Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

10 tipů na focení u moře

10 tipů na focení u moře
20. 7. 2023 | 6 minut čtení

Člověk se na to těší celý rok. Až vyrazí z horami obklopené české kotliny do vzdálených krajin, které jsou lemované mořem či oceánem. A protože je to zcela jiný svět, než na který jsme zvyklí z domova, snad všechno volá po zmáčknutí spouště. Jak si letos přivézt ještě o chlup lepší fotky než z loňské dovolené?

#1 Počkejte si na dobré světlo

Světlo je, jak už napovídá označení "fotografie", esencí snímku. A i když se budu opakovat, musím zdůraznit, že ostré polední slunce je na focení zdaleka nejnevhodnější. Pokud tedy máte na výběr a můžete počkat, radši vyrazte za lovem skvělých snímků v podvečer nebo brzy ráno.

#2 Nespoléhejte na samotný západ slunce

Nádherné světlo budete mít samozřejmě také při západu slunce. A nepochybně vás bude lákat zdokumentování zapadajícího slunce nad mořskou hladinou. Odolejte tomuto pokušení a pokuste se zaslechnout zasyčení slunce o vodu, když se na něj budete dívat i s nějakou dominantou - ať už je to molo, krab, trávou porostlý poloostrov nebo hezky tvarovaný kámen.

Západ slunce nad mořem

#3 Využijte objektů, které najdete jenom u moře

Když už jsme u těch dominant, u moře (a jenom u moře) narazíte na jeden velice fotogenický objekt, jehož snímáním na různých místech můžete strávit celou dovolenou. Je to maják, který vypadá dobře jak za slunečného dne, pod mrakem i v noci. Zkuste si nějaký v okolí najít, uvidíte, že si domů z dovolené přivezete fotku, jakou jste ve svém albu dosud neměli.

chci se naučit fotit moře u Baltu v německu

chci fotit Balt v Polsku

#4 Podívejte se na svět z jiné perspektivy

Někdy vám k lepší fotce pomůže i jiná perspektiva. Neomezujte se proto jenom na klasické focení "z pohledu střelce", ale přiklekněte si, natáhněte ruce nad hlavu (nebo k nebi vyšlete dron), případně snímejte krajinu od úrovně země. Buď tam dostanete i vegetaci, která tam roste a která vám vytvoří hezký spodek, nebo se alespoň vymaníte ze škatulky a přinesete do fotky neobvyklé proporce.

chci dron

Protože rozdělení fotky na polovinu (pláž-moře) není nejlepší volbou, kterou můžete učinit. Pokud je zajímavější spodek, dejte větší prostor jemu, pokud se vám po nebi dramaticky prohánějí mraky, můžete je s ND filtrem ještě zdůraznit. S ND filtrem můžete vytvořit i krásné "mlíko" z moře. A nezapomínejte dbát na kompozici.

chci ND filtr

Foto: Anna Jirásková; Mandal, Norsko

omrknout seriál o kompozici

#5 Pozor na přepaly

Pokud fotíte u moře za slunečného dne, nutně se musíte vypořádat s přepaly, které vznikají odrazem slunce od hladiny (nebo písku). Můžete to buď vyřešit polarizačním či přechodovým filtrem, čekáním na zataženo (ale chápu, že tím celá scéna může ztratit na kouzlu, i když na vytvoření ponuré atmosféry slunce nevyužijete), nebo na lepší úhel, pod kterým budou sluneční paprsky dopadat na hladinu či písek. 

V každém případě zkuste nespoléhat na automat a foťte do RAWu, dovolí-li vám to foťák (a máte-li pak kde fotky z RAWu zpracovat), ten si totiž zachovává mnohem větší dynamický rozsah a dokážete takový snímek mnohem lépe zpracovat, stáhnout stíny i světelné plochy (ukrutné přepaly a podpaly ale nezvládne ani ten nejlepší program a RAW z nejlepšího foťáku na světě).

chci si záběr pojistit filtrem

#6 Chraňte techniku před pískem, vodou a solí

Ještě několik měsíců po návratu z dovolené nacházíte zrníčka písku na těch nejnepravděpodobnějších místech, i když si říkáte, že už to není možné. Dostanou se všude, vaši techniku nevyjímaje. A stejně jako vaší psychice, když se těch malých potvor nemůžete zbavit, jí nedělá dobře, stejně jako voda a rozežírající sůl.

#7 Ať se technika nepřehřeje

Náš organismus je stavěný na vyrovnávání s horkem, technika takhle vybavená není. Ať už je položená "jen" na slunci, nebo se zahřívá v měkkém pískovém polštářku, nepoděkuje vám ani za jedno.

#8 Nezůstávejte jen na pláži

Přímořská letoviska sice (často) vyrostla u pláží, ale není to (většinou) rozhodně to jediné, co z nich stojí na návštěvu. Možná budete překvapení, kolik fotogenického materiálu se vám naskytne, když zabloudíte do uliček městečka. A pokud se skamarádíte s místňákem, ukáže vám i taková, na která byste sami nikdy nepřišli.

#9 Chraňte se před sluncem

V zápalu fotografického nadšení nezapomínejte na ochranu vlastního těla - s bolestí hlavy po úžehu a rozbolavělou spálenou kůží budete rádi, že jste rádi, a zůstanete hezky na pokoji. Což znamená nejen, že si nějakou dobu nezafotíte, ale především to, že dny, které jste mohli strávit poznáváním svého okolí, zbytečně strávíte léčením tělesných bolístek.

#10 Zavítejte do podvodního království

Pokud jste u moře, byla by škoda vynechat návštěvu podvodního království. Ať už se chcete potápět nebo jenom šnorchlovat, pamatujte na podvodní pouzdro nebo foťák a najděte si zajímavé místo, kde to pod vodou přímo bují životem. Ale dávejte si při tom pozor na medúzy a jiné potvůrky, které vás možná neuvítají jako váženého návštěvníka. 

Pokud si chcete připomenout další zásady spojené s focením pod vodou, mrkněte na článek na našem blogu.

chci se podívat na podvodní pouzdro pro svůj foťák

chci podvodní fotoaparát

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

10 tipů na focení u moře

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...