Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

FOTOvýlet: za přírodou na Moravu

FOTOvýlet: za přírodou na Moravu
13. 6. 2019 | 5 minut čtení

Na konec května jsme si s kamarádem a fotografem Zdeňkem Jaklem naplánovali fotografickou výpravu na Moravu. Okolí Pálavských vrchů slibuje více než jen víno. Jeli jsme za focením přírody tohoto krásného koutu naší země.

Po zuby ozbrojení fotografové

Plánování na takovou výpravu v ČR není náročné. Zdeněk předem zajistil ubytování, okouknuli jsme lokality a ve čtvrteční poledne jsem ho už nabíral ve Strašnicích. Chtěli jsme se ubytovat a na podvečerní světlo být na lokaci. Hlavním heslem je - být připraven na vše - v tom duchu se nese i to, co jsme si vezli v kufru. Oblečení je minimalizováno na minimum, parádu tam dělat nejedeme. (nějak se mi zdálo, že na nás lidi v obchoďáku divně koukají..:D)

Titulek to docela výstižně popisuje. To, co zabere nejvíce místa, je fotografické vybavení. Zdeněk vyráží už delší dobu do terénu s 500mm Sport od Sigmy v kombinaci s tělem D500, k tomu přibalil i 300mm VR a nový Nikon Z7. Jak sám říká, crop má na rychlost a dosah a FX tělo s třístovkou na něco prostorovějšího. Z7 má navíc další esa v rukávu. Nemá low pass filtr (odstraňuje moire za cenu ztráty extrémních detailů) a má obrovské rolišení, které se hodí pro výřez s dostatkem ostrých detailů. 

Já jsem si vyrazil s EOS 6D, 200mm L, 300mm L  a telekonvertor. K tomu 200D s 10-18mm, protože je to podlě mě skvělá kombinace na video. Do workflow jsem tak mimo focení zapracoval i natáčení, abych mohl ještě více sdílet zážitky a zkušenosti z cest. Na tento styl focení jsem zkoušel i novou hlavu, Manfrotto 393, která na stativu dokonale vynese váhu kombinace dlouhého skla a fotoaparátu a umožní pohodovější focení. 

V terénu od rána do večera

Celkově jsme byli na Moravě 4 dny, což nám dávalo 3x podvečerní světlo a 3x ranní světlo. Za tu dobu jsme chtěli stihnout Pálavu a okolí, Lednicko a Váté písky u Bzence. Pro oba to byla první výprava do těchto lokalit a tak jsme na pobyt v terénu tlačili hodně. 

Rutina takového dne je pak jasná. Vstáváte asi ve 4.15 ráno a vracíte se po večeři někdy v 11 (což je skoro 19 hodin). Kritický čas kolem východu a západu pak ležíte někde pod maskovačkou, nebo nehybně sedíte a pozorujete okolí. Na ubytování pak stahujete karty a jdete do postele ve 12. Na oběd není čas, protože ikdyž je modré peklo (jasná modrá obloha, kdy je kontrast stínů a světel nefotitelný), chodíte v terénu a hledáte možnosti focení, další druhy a celkově se připravujete na lepší světlo. 

Fotit zvířata v ČR je jednou z nejtěžších disciplín, protože se jich tu díky intenzivní chemizaci zemědělské krajiny a úbytku přírozeného prostředí vyskytuje méně než na východě v podobných oblastech. Ta co zůstala se člověka bojí, protože se v terénu pohybují nejen lovci s fotoaparátem. Hotový snímek druhu s zážitkem je pak odměnou a ikdyž se nejedná o exotické zvíře , je to nesmírně uspokojující. Pro mě osobně to má i další rozměr pravého focení, v pralese se totiž většinou jedná o rezervaci, park, nebo nějaké řízené krmení a zvířat je tam mnoho. Rozhodně tam nikdo nechodí s mačetou a neprodírá se terénem 10 hodin, aby pak vyfotil jaguára na náhodu.

Povedlo se i "pár" fotek

Ano, jelo se na fotografickou výpravu, parťáka Zdenka jsem si ale nevybral náhodou. Podobně, jako já, moc dobře ví, že jsme nemuseli vyfotit vůbec nic. A to taky není na škodu. Viděli jsme konečně řeku Moravu v jejím přirozeném korytu, rozšiřující se vlhy pestré, slyšeli krásně zpívat skřivany lesní a potkali i několik dudků (které jsme "nedostali na kartu"), sice to bylo jen pár přeletů, nebo "dudání" v lese, ale i tak to bylo nádherné. Fotili jsme i souboj mravenců a chrousta. Celkově bych to zhodnotil jako úspěch a skvělý výlet. Celé video je níže. 

 

Autor článku: Václav Křížek

Fotografie: Zdeněk Jakl & Václav Křížek

NIKON Z 28-400 mm f/4-8 VR

Pro full frame senzor / 28-400 mm / clona f/4,0 – 8,0, Širokorozsahový s 14,2× optickým zoomem, Krokový motor automatického ostření STM

39 990,-
PEAK DESIGN Cuff COYOTE řemínek na zápěstí

Zajišťuje fotoaparát nebo dalekohled na zápěstí, Nastavitelné na velikost zápěstí, Příjemné materiály - nylon, kožený popruh

990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

FOTOvýlet: za přírodou na Moravu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...