Fototipy

10 tipů na focení na horách

10 tipů na focení na horách
21. 6. 2021 | 7 minut čtení

Na hory se těším každý rok (a ne jednou) a určitě nejsem sama. Je tu klid, na člověka dýchá doslova historie Země a monumentální štíty umějí poskytnout milující náruč i drsný políček do tváře. Je to zkrátka nevyzpytatelné prostředí, pro mě je ale o to kouzelnější. A pro fotografa jde o prostředí takřka ideální, vždyť se mu hory samy nastavují a předhánějí jedna druhou, která bude na snímku dřív. Připomeňte si v článku z archivu našeho blogu, jak si letos přivézt opravdu špičkové fotky.

#1 Nepodceňujte přípravu

Pokud máte namířeno na pětikilometrovou procházku po skvěle značené (a toho značení si opravdu važme, z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsme se jím velmi rozmazlili) a udržované trase v Jizerkách, pravděpodobně se vás pravidlo tří týkat nebude. Člověk vydrží tři minuty bez vzduchu, tři dny bez vody a tři týdny bez jídla. V létě vás doufejme nikde nepřekvapí lavina, aby vám došel vzduch, jídlo a hlavně pití je ale důležitou položkou ve vašem batohu a není radno ji podceňovat.

Já osobně při pochodu horami až tolik hlad nemám (nálet na ledničku nastává až po návratu domů), ale i při velmi mírných teplotních podmínkách jsem schopná vypít několik litrů vody. A červencové hřebeny hor dostupných bez horolezeckého vybavení (pokud jedete do Himálaje, zaměřte se na trochu jinou přípravu) vás chladem oblažovat nebudou. Ne všude najdete pramínky s pitnou vodou, kde byste svlažili okoralé rty, proto s sebou mějte dostatek pití a cukru na rychlé doplnění energie

Pokud už jste na horách někdy byli, umíte si asi představit, jak rychle se tam může změnit počasí. V jednu chvíli pálí slunce, v další se snáší mlha a krápe. Buďte tedy připravení i na změnu podmínek a mějte s sebou dostatek vhodného oblečení, které vám v případě nouze umožní i přespat. S tím souvisí i fotografická výbava, kterou si s sebou berete. Je nesmysl s sebou tahat veškerou techniku kvůli principu "kdyby náhodou…". Vezměte si jen to, co víte určitě, že budete potřebovat - tělo, dostatek baterií, širší objektiv, možná stativ, nebo třeba objektiv na focení detailů - však vy sami víte, co jdete fotit. Jestli máte v plánu několikadenní přechod hor, radši si zabalte oblečení a pití, než abyste si ztrhali pod vahou techniky, kterou za celou dobu nevytáhnete z batohu.

#2 Řídit se podle počasí

Ač na to třeba z každodenního života nejsme zvyklí, hory si přímo říkají o to, abychom se poddali jejich volání a žili daným okamžikem. Počasí je v horách stěžejní činitel a právě díky časté proměnlivosti se vám mohou naskytnout takové pohledy, které mohou být v příští minutě pryč. Mějte oči na šťopkách a číhejte a jako fotografové se těšte na mlhu a "nepříznivé" počasí. 

Fyzickým nepohodlím, třeba i brzkým vstáváním či dlouhým bděním, vykoupíte fotky s úžasnou atmosférou, úplně jiné než klasické turistické cvaky za pravého poledne s jalovým světlem (zlatá hodinka platí konstantně napříč všemi exteriérovými fotografickými žánry). Někdy se i vyplatí chvilku počkat, třeba až se ta mlha támhle malinko roztrhá nebo naopak bude valit přes hřeben. A že vás přitom zmáčí průtrž mračen nebo vás vítr zažene za kámen? Zážitek, který se vám má vrýt do paměti, musí být především silný. :)

Norsko, Preikestolen

#3 Platí pravidla pro focení krajiny

Hory jsou výsostnou ukázkou umění přírody a focení v nich se řídí stejnými pravidly jako fotografování krajiny. Nebojte se proto zvýšit clonu, aby se vám pěkně prokreslila celá scéna (pokud fotíte celkový pohled). Konkrétní vybavení, jako jsou filtry nebo ideální stativy, najdete ve článku na našem blogu

#4 Pozor na padající horizont

Pokud to ovšem není váš umělecký záměr. U snímků majestátních štítů obzvlášť vynikne, když horizont skloníte, a pokud jeho padání nepodložíte pádným argumentem, většinou to nevypadá úplně esteticky. Na druhou stranu, pokud vám nepadá nijak dramaticky, můžete to vyřešit narovnáním. Protože ale narovnání nutně vyžaduje ořez - jestliže chcete zachovat původní poměr stran - sestavte takovou kompozici, kterou případně budete moci někde říznout.

#5 Nová perspektiva, dobrá perspektiva

Udělejte si čas a nezůstaňte jenom u prvního viditelného (čti zřejmého i pro všechny ostatní) úhlu. Hledejte průhledy, podhledy, nadhledy a dominanty, zkrátka něco neotřelého. Můžete si s sebou vzít také neobvyklá ohniska a typy objektivů, které dodají vašim snímkům říz a nádech novoty. A pokud z toho nevyleze dobrý snímek teď, vyjde to určitě příště.

Skotsko, Glen Etive

#6 Lidé vdechují horám život

Všimli jste si někdy, že i když máte nádherný výhled, na fotce vypadá tak nějak... obyčejně? A zkoušeli jste do záběru někdy přidat člověka? Nejenom že vám poskytne měřítko, ale snímek příjemným způsobem oživí. Třeba když má na sobě bundu zářivé barvy nebo stojí proti slunci na vyvýšeném místě.

Rakousko, Karwendel. Kromě člověka jakožto oživovacího prvku jsem tu využila i leading lines a dělení snímku na trojúhelníky.

#7 Až na vrcholky hor

Co je hora bez špičky. Jenom masa skály, která nemá konce. Pokud tedy nepotřebujete neutrální pozadí pro portrét (a jste ochotní se kvůli němu plazit do výšin), zaměřte se na vrcholky a celkový obraz, který před sebou máte. Můžete se pustit třeba i do panoramat, monumentálnost hor na nich obzvlášť vynikne.

#8 Detaily k horám patří

To ale rozhodně neznamená, že nemáte fotit nic jiného. Možná že právě fotky květeny či živočichů, kteří se vyskytují na horách, budou ty, které se vám budou líbit nejvíc a které atmosféru vaší cesty vystihnou nejlépe.

Krkonošský národní park

#9 Pohnout horami

Na první pohled se může zdát, že jsou hory statickým objektem, ale stejně jako všude v přírodě se to tam hemží hýbajícími se tvory či potoky s tekoucí vodou. Ač nabízejí skutečně nádherné výhledy, zaměřte se i na pohybující se součást hor. Se stativem a případně ND filtrem můžete na jedné fotce zachytit pohyb i statickou velkolepost zároveň.

#10 Nebýt sám

Na závěr jedna bezpečnostní. Chodit sám do hor je romantika, ale může se stát cokoliv a takový parťák vám kromě pomoci poskytne i vítané rozptýlení (nebo synchronní klení) při námaze. Když ale vyrazíte sami, ať vždycky někdo alespoň ví, kam jste šli a kdy máte v úmyslu se vrátit. Neuškodí si hlídat nabití telefonu, abyste se mohli v případě nouze někde vymotat.

Autor textu a fotografií: Anna Jirásková

CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

39 490,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

10 tipů na focení na horách

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...