna, které nezničí citlivé antireflexní vrstvy na povrchu čoček objektivu nebo filtru a nepouští chlupy.

A tričko? Najdou se i tací, co jím čistí čip... Asi každý z nás ho někdy na objektiv použil, ale dlouhodobě to rozhodně nedoporučuji.

 

Je tedy nutné čistit objektiv vždy mokrou cestou?

Určitě není, nějaké hrubé nečistoty lze třeba ofouknout balonkem, ale většinou nás trápí hůře odstranitelné nečistoty a na ty je jednorázový ubrousek nejlepším řešením.

 

A co čištění těla fotoaparátu, nebo gumových prstenců objektivu?

Víš, jak jsme se bavili o čištění čipu stěrkou Sensor Swab? Je jednorázová, na čip už ji použít nemůžeš, ale na tělo fotoaparátu nebo objektivu, a třeba i na hodinky, sbírku modelů autíček atd. je dokonalá, krásně se s ní dostaneš do všech zákoutí a záhybů. Opět můžeš přikápnout Eclipse, tím nic nezkazíš.

 

V čem jsou tedy čistící prostředky Photosol unikátní? Jak se liší od konkurenčních výrobků?

Za Photosolem stojí 35 let zkušeností, precizní testování, spolupráce s výrobci čipů a osobní záruka. Za 11 let distribuce v ČR a SR nemám jediný negativní ohlas. Spíše naopak, zákazníci jsou spokojeni, mám od nich kladné zpětné vazby a to mě velmi těší.

čistící prostředky photosol

 

 


Radek Plíhal

Profesionální fotograf a filmař přírody a zvířat, cestovatel, potápěč, mořeplavec, pilot dronů. V analogových dobách fotografoval na velký formát až do velikosti 8x10", nyní používá středoformát Fujifilm GFX100 a kameru RED. Od roku 1996 zastupuje německou firmu Schneider Kreuznach vyrábějící mimo jiné filtry B+W. Jeho fotografie krajin s fotografickými filtry se používají po celém světě jako názorné ukázky jejich použití.

www.plihal.com

 

PHOTOSOL digital Survival Kit Ultra Swab - čisticí sada 3 - full frame

cestovní balení, vše k vyčištění objektivů, filtrů a snímače, praktické pouzdro, které lze uložit do zavazadla i na pásek

1 350,-
PHOTOSOL digital Survival Kit Ultra Swab - čisticí sada 2 - aps-c

cestovní balení, vše k vyčištění objektivů, filtrů a snímače, praktické pouzdro, které lze uložit do zavazadla i na pásek

1 350,-

Související články

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck Hard, Tomáš Třeštík - koho nepropásnout?

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck...

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Další Rozhovory

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Další FotoŠkoda WEEK

Martin Kacvinský: Na natáčení svatby se připravuji hlavně psychicky

Martin Kacvinský: Na natáčení svatby se připravuji hlavně...

Kuba Kamiński: Fotografie mě zachránila

Kuba Kamiński: Fotografie mě zachránila

Jiří Wackermann: Raději ukazuji svoje obrazy, než mluvím o sobě

Jiří Wackermann: Raději ukazuji svoje obrazy, než mluvím...

Diskuze

Radek Plíhal: Snímač si dnes vyčistím kdykoliv a kdekoliv

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...