Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvěta

Jak může porazit evropský zajíc slona a Adobe podpořit kreativce

Jak může porazit evropský zajíc slona a Adobe podpořit kreativce
4. 5. 2020 | 5 minut čtení

V závěru měsíce dubna jsme se snažili o vyváženost. Do 18 týdne Letů fotosvětem jsme vybrali dvě pozitivní reakce na Covid od Adobe a Canonu, dvě technické novinky, dvě finále soutěží a jednu zajímavost z Anglie.

O tom jak malý zajíc porazil velké slony

GDT Nature Photographer je každoroční soutěž zaměřená, jak již název napovídá, na přírodu. Soutěží se v několika kategoriích. Vítězný snímek zajíce zalitého sluncem porazil přes 5 000 dalších soutěžních fotografií (o tom, že je na co koukat, se můžete přesvědčit zde). Paradoxem je, že vítěz Peter Lindel vášnivě fotografuje africkou faunu, vítězný snímek však pořídil v jeho rodném Dortmundu pomocí první generace Canon EOS-1D X osazeného Canon EF 600 mm f / 4L IS II USM s 1,4x telekonvertorem . (1/800 s, f / 5,6, ISO 500). Mimo věhlasu si také odnesl hlavní cenu v podobě Olympus OM-D E-M1 Mark III + 12-40 mm. (zdroj, galerie a titulní fotka:gdtfoto)

12 MPX fotoaparát Raspberry Pi 

Raspberry Pi s logem maliny je známé spíš IT nadšencům. Výrobce proslulý malými počítači ve velikosti platební karty, koketuje již několik let i s fotoaparáty. Po úspěchu minulého modelu (1,7 mil. prodejů) přišel s další novinkou ve svém charakteristickém designu “motherboard”. Fotomodul tvoří vlastně jen základní deska s čipem a bajonetem. Ty obsahují 12,3 MPX senzor (Sony IMX477R), bajonet C a CS (součástí je adaptér) ale díky redukcím jej lze osadit i skly různých výrobců. Disponuje výstupem RAW12 / 10/8, zadním ostřením, 4K videem, IR cut filtrem, závitem na stativ a hlavně výbornou cenovkou 50 USD. Díky silné nadšenecké základně není o kompatibilitu a široké možnosti využití opravdu nouze.(zdroj: raspberrypi)

Další rival ve válce 8K - Kinefinity oznámil Mavo Edge

MAVO Edge je zbrusu nová velkoformátová 8K kamera. Ve zkratce : disponuje 45 MPX na full-frame CMOS s 800/3200 duálním nativním ISO a 8K při 75fps (podporuje převzorkování v režimu Full Frame pro výstup 6K nebo 4K rozlišení). Zcela nové tělo z uhlíkových vláken se podepsalo na hmotnosti 1,2 kg. Prodej Mavo Edge je plánován na podzim tohoto roku, ale aktuálně jej lze již předobjednat. (zdroj: kinefinity)

Adobe Creative Residency Community Fund 2020

O pomoci fotografických firem a jejich nefotografických divizí jsme psali již v minulosti. Další společností, která založila podpůrný komunitní fond v rámci krize koronaviru je Adobe. Creative Residency Community Fund je fond ve výši 1 mil. USD a je určen na podporu tvůrců z různých oborů. Granty ve výši 500–5 000 USD jsou určeny na osobní projekty. Další možností je uplatnění v projektech zadaných přímo od Adobe v průběhu příštího roku. Příjemci obdrží i další bonusy například v podobě seminářů. Tento fond bude otevřen po celém světě, takže se zde může přihlásit každý tvůrce. (zdroj: adobe)

Z fotoaparátů Canon webové kamery - maličkost, co potěší

Společnost Canon vydala bezplatný software EOS Webcam Utility Beta, který umožňuje fotoaparáty EOS a PowerShot využít jako vysoce kvalitní webkamery. EOS Webcam Utility je stále v beta verzi a je omezen pouze na operační systémy Windows. Nabízí řešení pro kohokoli, kdo aktuálně pracuje z domova a snaží se účastnit videohovorů. (seznam kompatibilních fotoaparátů a zdroj: canon)

Vyhlášení Pink Lady® Food Photographer 2020

V minulých “Letech” jsme se zmiňovali o průběhu mezinárodní soutěže s velkým žánrovým přesahem Pink Lady® Food Photographer. 28. dubna byly vyhlášeny výsledky nejlepších snímků ze světa potravin, vína, zemědělství a produkce. Bangladéšský profesionální fotožurnalista KM Asad vyhrál kategorii “Politics of Food” i celkový titul fotografa Pink Lady Food Fotograf roku 2020. Jeho snímek porazil téměř 9 000 fotek z více než 70 zemí a obdržel tak hlavní cenu 5 000 liber. Asadovi se mimochodem letos dařilo, zvítězil i v další kategorii “Food for Celebration”. Čím a jak se fotí taková fotka? Použit byl Canon EOS 5D Mark IV vybaveném širokoúhlým objektivem Canon EF 35 mm f / 1,4 L. (1/5000s, f/1,8, ISO 200) (zdroj: pinkladyfoodphotographeroftheyear)

Unikátní kampaň #PicturingLockdown

Britové jsou zvláštní nejen pověstným humorem, ale i svým neobvyklým přístupem. To v minulém týdnu potvrdil i Historic England Archive (anglická obdoba našeho národního archivu). Ten poprvé od druhé světové války požádal širokou anglickou veřejnost, aby fotograficky zdokumentovala aktuální stav izolace. Cílem projektu je vytvořit reflexi v podobě 100 snímků jednoho jediného týdne v mimořádném okamžiku historie. Vybrané snímky budou určeny k archivaci a uloženy pro budoucí generace.(zdroj: historicengland)

 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

NIKON Z 28-400 mm f/4-8 VR

Pro full frame senzor / 28-400 mm / clona f/4,0 – 8,0, Širokorozsahový s 14,2× optickým zoomem, Krokový motor automatického ostření STM

39 990,-
RICOH GR IIIx HDF

Digitální fotoaparát s vestavěným difuzním filtrem, 24,2 Mpx APS-C CMOS snímač, Stabilizace obrazu se 3 osami proti záchvěvům

30 890,-

Související články

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...