Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

9 tipů na focení lifestyle portrétu

9 tipů na focení lifestyle portrétu
26. 7. 2023 | 7 minut čtení

Dnešek bude věnovaný lifestyle portrétu. Co si pod tím pojmem vlastně můžeme představit? A jak takový portrét udělat? V několika tipech se mu podíváme na kloub, abyste si takový lifestyle portrét mohli odvézt třeba už z letošní dovolené. Přeji příjemné čtení!

Lifestyle + portrét

Některým z vás se lifestyle portrét možná spojí s žánrem, který se před časem nazýval environmentální portrét, a budete mířit správným směrem. V zásadě totiž mluvíme o přirozeném portrétu v přirozeném světle v prostředí, které je pro daného člověka běžné a přirozené.

Lifestyle portrét © Lukáš 'Kenji' Vrábel© Lukáš 'Kenji' Vrábel

#1 Být sám sebou

Pokud chcete pořídit podařený lifestyle portrét, je důležité, aby se fotografovaný cítil dobře a jako doma. Představa a očekávání fotografovaného jsou tady ještě důležitější než u řady jiných žánrů, protože prostředí, ve kterém ho budete fotit, mu musí být blízké. Pro Adama Ondru by to byla třeba lezecká stěna, pro Zdeňka Pohlreicha zase třeba restaurace nebo kuchyně. Zaměňte je a přirozenost je ta tam. Proto se s člověkem, které budete fotit, předem dobře poznejte a dopodrobna s ním jeho zájmy a představu o fotce proberte.

#2 Vezměte to zeširoka

Prostředí je u lifestyle portrétu naprosto zásadní, proto zapomeňte na headshoty. Fotografovaného chceme ukázat tak, aby bylo patrné, co rád dělá a kde se s oblibou pohybuje. Proto se nebojte použít i širší ohniska, byť se na portrét obvykle nedoporučují, nebo si poodstoupit. Stejně jako je osobitý fotografovaný, bude tak osobitá a neokoukaná i vaše fotka.

#3 Podívat se na to z jiné perspektivy

Fotit ve výši hlavy fotografovaného, neořezávat hlavu. To je standardní přístup u focení portrétů. U lifestylových snímků se rozhodně nemusíme bát pravidla trochu rozvolnit – fotit třeba z výšky nebo z podhledu (pokud potom dotyčný nevypadá hloupě). Perspektiva může být relativní a fotku příjemně ozvláštnit. Takže popusťte uzdu fantazii, jdeme bořit zažité zvyky!

Lifestyle portrét © Petr Klempa© Petr Klempa

#4 Momentková stylizace

Jednou z charakteristik lifestyle portrétu, která mi přichází na mysl jako první, je uvolněnost. Taková, jaká je typická pro momentky, kdy člověk neví, že ho fotíte. Lifestyle portrét se proto pro mě pohybuje na pomezí stylizované fotky a momentky a je důležité, aby člověk na fotce nepůsobil křečovitě a staženě, ale naopak jako ryba ve vodě – uvolněný a spokojený.

Nechte ho proto plavat kolem sebe, ukazovat vám krásu prostředí, kde se nacházíte a které je pro něj (druhým) domovem, užívejte si čas s ním. A kde je ta stylizace? Pokud se člověk ponoří do své vášně, snadno se může stát, že zapomene na nervozitu z foťáku a stane se z něj fotomodel, i když se na fotkách jinak běžně tváří jako Chandler Bing u fotografa. Nechte se zkrátka vést situací a uvidíte, že skvělé záběry na sebe nenechají dlouho čekat. Ba co víc - z takového focení se rozhodně nestane rutina. :)

#5 Být připraven (na vše)

To, že necháte věcem volný průběh, neznamená, že se nemůžete dopředu připravit. Proberte s dotyčným, jak by mohl portrét vypadat, vyberte i oblečení, které bude vypadat dobře. A pak už se nechte překvapit, jak se to celé vyvine. Jakmile totiž fotografovaného nebudete svazovat pokyny k naklonění hlavy a pootočení ramene, dost možná to povede k ještě lepším snímkům, než jaké by vás vůbec kdy napadly.

Lifestyle portrét © Lukáš 'Kenji' Vrábel© Lukáš 'Kenji' Vrábel

#6 Světlo je grund

Světlo je základ celé fotky a lifestyle portrét není výjimkou. Zapomeňte na blesky a umělá světla, kterými obestavíte scénu, využijte světla, které najdete v okolí. Ať už se jedná o žárovičky ve výloze, nebo krásně načervenalý nádech měkkého západového slunce. Jenom si dávejte pozor, aby bylo světlo k fotografovanému lichotivé.

Už brzy se podíváme různým typům světla na zoubek podrobněji, tak se můžete těšit na další článek!

#7 Bez kompozice ani ránu

Světlo je sice základ, ale kompozičně špatně vystavěná nebo naprosto nezajímavá fotka zabije i ten nejlepší úmysl. I když jsou tady pravidla od toho, aby se porušovala, nejdříve musíme ta pravidla znát, abychom je porušovali s rozmyslem. Pokud tápete, zkuste se mrknout do našeho kompozičního seriálu, kde najdete řadu tipů a odpovědí na své otázky.

Vězte ale, že dobře budou vypadat průhledy, odrazy nebo také vhodně zvolené barvy. A hrát si u lifestyle portrétu můžete dle libosti!

Lifestyle portrét © Petr Klempa
© Petr Klempa

#8 Kouzlo okamžiku

Když se podíváte na jakýkoli lifestyle portrét při vyhledávání obrázků na googlu, dýchne z něj na vás jedinečná atmosféra. Dokážete si představit, jak to na místě vypadalo, pokud je snímek obzvlášť dobrý, tak třeba i to, co se člověku na fotce může honit hlavou. Toho docílíte jak stylizací nebo kompozicí, o nichž byla řeč před chvílí, tak třeba i úpravami snímku.

Chcete, aby snímek spíš vedl k zamyšlení? Nebo aby vás pohltil veselou letní amosférou a probudil ve vás touhu po pozorování západu slunce s drinkem v ruce a přáteli po boku? Věnujte pozornost také úpravám barev nebo kontrastu a je to! Další tipy najdete zde.

#9 Zážitek na prvním místě

Chcete-li předat určitý pocit, sami ho musíte zažít. Pokud vás focení baví, na fotce to je velmi dobře znát, pokud byste se radši viděli už někde jinde, fotka to odnese. Proto si čas na focení lifestyle portrétu vychutnávejte a užívejte – dobrá atmosféra vede jak ke skvělým fotkám, tak k nezapomenutelným zážitkům, a o ty jde především. :)

Lifestyle portrét © Lukáš 'Kenji' Vrábel© Lukáš 'Kenji' Vrábel

Pokud byste si rádi vyzkoušeli focení lifestyle portrétu pod vedením některého z našich zkušených lektorů, přihlašte se na kurz s Lukášem 'Kenjim' Vrábelem nebo Petrem Klempou, kteří vám s chutí a humorem sobě vlastním ukážou svoje know-how a nalijí do žil čerstvou inspiraci.

chci na kurz s kenjim

chci na kurz s petrem

Prozatím přeji pěkné světlo a těším se u dalšího článku!

Autor úvodní fotografie: Petr Klempa

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
NIKON Z8
NIKON Z8 tělo

Rozlišení 45,7 Mpx / skládaný CMOS full frame senzor, Video až 8,3K 60fps N-RAW / 4,1K 60fps ProRes RAW, 10-bitové interní zpracování / 8K30 a 4K120p

112 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

9 tipů na focení lifestyle portrétu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...