Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

X tipů na focení v zimě

X tipů na focení v zimě
7. 3. 2018 | 8 minut čtení

V zimě se dají pořídit kouzelné snímky, leckdy mnohem zajímavější než v teplých dnech. Technika ale na mrazy a vlhko není většinou stavěná. Víte, jak se k ní chovat a na jaké další věci si dát pozor, když fotíte v chladu? Michal Křenek vám poradí několik tipů, které si během svých zimních cest za snímkem jistě mnohokrát připomenete. :)

Mráz fotografa nezastaví

Fotografování v zimě přináší nemalá úskalí, na které by měl být fotograf vždy připraven nebo o nich aspoň vědět. Projděme si společně několik pár základních rad a tipů zkušených fotografů. 

Oblečení je základ

Jeden fotograf mi kdysi řekl, že pokud chceme mít kvalitní zimní fotografie, tak nejdříve musíme vybrat to správné oblečení a pak teprve techniku. Pokud se nebudete cítit v pohodě a v tepelném komfortu, budete řešit na lokaci pocit chladu a koncentrace na fotografii je rázem pryč. A na fotkách to je sakra poznat. Takže nejdříve kvalitní oblečení, pak technika (rukavice, čepice, ponožky, boty atd. atd... A peří je peří). Myslete i na vaši tvář. Kvalitní velké sluneční nebo i lyžařské brýle udělají dobrou službu.

  • Tip č. 1: Pokud je sníh, určitě si vezměte návleky. Není nic horšího, než když vám do teplé obuvi padá seshora sníh.
  • Tip č. 2: Rukavice je dobré mít s dotykovým ovládáním displejů. Ať si je při telefonování nebo postování na Instagram nemusíte sundávat. Vhodné je mít jedny slabší v bundě. Když vám tamty promrznou.  

Tipy z naší nabídky:

Přechod ze zimy do tepla

Zná to každý. Rychlá změna teploty a orosení techniky je tady. To není ideální péče o techniku a obzvláště z oblasti elektro. Nejdůležitější je připravit technice co možná nejpozvolnější přechod z nízkých venkovních teplot do prostředí s relativně vysokou teplotou. Toho docílíte velice snadno, přístroj necháte zavřený v brašně, kterou otevřete až po několika hodinách strávených pozvolným ohříváním. Jednoduchým pomocníkem je také igelitový pytlík. Pokud do něj totiž techniku vložíte a uzavřete, budete orosení vznikat na rozhraní teplého (a vlhkého) a studeného vzduchu s nízkou vlhkostí. Tedy na igelitu a nikoliv samotné technice. 

Tipy z naší nabídky:

  • Ubrousky udržující vaši techniku dokonale čistou

Baterie a zima se nekamarádí

Výdrž, pro nás kapacita, baterií s nízkou teplotou padá taktéž dolů. Myslete na to, než vyrazíte ven. Na co vám v létě stačí jedna baterie, v zimě stačit nemusí. Druhá baterka se rozhodně bude hodit. Pokud můžete, držte je v teplém prostředí. A rozhodně je tepleji v kapse vaší péřové bundy než v prochladlé brašně. Ideální nasazení je v battery packu, kdy víte, že vám baterka nedojde. Na druhou stranu, pokud jej nemáte, máte baterku v teple bundy. Nezapomínejte, že nejen fotoaparát , ale i další příslušenství, má baterie - například dálková spoušť apod. 

P. S: Dobrým pomocníkem jsou bateriové zdroje. Třeba i pro váš mobil. Vybírejte s větší kapacitou, ať to není pouze jednorázovka.  

Tipy z naší nabídky:

Kovové věci přirozeně studí

Pokud je to možné, používejte ochranné gumové/neoprenové prvky na fotoaparátu či objektivu. Stejné je to i se stativem a monopodem. Bude se lépe držet za pěnový úchyt než za hliníkovou/karbonovou nohu. V létě nad tím nepřemýšlíte, ale v zimě je to sakra poznat. Pokud máte pěnu pouze na jedné noze, zkuste obalit i ty další. 

Tipy z naší nabídky: 

Batoh je základ

Pokud milujete svoji brašnu jako já (mám Lowepro Stealth Reporter), tak i na focení do přírody v zimě doporučuji mít pouze jedno jediné zavazadlo. Brašnu nechte doma a vybalte pořádný batoh, kam dáte nejen techniku, stativ, ale i termosku a další oblečení.

Tipy z naší nabídky: 

Zavírat, zavírat 

Zná to asi každý nadšený fotograf. Vidíte dokonalou scénu. Do toho krásně padají vločky. Otevřete brašnu, lépe batoh a už montujete a fotíte. A po deseti minutách focení zjistíte, že v batohu máte půl centimentru sněhu. Takže zavírat, zavírat, zavírat. 

Když už je skoro pozdě

Někdy to prostě neodhadnete.  Pro tyto chvíle doporučuji mít sebou zahřívací chemické polštářky, které moc neváží a můžete je mít při sobě po celou zimu. Když použijete, dokoupíte. Jo a termoska s teplým čajem taky pomáhá…:)

Filtry - čas je vytáhnout…

Podívejme se blíže na jednotlivé filtry. Určitě vám mohu doporučit UV, které ochrání přední člen objektivu před vodou či vločkami. Některé objektivy jsou díky filtrům více odolné. Příkladem je i profesionální objektiv Canon EF 17-40/4 L USM. K dokonalé prachutěsnosti bylo zapotřebí mít nasazen přední filtr. 

ND filtry neboli neutrální filtry. Pokud fotíte za velmi dobrých světelných podmínek, rozhodně jej využijete. To platí i v okamžiku fotografování na dlouhé časy. Určitě si vybavíte černobílé snímky solitérních stromů v mlze (dokonalost sama). Díky dlouhému času a poletujícímu sněhu či mlze dojde k dokonalém oddělení pozadí i tam, kde vaše oko vidí věci v dálce za stromem. 

CPL filtr zvýší kontrast, odstraní odlesky, které jsou všude na sněhu za velmi dobrých světelných podmínek. Modrá obloha bude dokonale modrá.

  • TIP: pracujte i s filtry v rukavicích. Třeba i slabších. Nikdy ne v zimě, jen tak.

Tipy z naší nabídky:

Korekce automatické expozice

Tohle zná každý zkušený fotograf. Při plné automatice focení scény se sněhem dochází k posunu. Sníh je pak šedivý a nevýrazný. Proto korekci expozici tlačte směrem znaménko PLUS. Hlídejte si pak hlavně histogram. Kde není kresba, photoshop už nic nezachrání.

Počasí před barákem a na horách

Někdy je na horách pěkná inverze. Nenechte se odradit předpovědí u vás ve městě a vyrazte fotit o pár set metrů výše. Budete překvapeni. Ještěd či Milešovka jsou ideální destinací pro Středočechy. Aplikace nebo servery, jako je yr.no, alladin, TPE (The Photographer's Ephemeris) patří mezi velké pomocníky.

Zmrzlé makro snímky

Není to jen krajina, ale i makro fotografie, která v zimě nabízí neobvyklý pohled. Tvary ledu, sněhové vločky nebo omrzlé rostliny. To vše láká. Pokud můžete, vyrazte na námrazu co nejdříve ráno, dokud teploty nepolevují nebo je vítr nezničí. Na makro rozhodně makroobjektiv, stativ, dálkovou spoušť, ale třeba i drobnou lopatku na odhrnutí sněhu. Blesk není k zahození. Ideálně při odpalování mimo sáňky blesku vašeho fotoaparátu. Tím získáte plastičnost fotografovaných struktur.  

Tipy z naší nabídky:

Nenechte se odradit

Nenechte se odradit. Vyrazte s partou kamarádů, klidně i na kratší čas, kde si vše vyzkoušíte. V zimě můžete vyrazit i do města k řece, kde díky ND filtru a sněžení můžete získat dokonalé snímky. Skončit pak můžete na horkém čaji nebo grogu.

A jaké jsou vaše zkušenosti a praktické tipy? Nebo už jste někde vymrzli? Když fouká sníh a vy měníte objektivy, řešíte, jakým směrem stojíte? Jsou to jen drobnosti, ale záleží na nich.

Autor textu: Michal Křenek

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

X tipů na focení v zimě

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...