Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #17 : Dron na grilu

Letem fotosvětem #17 : Dron na grilu
3. 5. 2021 | 4 minuty čtení

Na konci dubna stále doznívala vlna technických novinek. Tak jsme se podívali trochu do budoucnosti a pátrali po tom, co pro nás chystá Olympus nebo Nikon. V minulých týdnech Letů fotosvětem nás začala bavit videa, tak se jim budeme snažit udělat trochu prostoru. Po těch testovacích a crash videích se zklidníme a podíváme se na rozpálené 360stupňové 8K video z Islandu. Inspirace v podobě finalistů soutěže se tentokrát točí kolem jídla a budete možná překvapeni jeho přesahem.

Sony zaskočené poptávkou

Jedním důležitým uměním při výrobě foto a video techniky je odhad poptávky a následné naplánování výroby. To se očividně Sony nedaří. Samozřejmě jsou tu ohrané globální omluvy typu covid, brexit, obchodní šarvátky s Čínou nebo zaseklé lodě v Suezském průplavu, ale … Sony zkrátka podle posledního vyjádření zaskočila poptávka po novince FE 50mm f/1.2 GM a tak se omluvila, že nestíhá vyrábět. Zvýšený zájem o potřebu vlastnit toto sklo jsme pochopili při testování. (zdroj:sony)


 

Dron na grilu

V minulých týdnech se v nejednom médiu objevily fotografie a videa Petra Jana Juračky z Islandu z bezprostřední blízkosti aktivního vulkánu. Petr je v mnoha ohledech fenomenální a při pobytu na Islandu byl vybaven mimo jiné technikou DJI. Nás zaujalo tématicky podobné video zveřejněné 30.dubna, je také “žhavé”, ze stejné lokace a dokonce také z ptačí perspektivy díky dronu DJI. Bylo ale zaznamenáno někým jiným a na zcela odlišné zařízení. Stále relativní novinka INSTA 360 Pro 2 umí 360stupňová videa v neuvěřitelné kvalitě. Takže si nezapomeňte při 8K videu nad průletem kolem aktivního vulkánu občas pohnout myší libovolným směrem a zjistíte, že žhavá láva (čti: 1240 °) je i pod dronem a vzhledem k širokoúhlému záběru asi i dost blízko. (zdroj:youtube)


 

Nový Olympus

Sandro Rymann (lokální viceprezident společnosti OM Digital (Olympus)) se rozpovídal pro jeden švýcarský web. Zazněla spousta méně i více zajímavých věcí. Z těch nejzásadnějších: „Nový fotoaparát bude k dispozici v příštích několika týdnech a nebude jediný v tomto roce,“ ( fiskálním roce). Podle konkrétních narážek (zaměření na profesionální systémy atd.) by chystaná novinka měla být z řad MFT nikoli Tough TG, jak se nedávno polemizovalo. (zdroj:digitec)


 

Nikon Z30 nebo Z50 MK II

Dost možná v podobném termínu bude oznámena i APS-C bezzrcadlovka Nikon. V posledních týdnech se totiž o ní objevují čím dál častěji konkrétnější informace. Většina zdrojů pracuje s názvem Nikon Z30. Od konce dubna je ve hře (vzhledem k detailům z uniklé registrce na Thaj-wanu) i potenciální název Nikon Z50 MK II. Dost možná může jít o samostatný update Z50. Tomu by nasvědčoval stejný typ akumulátoru EN-EL25, set s objektivem Z DX 16-50 VR a komunikace přes Wi-Fi, Bluetooth. Pokud půjde o dva rozdílné fotoaparáty, Z30 se rýsuje jako diblík bez elektronického hledáčku, s pevným LCD, s jedním slotem pro kartu a 24-6 MPX snímačem - vlastně jakýsi ekvivalent (nebo nástupce) nejmenších a nejlevnějších DSLR D3500. (zdroj:nokishita)


 

Žánrový přesah Pink Lady Food Photographer

Byli oznámeni výherci Pink Lady® Food Photographer of the Year 2021 - video z vyhlášení zde. Jednalo se o jubilejní desátý ročník této fotografické soutěže a jak název napovídá, vše se tady točí kolem jídla. To tak trochu klame, protože téma má i díky celé řadě kategorií překvapivě obrovský žánrový přesah. Co zní jako jídlo, může v důsledku být street, dokument, zátiší, krajina atd. Celkovým vítězem se stal čínský fotograf Li Huaifeng se snímkem Food for the Family, ten si mimo hlavní trofeje odnesl i výhru 5 tis. liber. Za zhlédnutí stojí komplet celá galerie nejen vítězů, ale i finalistů ve zdroji. (zdroj:pinkladyfoodphotographeroftheyear/titul:Huaifeng Li)

Ruční černobílé zvětšeniny

zvětšujeme do formátů 18 × 24 cm, 24 × 30 cm, 30 × 40 cm, 50 × 60 cm, používáme kvalitní fotopapíry Ilford několika typů, pečlivé ruční zpracování

160,-
RICOH GR IIIx HDF

Digitální fotoaparát s vestavěným difuzním filtrem, 24,2 Mpx APS-C CMOS snímač, Stabilizace obrazu se 3 osami proti záchvěvům

30 890,-
JJC hand grip HG-XS20 pro Fujifilm X-S20

konstrukce s rychloupínací destičkou typu Arca + stativovým závitem, grip umožňuje přístup k ovládacím prvkům, balení obsahuje nástroj pro montáž a demontáž

1 390,-

Související články

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Další Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...