Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvěta

Letem fotosvětem #38 : Silný příběh mangrove

Letem fotosvětem #38 : Silný příběh mangrove
21. 9. 2020 | 4 minuty čtení

V druhé polovině září se prohnala celá smršť foto novinek. A bylo jich dost, takže se nemálo produktů dostalo na okraj až k přehlédnutelnosti. Což je naše oblíbená oblast. Nakonec jich bylo tolik, že jsme museli v Letech fotosvětem vynechat nudnou ekonomickou vložku (:, ale stále nám zbylo místo na inspiraci v podobě soutěže. Podívali jsme se za úžasnými mangrovy - od malého zeleného proutku až po fascinující ekosystémy s divokými šelmami. To je nesporně obrovský prostor pro každoroční Mangrove Photography Awards.

“To samo” 546 megapixelů od Vaonis

Zajímavým způsobem na svůj produkt na Kickstarteru upozornila francouzská společnost Vaonis. Zveřejnila totiž fotografii s rozlišením 546 megapixelů, tu tvoří 208 000 jednotlivých fotografií a jejich dokončení trvalo od začátku do konce 336 hodin. Na fotografii je největší mlhovina v naší galaxii - Carina v ohromujících detailech. Obraz byl vytvořen digitálním dalekohledem Stellina pomocí „automatického mozaikování“ a toto automatické zařízení je právě předmětem zmíněného start-upu. (zdroj:vaonis)

 

Adaptalux a jeho úchvatný svět UV fluorescence

O evropském festival Photography Show & The Video Show jsem toho napsali už mnoho. Po posunech a změnách termínu se nakonec ustálil v datu 20-21.09 (takže pokud čtete “Lety fotosvětem” v pondělí máte ještě šanci se na festival novinek, rozhovorů, workshopů podívat - registrovat). Celý program probíhá nakonec virtuálně. Z virtuální podoby má nesporně radost třeba Adaptalux, tato společnost předvádí mimo jiné světelné UV techniky, které na živé akci prostě předvést nejde, pro svou novinku UV fluorescenci potřebují trochu víc tmy. (zdroj:adaptalux a photographyshow)

 

Laowa ohlásila další ultraširoký objektiv 

Laowa sype objektivy pro FF snímače jeden za druhým. Nově ohlášená Laowa 14 mm f / 4 v řadě FF RL ZERO-D je pro Canon RF, Nikon Z, Sony FE , Leica M a L. A protože jmenované bajonety jsou pro bezzrcadlovky, jde o hodně kompaktní a lehký objektiv (58 x 59mm a 228g) pro astro - krajinu, architekturu a interiér. A na co těšit? 13 prvků v 9 skupinách obsahuje 2 asférické prvky a 3 prvky s extrémně nízkým rozptylem. Zero-D napovídá minimálnímu zkreslení. Je kompatibilní s 52mm filtry, takže ani není třeba používat deskové filtry. (zdroj:venuslens)

 

Snadno přehlédnutelné u Sony

Díky oznámení boom novinky Sony A7c se do našeho oblíbeného ústraní dostaly ostatní novoty této značky. Za zmínku stojí blesk Sony HVL-F28RM, ten má celou sadu funkcí včetně vestavěného rádio vysílače/přijímače, směrné číslo 28. Lze jej nastavovat přímo z fotoaparátu, nabízí 25 manuál. pozic, má naklápěcí hlavu až do 120 ° a vestavěný širokoúhlý difuzor.. Zahřát by nás dle informací měl v zimě tohoto roku. Rozhodně již teď můžete používat druhou novinku “HEIF Converter”. Ten je ke stažení zdarma. Primárně je určen pro převod z populárních HEIF (High Efficiency Image File Format) ze Sony A7SIII do JPEG a TIFF, ale podle informací by měl být kompatibilní třeba i s Canon EOS 1DX III. (zdroj:sony)

 

Mangrove Photography Awards

Při pátrání po probíhajících a ukončených soutěžích už jsme narazili na různé bizarnosti. Svůj “ Photography Awards” mají mimo brambor třeba i mangrovníky. A právě Mangrove Photography Award 2020 vyhlásila v minulém týdnu své vítěze. Vedle jasného společného tématu - světa mangrovů celého světa. Je tu jasné i poslání - ukázat křehkost jedinečných ekosystémů. Kupodivu se našla celá řada foto kategorií, ve kterých se soutěžilo. Hlavní cenu získal Victor Hugo Luja Molina. My jsme si pro ilustraci půjčili snímky od Jenny Stock a Morgan Bennett-Smith. A to jen pro demonstraci, že galerie ve zdroji stojí za to. Protože i s klacíkem se dvěma zelenými listy se dá vyprávět silný příběh.(zdroj:mangroveactionproject)

 

 

fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

 

 

TAMRON 28-75 mm f/2,8 Di III VXD G2 pro Nikon Z

Objektiv pro full-frame snímač s bajonetem Nikon Z, Všestranný rozsah zoomu, Nejlepší kvalita obrazu ve třídě standardních objektivů se zoomem

23 990,-
DJI Power 1000 EU

Přenosná nabíjecí stanice, Podporuje rychlé nabíjení dronů DJI, Je vhodná i pro běžné domácí spotřebiče

25 790,-

Související články

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...