Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaLeicaSeriály

Letem fotosvětem #21 : NEJ.. snímky

Letem fotosvětem #21 : NEJ.. snímky
3. 6. 2021 | 5 minut čtení

V závěru května mohly zůstat na okraji povšimnutí novinky jako třeba retro foťák Nikon, jedna legendární Leica jednoho legendárního vizionáře, zbrusu nový SanDisk Professional a nebo ikonické fotky ať už těch “NEJ z Guinnessovky” nebo z finále The 2021 Milky Way Photographer.. Ano mohly, ale tak od toho tu jsou Lety fotosvětem.

Unikátní fotoaparát unikátního muže

V aukcích s fotoaparáty Leica není problém nalézt unikát, vždycky se nějaký zkrátka objeví. Ale podle všeho chystaná 38. Leitz Photographica Auction ve Vídni bude v tomto ohledu nevídaná. Dražit se má přímo osobní fotoaparát Ernsta Leitze. A po něm se nejmenuje náhodou nejen tato aukce, ale i produkty německého výrobce. Vedle faktu, že šlo o osobní fotoaparát legendy, má tato konkrétní Leica I - s číslem 165 - také význam jako potenciálně první Leica I Mod. Ze záznamů servisu v továrně vyšlo najevo, že fotoaparát byl zaslán několikrát “do dílny” a upgradován, něž dosáhl své podoby. A jeho cena? Uvidíme, jedná se o jediný fotoaparát, který patřil tomuto muži a byl kdy nabídnut k prodeji. Odhadována je na 100 000 EUR včetně nečíslovaného objektivu Elmar 50mm f/3,5, dálkoměru Fodis i spolu se dvěma cívkami filmu a koženým pouzdrem Etrin.(zdroj:leitz-auction)


 

SanDisk Professional nahrazuje G-Technology

Společnost Western Digital, mateřská společnost značky SanDisk, uvedla na trh novou řadu produktů s názvem SanDisk Professional. Jak název napovídá, je primárně určena „profesionálům, u kterých si živobytí klade vysoké nároky na spolehlivost“. S novou řadou debutuje hned několik produktů jako paměťové karty, čtečky a dokovací stanice. Zároveň s tímto nástupem máme očekávat pozvolný útlum a zánik značky G-Technology, tu totiž SanDisk Professional nahrazuje. (zdroj:westerndigital)

 

 

NEJ snímky

Zatímco u nás je květen nejčastěji spojován s láskou, v anglicky hovořících zemích jde o měsíc fotografie. Proto Guinnessova kniha rekordů provětrala archivy a sdílela exkluzivní sbírku svých historických a pozoruhodných snímků. Ty jsou nedílnou součástí dokumentace světových rekordů - takže přeneseně jde o ty NEJ záběry. Jedná se o zachycení mimořádných, někdy šokujících a často neuvěřitelných událostí, úspěchů a jevů. (zdroj:guinnessworldrecords)

 

 

Nový “retro” Nikon

Nikon podle posledních zpráv pracuje na těle fotoaparátu v „retro inspiraci“. Takže Df-ko by mělo dostat mladšího bezzrcadlového bráchu s bajonetem Z. Tady se většina zdrojů ještě shoduje, pak se informace tříští v polemiky a přání. Jestli půjde o plnoformátové políčko nebo APS-C senzor. Jestli k oznámení dojede v první polovině roku (dokonce ještě v červnu). Jestli inspirací bude kompaktní tělo Nikonu FE10. V každém případě je místo na trhu jasné: nabídnout alternativu k historickým designům od společností Olympus a Fujifilm. (zdroj:nikonrumors atd.)

 

 

Designový étos Hasselblad

Hasselblad vyrábí jedny z nejprestižnějších fotoaparátů pro svět (a vlastně i pro Měsíc (: ), za tím stojí jejich kvalita, ale i design. Zejména Hasselblad X1D (první středoformátová bezzrcadlovka) je vizuálně tak trochu umělecké dílo. Jde o vyvrcholení švédských designových principů a zároveň hledání nadčasového stylu ne pro jeden, ale jak ukazuje čas, ale pro několik generací fotoaparátů. To se ve stručnosti výrobce snažil vtěsnat do krátkého videa, které nedávno zveřejnil. Podle všeho nepůjde o jediné video, která nám nechá nakouknout na detaily a pod pokličku výroby fotoaparátů, další informace časem budou přibývat v budoucích sériích. (zdroj:youtube)

 

 

Finále mléčné dráhy

Blog o cestování a fotografii Capture the Atlas zveřejnil nejlepší snímky ve své soutěži “Mléčná dráha” pro rok 2021 a výsledky jsou (ne)skutečné! Soutěž je neobvyklá tím, že nemá přímého vítěze, ale každý rok se zveřejňuje užší výběr. Při sledování předchozích ročníků je zřejmé, že ten letošní je jedním z nejlepších. Vybraní finalisté prokazují neuvěřitelnou technickou dovednost, přesnost kompozice.. a ty lokace. Ochutnat můžete ve zdroji.(zdroj:capturetheatlas)

LEICA Double Rope Strap - Night SO 100cm

Barva Night, Dvojitý popruh, Pevné horozelecké lano

2 990,-

Související články

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Další Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...