Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
2. 11. 2022 | 8 minut čtení

Fotoknihy dnes patří mezi jeden z vůbec nejpopulárnějších foto produktů. V Centru FotoŠkoda si to dobře uvědomujeme a klademe na daný foto produkt velký důraz. V nabídce služeb CFŠ je pro zákazníky bohatá nabídka fotoknih v té nejvyšší kvalitě, která na našem trhu nemá obdoby.

Předchozí díly seriálu:

 

Fotoknihy můžeme označit za moderní verzi klasických fotoalb. Mezi hlavní výhody fotoknih patří velice pěkný a reprezentativní design, vysoká odolnost nebo prostý fakt, že jde o skutečnou knihu. Tím největším benefitem fotoknih je však vysoká míra jejich personalizace. Fotoknihu si můžete doslova přizpůsobit dokonale k obrazu svému.

 

CFS a sluzby vyroba fotoknihy image 1

Fotoknihy made by FotoŠkoda

V Centru FotoŠkoda jsou fotografie do fotoknihy vyvolávány v minilabu (stejně jako klasické fotografie do alba, o nichž si povíme v dalším článku). Fotoknihy jsou v nabídce v různých vazbách – měkké, pevné a knižní vazby, a zároveň v různých formátech. Pro tvorbu fotoknih slouží online konfigurátor FotoŠkoda Designer, kde si vytvoříte vlastní fotoknihu sami. K dispozici máte dvě základní varianty: buď využijete automatickou funkci (fotoknihu vytvoří za vás software) nebo dáte přednost manuální tvorbě fotoknihy a vše bude plně ve vaší režii. Pravidelně pořádáme například i kurzy, jak správně vytvořit fotoknihu.

 

CFS a sluzby vyroba fotoknihy image 2

Velikost a provedení fotoknihy  

Rozhodnete-li pro Fotoknihu v Centru FotoŠkoda, můžete vybírat z následujících standardních rozměrů: 14×20, 15×15, 18×13, 20×15, 20×20, 20×30, 30×20, 24×30 a 30×30 cm. Co se týče tloušťky fotoknihy, tedy počet listů (1 list = 2 strany), volíme z počtu: 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 a 15 listů (pro počet stran stačí vynásobit 2x). Už v základu (tj. 5 listů, tedy počet stran) se jedná o velice pěkný dárek, kam bez problémů vměstnáte například 20 fotografií – v případě, že dáte 2 fotografie na stránku. V opačném případě – tedy maximálních až 15 listů, je k dispozici 30 stran a to už je opravdu pěkná porce fotek. Pokud si přeci jen budete přát zcela specifický typ fotoknihy, možno řešit individuálně přes kontaktní formulář.  

 

CFS a sluzby vyroba fotoknihy image 3

Formáty a materiály

Výběr formátů (poměr stran) je dán již samotnými rozměry (viz. odstavec výše). Na výběr je vždy ze tří typů formátů: fotokniha „na výšku“, fotokniha „na šířku“ a čtvercový formátPři výběru média (fotopapíru) můžete vybírat mezi matným a lesklým povrchem. (u fotoknih s knižní vazbou lze u formátu A4/20×30/na výšku + formát 30×30 objednat ještě ultralesk - metalický povrch). Zde záleží jak na vkusu každého, tak i na konkrétní předloze fotografií. Lesk je obecně vhodný pro barevné, lesklé snímky (krajinky, lidi, reportáže), kde převládá velké množství barev, světel a stínů, vysoký kontrast a jas. Naopak matný papír je vhodnější pro fotografie méně barevné, zato však bohaté na polotóny nebo spíše pastelové barvy. Matný povrch také většinou velice „sluší“ černobílé fotografii.

 

CFS a sluzby vyroba fotoknihy image 4

Desky fotoknih

Samotné desky vytváří jak ochranu knižního bloku uvnitř, tak jsou současně též tím úplně prvním, co na fotoknize vidíte. Proto je vhodné věnovat výběru desek náležitou péči. Důležitým faktorem je také způsob užití fotoknihy – jestli půjde o dárek nebo rodinnou fotoknihu či například exkluzivní doplněk k vašim komerčním fotografickým službám. V Centru FotoŠkoda můžete vybírat ze tří typu desek: měkké desky, pevné desky a knižní desky.

  • Měkké desky představují běžný, ale přesto velmi pěkný a plnohodnotný standard, určený na každodenní využití pro hobby i profi fotografy.
  • Pevné desky vypadají velice exkluzivně, jsou potažené látkou (dle výběru) a navíc mohou být s okýnkem uprostřed na lícní straně (v kterém je 1 malá fotografe) nebo bez okýnka.
  • Knižní vazba představuje klasickou pevnou vazbu a je celá potištěna fotografií včetně ochranné laminační fólie. Jedná se o kombinaci (kompromis) mezi měkkou a pevnou vazbou.

Volit můžete z 12 designů, kde jsou vedle dvou základních (bíla a černá) dále ještě různé barevné tóny (zelená, pastelová) a pak tématické designy (děti, cestování apod.).   

Podle výběru typu desky/vazby ještě následně třeba vybrat předsádky (vnitřní strany desek, nepotištěné). Předsádky jsou k dispozici v celkem 20 variacích – různé barvy, různé povrchy (s texturou i hladké předsádky) – předsádky jsou u verzí fotoknih s knižní a pevnou vazbou.  

 

CFS a sluzby vyroba fotoknihy image 5

Jak vypadá výroba fotoknihy v praxi

Vše začíná zadáním zakázky, k čemuž slouží FotoŠkoda Designer rozhraní. Zde zadáte kompletní podklady pro následnou výrobu fotoknihy včetně fotografií a všech potřebných parametrů. Potvrzením a odesláním dat následně dojde k tisku všech fotek (resp. vyvoláním fotek ve FotoŠkoda minilabu), které budou ve vaší budoucí fotoknize. Výjimkou jsou pouze obálky fotoknih, ty se tisknou digitálně, na inkjetovém plotru.  

Jsou-li hotové fotografie, následuje tvorba knižního bloku. Nejprve je třeba všechny archy (stránky) správně srovnat, aby jednotlivé listy přesně „sedly“ do vazby a současně je nabigovat*. Rozdíl u bigu* je v listech a obálce – bigují* se jen měkké a knižní desky a postup je zde trochu jiný než u samotných listů. Například obálka měkké vazby je nabigována* 2× z každé strany (kvůli hřbetu, vazbě).

  * big, bigování = strojové vytlačení drážky do papíru. Ohyb je poté snadnější, navíc bez poškození struktury papíru.

 

CFS a sluzby vyroba fotoknihy image 6

 

Poté se všechny listy (tedy dvou-strany) opatrně naohýbají, ale je třeba dávat velký pozor na zcela přesné lícování (pracuje se zde doslova s milimetry), současně nesmí dojít ke „zlomu“ fotografie! Když jsou všechny listy budoucí fotoknihy naohýbané, přistoupíme k samotné vazbě bloku. Na jednotlivé listy přijde nakašírovat (celoplošně nalepit) silná oboustranná lepenka s tím, že je třeba velice pečlivě hlídat správné řazení stran (vždy se začíná posledním listem a končí tím prvním).  

 

CFS a sluzby vyroba fotoknihy image 7

Řezání:

Po svázání celého knižního bloku přecházíme k jeho „začištění“ - řezání. Zde opět máme rozdíly dle typu obálky/vazby. Měkká vazba se ořezává komplet, včetně knižního bloku, zatímco pevnou a knižní vazbu je nutné ořezat zvlášť (nejprve se řezem zarovná vnitřek, tedy knižní blok, a až poté vazba). Začíná se vždy od vazby, u měkké vazby nutno naprosto přesně zarovnat obálku s blokem (stránky knihy), dále je třeba podložit prázdný prostor vedle vazby, kvůli přesnosti a čistotě řezu. 

CFS a sluzby vyroba fotoknihy image 8

Pevné a knižní vazby jsou velice podobné, s tím rozdílem, že knižní vazba je s potiskem - včetně lamina - a pevná vazba je potažena látkou nebo koženkou (s okýnkem nebo bez). Potahové látky je cca 30 druhů a předsádek je cca 20 druhů. Pevná a knižní vazba se vyrábí stejně a jsou vždy přesně na rozměr! Je nutné přidat cca 5 mm na každé straně. Kniha s blokem 20×30 je tak ve finále (včetně desek) 21×31 cm.

CFS a sluzby vyroba fotoknihy image 9

LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-
Leporelo z vlastních fotek

originální dárek nebo dekorace do interiéru, možnost orientace na výšku nebo na šířku, rozměr obálky 15 x 15 cm

500,-
DJI RS 4 Pro

Profesionální stabilizátor pro videotvůrce, S vertikálním snímáním 2. generace, Plynulé a pohodlné vyvažování

22 790,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Další Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Další Jak vybrat

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...