Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

10 tipů na focení zvířat v pohybu

10 tipů na focení zvířat v pohybu
7. 9. 2023 | 7 minut čtení

Fotografie zvířat ve volné přírodě je oblíbeným žánrem mnoha z nás. Vyžaduje nejen velkou dávku trpělivosti, ale i kvalitní fotografickou techniku, rychle ostřící objektivy a dobrý pohyb v terénu. V našem dnešním pokračování seriálu o focení pohybu se dozvíte hned 10 tipů, jak se posunout ke kvalitní fotografii.

#1 Perfektní znalost své fotografické techniky

Na našich kurzech a workshopech se snad nejčastěji setkáváme s technickými dotazy druhu kde a co na fotoaparátu nastavit. Podobně jako hraní na kytaru, vyžaduje osvojení všech tlačítek a nastavení opětovné a pravidelné používání přístroje. Kombinování těchto věcí ve sledu, ostření, správná kompozice, kontrola expozice atd. v několika vteřinách je otázkou praxe. Osobně tedy doporučuji pravidelné cvičení na zahradě, na kurzech v ZOO, nebo v městském parku

#2 Fotoaparát na focení pohybu zvířat

By měl být rychlý a měl by mít dobrý ostřící systém s vysokou kapacitou mezipaměti a možností využití rychlých karet. Vzhledem k dosahu ohniskové vzdálenosti doporučujeme aktuálně nejlépe fotoaparáty s CMOS snímačem formátu APS-C, kde je u Canonu další přepočet ohniska násoben 1,6x a u Nikonu pak 1,5x. Ještě lépe na tom budou uživatelé Olympusu, kde je snímač formátu Micro 4/3. 

Fotografie zvířat, jelen v mlze, autor: Václav Křížek

#3 Objektivy na focení přírody v pohybu

Pokud chcete do ve fotografii do něčeho opravdu investovat, měl by to být právě objektiv. U focení přírody to platí dvojnásob. Osobně bych dokonce silně doporučil bazarové fotoaparáty a raději investovat do objektivů. Vrátí se vám to mnohonásobně více. Začít se dá na objektivech 70-300 mm, 150-600, 100-400 apod., ale po čase vám dojde, že kvalitní snímek s rychlejším časem závěrky potřebujete světelné objektivy s velkým dosahem. Takové se dají opět výhodněji koupit na bazaru, nebo zkrátka nové. Objektiv tohoto druhu je dle mého názoru i na několik desítek let. Vybírejte pečlivě. 

objektivy vhodné pro focení zvířat

#4 Rychlé paměťové karty

Neméně důležitou součástí vybavení jsou paměťové karty. Za svou praxi jsem vystřídal mnoho značek a nenašel jsem mezi nimi výraznější rozdíl v kvalitě. Co je ale důležité, je rychlost. Vyhněte se levnějším kartám s velkou kapacitou, protože na sériové snímání a jeho maximální využití budete potřebovat kartu s vysokou rychlostí zápisu. U formátu SD je to aktuálně rychlost UHS-II, CF karty UDMA 7, CFast karty 2.0, či CFExpress což ale podporují až nejmodernější fotoaparáty. Karet mám několik. Po focení stáhnu fotky do PC, kartu vložím do fotoaparátu, naformátuji a uložím do pouzdra. Nikdy z karty neodmazávejte jen určité počty fotek manuálně v PC apod. Jedině formátováním a čerstvým zápisem každé fotografické akce vydrží karta řadu let. 

PAMĚŤOVÉ KARTY

Fotografie zvířat, veverka, autor: Václav Křížek

#5 Baterií není nikdy dost

Optický stabilizátor u větších typů objektivů vyžaduje velkou při sériovém snímání hodně energie. To samé platí o fotoaparátu a dvojnásob u bezzrcadlovek. Pro takovou akci je dobré se vybavit více bateriemi. Osobně nosím v batohu 2 náhradní. 

ZÁLOŽNÍ BATERIE/AKUMULÁTOR

#6 Vysoký čas není vždy žádaný

Naučte se panning, nebo česky, švenk. Postupem času a praxí si vychytáte, kdy je zvíře, které letí nebo běží, paralelně s vámi ještě ostré, ale popředí i pozadí je hezky pohybově rozmazané. Některé objektivy mají na tento druh pohybu i speciální nastavení stabilizátoru, které pak podporuje jen jednu rovinu stabilizace. Obecně tedy platí, že pohyb zamrazíte časy 1/1000 sek. a výše, ale pokud zkusíte experimentovat, do výsledného snímku dostanete dynamiku. Zkuste to. 

#7 Ostření pomocí AF-ON

Hlavní výhodou tohoto druhu je ostření je fakt, že podporuje dva režimy v jednom stisku tlačítka a separuje ostření od spouště. Pokud máte na vašem fotoaparátu takovou možnost, důkladně nastudujte její využití. Jak to mám nastavené já? V základním nastavení fotoaparátu si zapnu ostření na režim SERVO, následně jdu do uživatelského nastavení a ze spouště vypnu funkci AF. Ta je pak na tlačítku AF-ON, které je na zadní straně fotoaparátu a ovládám jej přirozeně palcem. V závislosti na scéně si pak nastavím jeden, nebo skupinu ostřících bodů a využívám techniku “focus-recompose”. Pokud je zvíře statické, namáčknu ostření, zaostřím, překomponuji a vyfotím. Pokud se nepředvídatelně rozeběhne, udržím na něm bod, nebo skupinu bodů a AF-ON držím, to ho neustále sleduje. Mám tak 2 režimy v jednom tlačítku bez nutnosti změny nastavení. Ostření je takto mnohem spolehlivější a já vím, co pro mě dělá. 

Fotografie zvířat, autor: Václav Křížek

#8 Zrcadlovky jsou minulost 

V dnešní době umí bezzrcadlovky díky hybridnímu ostření, nebo duálním pixelům ostřit celým obrazovým polem. Dokážou detekovat tvář, či oko zvířete. Je to jako hrát hru a mít podvádět. Fotograf se ale může plně soustředit na kompozici a kreativní stránku. Je to zkrátka vývoj a pokrok, který se nedá zastavit. Další funkcí je i tzv. focus peaking, tedy zvýraznění hran zaostřeného objektu. Díky elektronickému hledáčku navíc vidíte výslednou fotku, můžete si ji při ostření nazvětšovat apod. Možná, že tím nadpisem ani nepřeháním. 

#9 Stabilizace stativ nenahradí

Jsou fotoaparáty, které umí kombinovat optickou stabilizaci v objektivu se stabilizací čipu ve fotoaparátu. To je určitě paráda, ale stativ nenahradí. Jsou situace, kdy je i na focení pohybu stativ nezbytnou pomůckou. Doporučuji nastudovat tzv. gimbal hlavy, nebo jim podobné systémy. Já osobně používám na objektiv 500 mm f/4 hlavu 393 od společnosti Manfrotto. Odlehčení celé soustavy mi umožní plynule sledovat pohybující se zvíře. Podobně se dají používat i hlavy na video.

STABILIZÁTORY

#10 Znalosti přírody k nezaplacení 

Všechno se dá řešit lepší technikou, nebo nějakou pomůckou. Na své znalosti ale musíte průběžně pracovat. Kde co spí, kde to pije, kdy se to rozmnožuje apod. Toto je můj poslední, ale nejdůležitější tip pro vás. Studujte literaturu, nebo čerpejte ze zkušeností ostatních kolegů. Zvířata nehoňte, počkejte si někde skrytě a nechte přírodu, ať vás obklopí. Jedině tak se posunete na další úroveň a možná zažijete něco, co nikdo předtím. 

 

Tématu focení zvířat se věnovali také Michal Houdek s Luďkem Bouškou v pravidelném úterním streamu, tak mrkněte, jaké tipy mají v rukávu oni. 

 

CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
CANON EOS R7
CANON EOS R7

Canon RF bajonet APS-C, CMOS senzor s rozlišením 32,5 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II

36 490,-
CANON EOS R8
CANON EOS R8

Kompaktní fotoaparát pro focení i natáčení videa, Full frame snímač s rozlišením 24,2 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II ostření s detekcí objektů, lidí a zvířat včetně ostření na oko

39 490,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

10 tipů na focení zvířat v pohybu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...