Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvěta

Pořádné panorama z pořádné dálky, Canon EOS 5R, pár jmen a novinek

Pořádné panorama z pořádné dálky, Canon EOS 5R, pár jmen a novinek
16. 3. 2020 | 5 minut čtení

Druhý březnový týden byl hvězdný, i když v případě Marsu je přesnější výraz planetový. Za hvězdy by mohla být považována jména Lindsay Adler a Martin Stranka. A stejným směrem má zatím našlápnuto i Canon R5.

Takové malilinkaté panorama z Marsu

1,8 miliard pixelů má nové panorama z Marsu, které bylo zveřejněno na přelomu minulého týdne. V poslední době se diskutuje, jestli jsou, byly a nebo budou na červené planetě podmínky pro život. V každém případě tam loni bylo pořádně živo, postaral se o to modul NASA Curiosity při focení. Něco málo historek z natáčení: Toto vozítko nasbíralo kolem 1000 snímků, sběr probíhal několik dní kvůli konzistentním světelným podmínkám, výsledné panorama má 360 stupňů a protože je Curiosity ješitný, obsahuje panorama v několika místech i jeho částečný autoportrét a to vyvedený i v těch nejjemnějších detailech samozřejmě. Pokud se chcete na výsledek podívat, připravte si 2,5GB paměti pro stažení tif nebo shlédněte video s odborným komentářem.

Česká astrofotografie měsíce února

A ještě chvilku se můžeme se zakloněnou hlavou koukat na hvězdy . Česká astronomická společnost organizuje soutěž Česká astrofotografie měsíce od prosince 2005. Vítězný snímek za únor 2020 je spojen se snímkem hvězdokupy H V.27, autorem fotografie je Pavol Kollarik. Hvězdokupu nacházející se v souhvězdí Jednorožce objevil v roce 1784 britský astronom William Herschel. (zdroj a další snímky: lidovky)

Canon EOS R5 a UNCROPPED 8K 

Daleko od nedpozemských technologií není ani další zpráva. Richard Shepherd senior produktový MKT manažer společnosti Canon potvrdil další “nemožné” funkce novinky Canon EOS R5. Konkrétně jde o 8K video s plným záběrem (bez ořezu), které bude podporované Dual Pixel CMOS AF. Nezodpovězená zůstala otázka zda 8K bude provázáno i s pokročilým zvířecím AF.

 

Redesign Google Photos

Jedna z nejpoužívanějších aplikací na správu a editaci fotek Fotky Google prošla v tichosti zásadní změnou vzhledu a uživatelským rozhraním. Karta knihovny si vysloužila svojí speciální kartu, nejzásadnější je asi změna ve vyhledávání, to “na oko” zmizelo, ale jeho funkcionalita byla rozšířena. V důsledku jde celkově o razantní vizuální zjednodušení a přehlednost. (zdroj:svetandroida)

Tokina si pro letošní rok chce nadělit 6 objektivů

Tokina plánovala na zrušeném veletrhu CP+ původně odprezentovat roadmapu objektivů na tento rok. A protože rok 2020 není pro Tokinu obyčejným ale jubilejní (slaví 70 let vzniku), stojí objektivy za to. (zdroj:dpreview)

 

 

Lindsay Adler zabodovala na WPPI

Lindsay Adler je první žena, která získala ocenění  Rangefinder's Icon of the Year, které obdržela během WPPI 2020 (mezinárodní konference svateb a portrétní fotografie). Ta se každoročně koná v Las Vegas. Lindsay Adler se v oboru pohybuje dvě desetiletí vytváří módní editoriály, kampaně, portréty a umělecké akty pro řadu předních světových značek. Vedle toho se věnuje i vzdělávání, je autorkou několika knih o fotografii a provozuje výukové tutorialy. (zdroj: rangefinder, wppi)

Photography Show a NAB zrušeny

Po španělském MWC a jakonském CP+2020 zůstanou zavřené i dveře v britském Birminghamu. The Photography Show & The Video Show je odložena z důvodu koronaviru na 19-22.září 2020. Organizátoři NAB 2020, který se měl konat ve dnech 18. až 22. dubna v Las Vegas, zvažují nové datum a místo. (zdroj: photographyshow, nabshow)

 

Dechem Martina Stranky v Mánesu

V minulém týdnu byly sociální sítě a média plné výstavy Dechem Martina Stranky. Chvílemi to vypadalo, že kdo nebyl v Mánesu, jakoby vlastně vůbec nebyl. A kdo to ve zkráceném čase nestihl, nemusí truchlit, o náhradním termínu se jedná. Případně další cesta Dechem se ubírá na červencovou výstavu do Orlanda na Floridu. A těm, kdo nechtějí ponechat nic náhodě, je k dispozici stejnojmenná kniha.

Irix 45mm F1.4

Společnost Irix oznámila podrobnosti svého nového manuálního objektivu Irix 45 mm F1.4 pro Full Frame fotoaparáty (NIkon F, Canon EF, Pentax K). Vývoj objektivu byl původně nastíněn v roce 2017. V loňském roce se objevila filmová verze s T1,5 světelností a minulý týden se premiéry dočkala čistě foto”statická”, manuální verze se světelností F1,4.(zdroj: dpreview)

 

Autor: Bohuslav Brož

SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-
JJC Thumb up grip TA-XT5 pro Fujifilm X-T5

zlepšuje držení fotoaparátu, grip neovlivňuje ovládací prvky fotoaparátu, určeno pro Fujifilm X-T5, X-T4 a X-T3

750,-
WANDRD Fernweh M/L Black Photo Bundle

vyrobeno z materiálu 420D ROBIC a 630D Nylonu ošetřeného voděodolnou vrstvou, nastavitelné popruhy, hrudní i bederní pás, rozšiřitelná kapsa s kompresními popruhy - na lahev s vodou či stativ

11 490,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...