Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaFototipyJak vybrat

DSLR vs. CSC: Král je mrtev (?) Ať žije král!

26. 8. 2022 | 13 minut čtení

Digitální zrcadlovky byly často označovány jako (ne)oficiální královská třída fotoaparátů a není se čemu divit. Tzv. DSLR totiž vždy představovaly vrchol fotografické techniky, byly nejrychlejší, nejvýkonnější i nejodolnější ze všech dostupných typů fotoaparátů. Nicméně jsme ve 20. letech 21. století a na trhu je už pěkných pár let nový fenomén - bezzrcadlovky.

Digitální zrcadlovky, zkráceně DSLR (z anglického názvu Digital Single Lens Reflex) jsou dodnes špičkovým zařízením pro pořizování kvalitativně perfektních obrazových výstupů. Mnozí na ně stále nedají dopustit a nevyměnili by digitální zrcadlovku za žádný jiný fotoaparát. DSLR nabízejí špičkový výkon, rychlost a celou řadu pokročilých funkcí. Jsou mimo jiné též vysoce odolné a řadu modelů DSLR lze bez problémů používat i v těch nejnáročnějších podmínkách.

 

DSLR vrsus CSC - výhody i nevýhody img 1

Canon EOS 5D Mark IV

Na scénu nastupuje nová třída

V posledních letech však digitálním zrcadlovkám úspěšně „dýchá na krk“ jiná - byť stále ještě velice mladá kategorie fotoaparátů – bezzrcadlovky (mirrorless nebo CSC/compact system camera). Faktem budiž, že jsou to právě bezzrcadlovky, které v mnohém DSLR již předčily!  Pojďme se nyní společně podívat na obě skupiny trochu blíže a bez emocí. Objektivně si přibližme jak onu „královskou“ kategorii fotoaparátů (DSLR) tak i nový fenomén posledních let (bezzrcadlovky).

 

DSLR vrsus CSC - výhody i nevýhody img 2

Nikon D850

Co mají DSLR i CSC společného

Oba systémy jsou si vlastně v mnohém velice podobné, byť jde o dva dost odlišné koncepty. Oba systémy disponují velkým senzorem a nabízí možnost výměny objektivů. Dále nabízí pokročilé možnosti ovládání, nastavení i přizpůsobení. Dle výběru fotografa mohou pracovat jak v plně manuálních režimech, ale disponují též celou řadou automatických či asistenčních funkcí. Do třetice mají vysoce pokročilé a sofistikované možnosti ukládání obrazových dat, která můžete ukládat v různých velikostech, rozlišení, kvalitě i formátu včetně JPG, RAW (CR2, NEF, ORF, DNG ap.) někdy i TIFF. Nezanedbatelným benefitem je samozřejmě možnost využití široké řady příslušenství jako jsou: telekonvertory, systémové blesky, fotografické filtry, předsádky, adaptéry, mezikroužky, stabilizátory/steadycam, externí LCD i mikrofony a mnoho dalšího.

 

DSLR vrsus CSC - výhody i nevýhody img 3

Zrcadlovka nebo bezzrcadlovka. Co je lepší a proč?

Toto téma ve svém článku detailně rozebírá kolega Luděk. Najdete v něm rozdíly obou řešení: klady i zápory a co se k čemu hodí. 

CHCI SI PŘEČÍST ČLÁNEK

 

Každý, kdo požaduje nejvyšší kvalitu obrazových dat, plnou kontrolou nad výsledkem a široké možnosti post-procesu, logicky sáhne buď po DSLR nebo bezzrcadlovce. Oba systémy vám totiž vždy zaručí:

  • Špičkové obrazové výstupy (fotografie i video)
  • 100 % kontrolu nad celým procesem
  • Vysokou flexibilitu a kreativní volnost
  • Možnosti dalšího rozšíření díky široké škále příslušenství

 

DSLR vrsus CSC - výhody i nevýhody img 4

DSLR neboli digitální zrcadlovky

Trochu krkolomnou zkratku překládáme jako: jednooká digitální zrcadlovka, což zcela přesně označuje prvotní koncept, který vyšel ještě z klasických 35 mm kinofilmových přístrojů. Digitální zrcadlovka vždy vynikala především v rychlosti, a to ve všech ohledech – rychlé ostření, rychlé měření expozice, rychlé ukládání dat, blesková provozuschopnost (od zapnutí fotoaparátu až k pořízení snímku). Typickou vlastností je optický průhledový hledáček (odtud vlastně přímo vychází označení této kategorie fotoaparátů), který je/byl vždy klíčový pro realistické zachycení scény. Digitální zrcadlovky vynikaly též ve výdrži – jak co se týče samotné odolnosti (u vybraných modelů najdete též utěsnění proti vlhku a prachu) tak i výdrže baterie. Bez problémů s nimi dokážete pořídit vyšší stovky až tisíc snímků nebo desítky minut videozáznamu na jediné nabití akumulátoru. 

 

DSLR vrsus CSC - výhody i nevýhody img 5

Pentax K-3 Mark III

 

Všechny výše zmíněné benefity jsou nezbytné zejména pro reportážní nebo sportovní fotografii a video. Na druhou stranu mezi nevýhody DSLR patří: vyšší rozměry i hmotnost a často též relativně složité ovládání. To samé platí pro případné příslušenství, které je co do objemu též rozměrné a těžké. 

Digitální zrcadlovky (DSLR) jsou skvělé pro všechny kreativce a vysoce náročné uživatele, kteří se nespokojí jen s „mačkáním“ spouště ale nad výsledkem rádi a hodně přemýšlí a hlavně, chtějí mít vše plně pod kontrolou. Mezi přední hráče v dané třídě patří: Canon, Nikon a Pentax.

 

DSLR vrsus CSC - výhody i nevýhody img 6

Sony Alpha A7 IV

Bezzrcadlovky (CSC/mirrorless)

V originálu „mirrorless camera“ nebo CSC compact system camera - systémový kompaktní fotoaparát. Počeštěný název „bezzrcadlovka“ máme již relativně zažitý. Ač jde stále ještě o mladý koncept (na trhu jsou teprve okolo jedné dekády), za relativně velice krátkou dobu své existence si stačily získat značný respekt a skvělé renomé. Stejně jako DSLR, nabídnou i bezzrcadlovky nekompromisní výkon, špičkové funkce a pokročilé vlastnosti i možnosti (nejen pro fotografii ale též video). Takže zde máme velký senzor, možnost výměny objektivů, manuální režimy a celou řadu praktických, chytrých funkcí, které jsou typické právě pro bezzrcadlovky. To vše je navíc ve výrazně menším „kabátě“.

Jejich hlavní výhodou (někdy též nevýhodou, záleží na úhlu pohledu) je fakt, že zde byl „vypuštěn“ optický průhledový hledáček a vše, co k němu patří (tedy šachta, hranol a samozřejmě zrcátko – odtud i samotný název!). Stejně tak celý systém ostření je zde řešen jinak, jednodušeji a v mnoha ohledech vlastně i efektivněji (i když to je do značné míry opět dosti individuální). Přední značky v oblasti bezzrcadlovek: Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Sony. 

 

DSLR vrsus CSC - výhody i nevýhody img 7

Olymps OM-D E-M1 Mark III

 

Zjednodušeně řečeno: výrazně ubylo mechanických částí, může být tedy menší tělo fotoaparátu a současně i méně potenciálně poruchových věcí. Přibylo naopak více elektroniky, což je zase výhoda v případě snazšího sdílení a přenosu dat, stejně tak i update firmware, přidání nových funkcí ap.

Mezi negativa CSC systému patří o něco menší výdrž - v porovnání s DSLR (jak po fyzické stránce, tak výdrže baterie): vyšší spotřeba energie (elektronický LCD nebo hledáček jedou neustále), o něco pomalejší reakční doba (zapnutí, zpracování dat), dále zpoždění displeje a někdy komplikovanější fotografování v extrémních světelných podmínkách. Zde se ale sluší doplnit, že všechna výše zmíněná negativa výrobci (vy)řeší a každá nová řada, každý nový model bezzrcadlovky, je na tom lépe. Je tedy jen otázkou času, kdy bezzrcadlovky své větší kolegy ve všem dotáhnou a předčí.  

 

DSLR vrsus CSC - výhody i nevýhody img 8

Panasonic LUMIX DC-S5

 

Praktická nevýhoda spočívá ve faktu, že samotný senzor je zde náchylnější na zašpinění nebo poškození, neboť jej při výměně objektivu defakto nic nechrání (na rozdíl od DSLR). Přesto všechno se jedná o skvělý koncept a univerzální, vysoce výkonné řešení, kombinující výhody kompaktních fotoaparátů, digitálních zrcadlovek a kamer, kde si od každého berou to nejlepší. Bezzrcadlovky jsou totiž perfektně přizpůsobeny mimo jiné též k natáčení videa. Stejně tak je lze velice dobře kombinovat se stále populárnějšími drony, kde menší rozměry a hmotnost fotoaparátů zcela vítězí.

 

DSLR vrsus CSC - výhody i nevýhody img 9

Fujifilm X-T4

Chytré telefony

Smartphones, chytré telefony, fotomobily. Různá označení, stejný produkt. Jedná se o chytrá zařízení, která kromě své primární funkce (telefonování) umožňují celou řadu dalších funkcí. Současné „mobily“ urazily za 30 let obrovský kus cesty a od mobilního telefonu se posunuly do pozice univerzálního multimediálního komunikačního zařízení. Pro většinu z nás to s sebou pochopitelně nese množství dalších výhod. Především v tom ohledu, že již nepotřebujeme celou řadu jednoúčelových zařízení typu: MP3 přehrávače, GPS navigace, fotoaparátu, digitálního záznamníku, kalendáře, zápisníku, kalkulačky a tak dále. Vše a mnohem více prostě „máme v mobilu“. Do jisté míry nám mobil nahradí dokonce i počítač. Velice důležité je zde však ono slovní spojení „do jisté míry“, protože to platí beze zbytku i v případě fotoaparátu a videokamery!

 

DSLR vrsus CSC - výhody i nevýhody img 10

Sony Alpha A1 ve "spolupráci" s chytrým telefonem 

Nahradí chytrý telefon fotoaparát?

Ano i ne! Jak jsme si již řekli výše, chytré telefony umí nabídnout univerzální multimediální řešení napříč téměř všemi činnostmi i obory. V rámci naší moderní, rychlé doby - a často i pomíjivých okamžiků – představují chytré telefony ultimátní řešení co se týče instantní fotografie a videa, ale také internetu, sociálních sítí a sdílení vůbec. Chytré telefony skvěle fotí ve vysokém rozlišení a natáčí videa ve 4K/8K a na rozdíl od spousty konvenčních digitálních fotoaparátů pro ně není problém pořízená data ihned odesílat, sdílet nebo třeba editovat. Jenže vše má i své stinné stránky. Těmi zde jsou zejména: nízký dynamický rozsah, vysoká míra digitálního šumu, často pomalejší a méně spolehlivé ostření i samotné zpracování dat.

 

DSLR vrsus CSC - výhody i nevýhody img 11

Sigma fp

 

Vraťme se však k původní otázce, jestli nahradí chytré telefony digitální fotoaparáty? Ony už je vlastně svým způsobem nahradily! Částečně. Současné chytré telefony sice čím dál častěji používáme místo digitálních fotoaparátů, ovšem bavíme se zde hlavně o ryze amatérském využití a tím tedy míříme zejména na řadu kompaktních fotoaparátů, které skutečně své místo již „uvolnily“ právě chytrým telefonům. Do jisté míry mohou být v určitých situacích skvělou alternativou i k profesionálním fotoaparátům, současně je však nelze vnímat jako přímou konkurenci DSLR nebo bezzrcadlovek. Mezi největší hráče na poli chytrých telefonů patří: Apple, Huawei, Motorola, (navrátivší se) Nokia, Samsung, Sony, Xiaomi.

 

DSLR vrsus CSC - výhody i nevýhody img 12

Leica SL2

Shrnutí

Bezzrcadlovky představují současný fenomén a v mnohých ohledech jsou logickou odpovědí/moderní alternativou k digitálním zrcadlovkám. Osobně oba systémy rozhodně nevnímám jako konkurenci ale spíše jako volbu. Digitální zrcadlovky mají stále silný potenciál oslovit zejména fotografy – profesionály a hobíky (reportážní, sportovní), těžící z výhod DSLR. Sem patří typicky optický průhledový hledáček, reálný náhled scény, rychlost a přesnost ostření, vysoká výdrž a odolnost. Nezanedbatelným faktorem je zde samozřejmě též skvělá dostupnost, kdy se digitální zrcadlovka s velkým senzorem včetně rozumného objektivu s dobrou světelností dá pořídit již do cca 50 tisíc korun.

Na druhou stranu, bezzrcadlovky jsou jasnou volbou pro kreativní tvůrce (profesionály i nadšence), kteří se kromě fotografování věnují hodně též videu. Zde je volba jasná a „old-school“ DSLR v tomto ohledu právě vůči bezzrcadlovkám již znatelně ztrácí dech. Současně je nutno počítat s tím, že investice do full frame bezzrcadlovky a k ní odpovídajícímu objektivu (nebo objektivům) je vyšší než u alternativního DSLR kitu (náklady na vývoj se prostě někde odrazit musí).

Do třetice jsou zde zmíněné chytré telefony. Na jednu stranu by nebylo úplně fér, je v tomto výčtu zcela ignorovat, protože jsou alternativou k fotoaparátům a kamerám jako takovým (ať už se nám to líbí nebo ne). Na stranu druhou, chytré telefony si jdou vlastní cestou, byť se tu a tam cesty smartphones a DSLR/CSC „protnou“.

Vzhledem k současným trendům, které jdou na ruku stylu, designu, univerzálním řešením a online, lze dost dobře předpokládat, že obliba bezzrcadlovek bude i v příštích letech stále růst (často na úkor DSLR). Ale tomu se říká vývoj a jediné, co s tím můžeme udělat, je přijmout to. 

Relevantní články:

 

Chci si přečíst článek   

WALTHER STANDARD klasické/100 stran, 30x30, zelené

30 x 30 cm, 100 bílých, obsahuje kapsu na CD nebo negativy

490,-
SONY Alpha A7 IV Dental Advanced Kit

Set Sony produktů pro dentální fotografii, Vlogovací fotoaparát SONY Alpha A7 IV, Makroobjektiv s ohniskovou vzdáleností 90mm

0,-

Související články

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Další Fototipy

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Další Jak vybrat

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...