Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaLeicaSeriály

Letem fotosvětem #24 : Veselý Polaroid Keith Haringa

Letem fotosvětem #24 : Veselý Polaroid Keith Haringa
21. 6. 2021 | 4 minuty čtení

Červen se přehoupl do druhé poloviny a s ním i teploty nad 30 stupňů. Pokud je toto počasí i v Číně, tak jim do smíchu zrovna není, ale to moc nezajímá tamní pobočky Canonu a bez úsměvu se tam člověk do práce zkrátka nedostane. Na teplo a světlo naopak dobře reaguje grafen a podle všeho ho čeká nadějná budoucnost v digitální fotografii. Nejen ve fotu je atraktivní i minulost, na retro stylu staví celá řada výrobců. A proto jsme se podívali na uniklé fotky chystané “vintage” novinky Nikon i jednu “limitku” Polaroidu s legendou 80let.

Chceš pracovat v Canonu - směj se

Čínské pobočky společnosti Canon implementovaly na svá pracoviště nové kamerové moduly, které využívají AI technologii (s AI Canon laškuje v posledních letech poměrně často) „rozpoznávání úsměvu“ a do kanceláře vpustí pouze usmívající se zaměstnance. Za nápadem stojí dceřiná společnost Canon Information Technology. Důvod? "Chtěli jsme povzbudit zaměstnance, aby vytvářeli pozitivní a živou atmosféru..” Nesporně dobrý záměr se podle reakcí nesetkal všude úplně s pochopením. Jak se rozepsal na populárním čínském mikroblogu jeden pracovník "Společnost tedy nyní manipuluje nejen s naším časem, ale i s našimi emocemi." V tomto případě bude asi mít Canon trochu víc práce (: (zdroj:petapixel)

 

 

Zpoždění a únik Nikonu

Do smíchu asi úplně není ani u věčného rivala Canonu. Mimo to, že Nikon ohlásil v tiskovce skluz novinky NIKKOR Z MC 105 mm f / 2,8 VR S, který měl vyjít 25. června. Tak mu také unikly fotky chystané “retro” novinky ZFC. S potenciálním blížícím se datem oznámení 28. června se pozvolna intenzivně potvrzují informace o velké technické podobnosti s Nikon Z50 v těle typu Nikon Df. To koneckonců umocňují i zveřejněné fotografie detailů (viz. zdroj). (zdroj:nikonrumors/nikon-image)

 

 

Zázrak grafen

Grafen je materiál, který je často spojován s budoucností. Jeho vlastnosti jsou až zázračně neuvěřitelné - 200krát silnější než ocel, umíme z něj vytvořit  film o tloušťce jen jednoho atomu, výborně reaguje na světlo atd. Nabízí zkrátka mnoho uplatnění a to i ve fotografii. Poslední dvě zmíněné vlastnosti zaujaly vědce z University of California Berkeley. Použili list grafenu k vizuálnímu zachycení elektrické aktivity konkrétně bijícího srdce a to hned i v reálném čase. Grafen se dá mimo jiné i dobře “naladit”, aby odrážel, nebo přijímal světlo. To je vlastně nejzákladnější princip fungování všech čipů v našich fotoaparátech. Pokud se grafen nedočká přímo průmyslového využití ve fotce, mohl by alespoň dost pomoci v “bezbolestném”  lékařství. (zdroj:news.berkeley)

 

 

Nejlevnější Leica

Leica M3 se dneska velmi obtížně shání. Pokud se někomu poštěstí, neváhá za luxusní fotoaparát utratit i luxusní cenu. M3 je ikonický, reportážní a s celou řadou legend spojovaný fotoaparát. Nyní si můžete na tento sen sáhnout. K dispozici je pouze omezený počet (viz. zdroj), protože se jedná o zkušební produkční výrobu. S cenou 89 $ jde asi o nejlevnější Leicu všech dob! Mimo omezeného počtu kusů je tu další háček. Je ze dřeva, i když jde o kvalitní kopii, o funkčnosti nemůže být řeč, stejně tak jako o pověstné odolnosti dálkoměrů Leica M3 (minimálně ne vůči ohni (: ). (zdroj:leicarumors)

 

 

Polaroid Now Keith Haring Edition

Společnost Polaroid uvedla speciální edici fotoaparátu a filmů inspirovanou známým umělcem Keith Haringem: edice Polaroid Now Keith Haring Edition a barevný film i-Type Keith Haring Edition. Keith Haring byl jeden z nejvýznamnějších umělců 80. let. Ikonické bylo jeho dílko Zářící dítě (The Radiant Baby), které dominuje i přední části polaroidu. Polaroid jako takový Keith Haring používal mimochodem hodně často k dokumentaci svého díla i života a koneckonců rád maloval na věci každodenní potřeby. Takže spojení víc než příhodné. (zdroj:polaroid)

TAMRON 28-75 mm f/2,8 Di III VXD G2 pro Nikon Z

Objektiv pro full-frame snímač s bajonetem Nikon Z, Všestranný rozsah zoomu, Nejlepší kvalita obrazu ve třídě standardních objektivů se zoomem

23 990,-
SONY Alpha A7 IV Dental Advanced Kit

Set Sony produktů pro dentální fotografii, Vlogovací fotoaparát SONY Alpha A7 IV, Makroobjektiv s ohniskovou vzdáleností 90mm

0,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Další Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...