Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Pět tipů pro organizaci a zálohu fotografií

Pět tipů pro organizaci a zálohu fotografií
11. 10. 2017 | 5 minut čtení

Že není focení jen o fotce jako takové, je všem snad docela jasné. Obzvláště těm, kteří stihli přijít o nějaká data, či těm, kteří ve svém počítači hledají určité fotografie stejně dlouho jako Indiana Zlatý grál.

Jak nepřijít o data a uchovat je pro budoucí použití

Návodů, jak nakládat se svými fotografiemi, najdete na internetu již mnoho, a tak se na to podívejme z pohledu, který se nám nezdá nijak náročný, a který by mohl být užitečný každému hobby i poloprofesionálnímu fotografovi.

Začněte výběrem vhodné karty

Celý proces práce s daty začíná už ve chvíli, kdy si kupujete SD karty. Vybírejte vždy takové, které jsou kompatibilní s vaším fotoaparátem a které vám zajistí plynulý a rychlý zápis dat. Kupujte si karty ověřené kvality. 

Dobrým tipem pro vás může být i to, že si nekoupíte jen jednu kartu, ale třeba dvě, tři, abyste je střídali a mohli si být jisti tím, že když o jednu z jakéhokoliv důvodu přijdete, pořád máte z jednoho focení více karet. 

Pokud máte fotoaparát s duálním slotem, pak si můžete dělat automatické zálohy, či si na jeden slot ukládat fotky ve formátu JPEG a na druhý pak RAWy. Karty si vždy ukládejte do vodotěsného a prachuvzdorného pouzdra. A pamatujte na to, že SD karta vydrží v průměru 1000 zformátování.  

Pokud máte možnost, dělejte si průběžné zálohy. Dejte si během focení krátkou pauzu a fotky si stáhněte do svého počítače.

Organizujte fotky, jinak se v nich nevyznáte

Když přijdete domů, usedněte ke svému počítači a natáhněte do něj fotografie ze všech použitých karet. V dokumentech si můžete například vytvořit složku FOTO a datovat jí podle roků. V této složce si poté můžete vytvářet složky s konkrétními soubory. Například 2017_08_07_Svatba_Milotovi. V této složce si následně můžete vytvořit podsložku 2017_08_07_Svatba_Milotovi_Original, do které uložíte všechny pořízené fotografie. Vedle té si můžete vytvořit složku 2017_08_07_Svatba_Milotovi_Edit, do které uložíte všechny upravené fotografie. Upravené fotografie můžete dělit a složkovat mnoha dalšími pavoučími způsoby, například podle rozlišení fotografií – tisk a web. 

Formát zápisu ROK_MĚSÍC_DEN_NAZEV_AKCE se perfektně osvědčuje, protože se nové složky hezky řadí chronologicky za sebou.

Pomůže vám Lightroom (nebo třeba Zoner)

Pokud pracujete s Lightroomem, můžete mít na katalogy vytvořenu speciální složku, anebo si jednotlivé katalogy ukládat ke konkrétním souborům. Dejme tomu, že budete pracovat s druhou variantou, a tak si katalog 2017_08_07_Svatba_Milotovi_LRC uložíte do složky 2017_08_07_Svatba_Milotovi.

Máte-li v Lightroomu připravené presety a víte, jaký budete chtít na dané fotografie aplikovat, můžete si ho navolit již při importu fotografií do Lightroomu. Podstatně vám to zjednoduší práci. Ještě před samotným importem si můžete vybrat, zda chcete do katalogu nahrát všechny originální soubory, nebo jen vybrané.

Buďte nemilosrdní a nebojte se mazat

Poté, co si fotografie naimportujete, doporučujeme je všechny hrubě projet. Udělat si představu o tom, co všechno jste nafotili a kolik máte od čeho záběrů. 

U dalšího průletu fotografiemi buďte soustředěnější. Vyberete si své „TOP“ fotky. V Lightroomu si na ně můžete vytvořit speciální kolekce, házet je do rychlého výběru, nebo je barevně odlišit či oflagovat, ohvězdičkovat. Způsobů třídění nabízí Lightroom opravdu mnoho. Dobré je naprosto nepotřebné fotografie rovnou mazat. A tím myslíme definitivně, ať vám zbytečně nezabírají místo.

Po vytopování, vyházení zbytečných fotografií a finálním editu si vyberte fotografie, které budete chtít exportovat a uložit ve svém počítači. Export provádějte do předem připravené složky. Nezapomeňte si fotografie řádně pojmenovat, v tomto případě ideálně jako 2017_08_07_Svatba_Milotovi_JPG_PRINT nebo 2017_08_07_Svatba_Milotovi_JPG_WEB. Pokud fotografie exportujete pro tisk, nastavte si jejich kvalitu na 300 dpi, pokud pro web, zmenšete je ideálně na 1200x800 px, 72 dpi a doostřete. Jestliže chcete fotografie vkládat na Facebook, je lepší je ukládat ve formátu PNG, díky čemuž nedojde k jejich kompresi.

Zálohujte, zálohujte, zálohujte

S vyexportovanými fotografiemi doporučujeme pracovat i dále. Jedna záloha není 100%. Máte-li k dispozici externí disk či větší diskovou jednotku jako LaCie, zálohujte si pravidelně všechny fotografie na jedno či druhé. Všechny fotografie si můžete také zálohovat například i na Dropbox nebo do vámi vybraného cloudu, kde k nim budete mít přístup, kdykoliv bude třeba.

A co na konec? Jestliže se vám stane, že si omylem smažete či zformátujete kartu, nikdy ji nepřefocujte. Většinu fotek z ní dokáže šikovný fotograf ještě vytáhnout.

SANDISK SSD Extreme Portable 1050MB/s V2 2TB

celková kapacita úložiště: 2 TB, USB 3.2 Gen 2 Type-C, rychlost čtení: až 1050 MB/s

4 590,-
LACIE RUGGED 5TB USB-C USB3.0 orange

celková kapacita úložiště: 5 TB SATA 2,5" HDD, max. rychlost čtení a zápisu: 130 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost

5 990,-
LACIE RUGGED MINI 1TB USB3.0

celková kapacita úložiště: 1 TB SATA 2,5" HDD, max. rychlost čtení a zápisu: 130 MB/s, odolnost: tlak, náraz, vlhkost

2 490,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Pět tipů pro organizaci a zálohu fotografií

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...