Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaFototipy

IlFORD Photo: Černobílá fotografie z barevného negativu

IlFORD Photo: Černobílá fotografie z barevného negativu
21. 2. 2020 | 3 minuty čtení

Černobílá fotografie má své neopakovatelné kouzlo. Vnímáme ji jinak než fotografii barevnou. Mnoho barevných fotografií dostane zcela jiný výraz, jsou-li zpracovány černobíle. V pátém dílu seriálu společnosti Fomei věnovanému černobílé fotografii vám poradíme, jak z vašeho barevného negativu zhotovit na materiálech ILFORD kvalitní černobílou zvětšeninu.

Z barvy do ČB s naprostou dokonalostí

Nejprve začneme klasickou cestou ve fotokomoře. V minulosti, dříve, než byly na trh uvedeny materiály s proměnlivou gradací (Multigrade), byl obrovský problém zhotovit černobílou fotografii tak, aby kvalitou alespoň zčásti odpovídala správné černobílé fotografii.

Fotografie byla málo kontrastní, vynikalo zrno barevného negativu, které bylo nadměrně veliké, a z toho důvodu se fotografie nedala mnoho zvětšovat. Barvy, které se přivedly do stupnice šedi běžného černobílého papíru, neodpovídaly skutečnosti. Mnozí fotografové si určitě pamatují, že se na našem trhu objevovaly fotopapíry, které byly speciálně určeny pro zhotovení černobílých zvětšenin z barevného negativu, ale výsledky přesto nebyly odpovídající.

Ve chvíli, kdy byl na trh uveden fotopapír s proměnlivou gradací MULTIGRADE, byl tento problém vyřešen. Papír obsahuje speciální panchromatickou emulzi, která dokonale převádí barvy do černobílé stupnice. Navíc všechny moderní barevné filmy obsahují v emulzní vrstvě speciální žlutou masku, která velmi pomáhá při kopírování na černobílý papír MULTIGRADE.

Tato maska zajistí prodloužení expozice přibližně čtyřikrát více než u obvyklých černobílých negativů srovnatelné hustoty. Proto i na méně krytém barevném negativu je zrno daleko menší a fotografie se dá více zvětšovat. Nenechte se proto zmást delšími expozičními časy, než s jakými pracujete běžně.

ILFORD Photo - vyvolávání černobílých fotografií z barevného negativu

Při vlastním kopírování nejprve použijte filtr MULTIGRADE č. 3 nebo č. 4 (podle kontrastu negativu). Proveďte zkoušky expozice. Máte možnost na jednom formátu papíru provést zkoušku pro obě gradace. Citlivost k expozičnímu světlu je stejná. V případě, že budete nuceni použít gradaci 5 (málo pravděpodobné), násobte exp. číslo 2x. Výsledná fotografie překvapí svojí hloubkou polotónů a svým specifickým výrazem černobílé fotografie oproti barevnému originálu.

Při zpracování doporučujeme použít černobílou vývojku ILFORD MULTIGRADE, aby byly využity všechny fotochemické vlastnosti materiálu. Obecně platí, že lepších výsledků dosáhnete z negativů s vyšším krytím než z negativů podexponovaných.

chci si prohlédnout papíry multigrade

Autor článku: Miloš Žalman

Text vznikl pro společnost FOMEI.

předchozí díl

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Fototipy

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

IlFORD Photo: Černobílá fotografie z barevného negativu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...