Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
FotoŠkoda Fest

Učte se na FotoŠkoda FESTu od hvězd současné fotografie

Termín: 30. 5. - 5. 6. 2022
Učte se na FotoŠkoda FESTu od hvězd současné fotografie
2. 5. 2022 | 11 minut čtení

FotoŠkoda FEST je téměř za dveřmi, a proto vám chceme představit některé z osobností ze světa fotografie, které na něm uvidíte. Najdete mezi nimi mistry portrétů, sportovní fotky, krajiny, dokumentu, streetu, svatební fotografie nebo focení architektury, a tím výčet rozhodně nekončí. Pojďte se začít těšit spolu s námi!

Mistrovství v řemesle a láska k umění

Na jaře se nad palácem Langhans v centru Prahy opět rozzáří hvězdy! Od 30. 5. do 5. 6. se totiž můžete těšit na FotoŠkoda FEST opět ve velkém. Během celého týdne se budete setkávat s hvězdami první kategorie i těmi vycházejícími, kteří vám budou předávat své know-how a zkušenosti. A kdo je mezi nimi?

Jan Hvízdal

Musher, fotograf a cestovatel, který je jako doma na Špicberkách. Na Honzových fotografiích můžete obdivovat mimo jiné krásu zmrzlých světů na severu i na jihu naší planety, a čím mu učarovaly, se trochu dozvíte třeba v rozhovoru na našem blogu.

Právě jeho můžete vidět v upoutávce na festival a samozřejmě nejen tam. Během streamu se přesunete daleko do zemí mrazivých teplot, sněhových závějí, ledu a polárních dnů a nocí a dozvíte se o tom, jak se fotí v extrémních podmínkách. Na přednášce vám zase Honza přiblíží samotný život ve zmzlých světech Špicberků, Antarktidy a Skandinávie.

Antarktida © Jan Hvízdal

chci na honzovu přednášku

Martin Rak

Martin je uznávaným a oceňovaným krajinářem, za inspirací ale míří mnohem blíže než Honza Hvízdal. Nejčastěji ho to táhne do Českosaského Švýcarska po ránu, kdy se toto úchvatné a fotogenické místo probouzí.

Během svého workshopu na festivalu vás ovšem vezme do úplně jiného světa a bude s vámi objevovat krásy městské krajiny, konkrétně Starého Města. Na něm si ukážete, že architektura se dá vnímat i z krajinářské perspektivy.

Pražský hrad © Martin Rak

chci na workshop s Martinem rakem

Jan Sakař

Honzu Sakaře budete mnohem spíše znát pod jeho přezdívkou Fotograf na plech. Toto netradiční pojmenování vychází ze 170 let staré techniky mokrého kolodiového procesu, s nímž své fotky reprodukuje na plechové desky. Svůj svět vám přiblíží i v rozhovoru na blogu.

To ovšem rozhodně není všechno, jak se přesvědčíte během streamu. Honza totiž pouze nekopíruje technologie z počátků fotografie, ale přenesl je do 21. století smícháním s těmi moderními, jako je 3D tisk nebo modifikace velkoformátové tiskárny.

Fotograf na plech © Jan Sakař

chci si poslechnout stream s honzou sakařem

Viktor Kolář

Dokumentarista Viktor Kolář se narodil v roce 1941 v Ostravě, která je také jedním z jeho celoživotních témat. Po okupaci Československa sovětskými vojsky emigroval do Kanady, kde pracoval v hutích. I tam se záhy prosadil coby fotograf. V roce 1974 se vrátil zpět do Československa, ale k fotografii se mohl naplno vrátit až v roce 1985. Krátký rozhovor si s ním můžete přečíst na našem blogu.

Jeho snímky od začátku 90. let do současnosti můžete zhlédnout na výstavě v galerii 400 ASA a v rámci festivalu ji můžete s platnou vstupenkou nejen vidět zdarma, ale navštívit ji spolu s autorem v rámci komentované prohlídky.

© Viktor Kolář

chci na komentovanou prohlídku s viktorem kolářem

Petr Hricko

Petr není na fotografické scéně ani u nás na festivalu nováčkem, a proto si možná vybavíte jeho povídání o Islandu nebo nahlédnutí do jeho portfolia. K fotografii se dostal díky náročné životní zkušenosti a dává do ní obrovské množství energie.

Během streamu se podíváte, jak vznikají jeho netradiční autoportréty, které jsou pro něj rovněž jakousi terapií, a během přednášky se zase dozvíte něco o jeho fotodenících a o tom, jak vybrat z velkého množství fotek ty nejlepší, které si zaslouží fyzickou podobu.

Autoportrét © Petr Hricko

Jiří Šebek

Fotografa architektury, interiérů a také krajiny Jirku Šebka jistě netřeba dlouze představovat, znáte ho koneckonců i z našich kurzů během roku nebo třeba z rozhovoru na blogu. Vyznává strohost kompozice, čistotu linií a jednoduchost motivu, a to ať už jde o komerční zakázky, tak o jeho volnou tvorbu. Jeho srdcovkou jsou černobílé snímky, kde právě tyto faktory nejlépe vyniknout.

A protože je velmi úspěšný v tom, co dělá, tedy v komerční fotografii, na přednášce se s vámi podělí o své know-how v obchodních dovednostech, které získal mimo jiné jako vedoucí marketingového oddělení, abyste i vy mohli svůj koníček proměnit v plnohodnotné zaměstnání.

Chrám © Jiří Šebek

chci na přednášku Jiřího Šebka

Jan Šmíd

Jan Šmíd je krajinář, a to ne jen tak ledajaký. Fotí panoramata, která mu dovolí zachytit úplně cokoliv na scéně, co chce, a za fotogenickou krajinou cestuje do různých koutů zeměkoule. Za své naprosto prezicní fotografie získal jako třetí Čech také titul Master QEP. Do jeho tvůrčího světa můžete nahlédnout v rozhovoru na našem blogu.

Během přednášky vám ukáže tajemství své práce a prozradí vám třeba to, co je pro panoramatickou krajinařinu důležité, bez jakého vybavení se neobejdete a která místa ho lákají nejvíce.

Pod šumavskou klenbou © Jan Šmíd

chci na přednášku jana šmída

Jiří Tvaroh

Jirka sám sebe nazývá univerzálním fotografem. Precizně zachytí jak reportáž, tak reklamní snímky, je ale také známým svatebním fotografem. Jeho fotografie mají nádhernou atmosféru, k jejímuž vytvoření hojně využívá kulisy místa. A jak říká v rozhovoru na našem blogu, "baví ho plnit sny novomanželů".

V tom mu velkým dílem pomáhá také jeho asistentka a zároveň manželka Alena, která se stará třeba o organizaci průvodu družiček nebo o dobrou náladu fotografovaných, ale také pomáhá při samotném focení nebo funguje jako druhý fotograf. A o společném fungování vám poví oba během streamu.

Svatební fotografie © Jiří Tvaroh

chci slyšet stream s manželi tvarohovými

Dan Vojtěch

Sportovní fotograf Dan Vojtěch rád zkouší nové věci a neustále vymýšlí neotřelé projekty, při nichž posouvá (nejen) své hranice. Jedním z nich bylo třeba propojení fotografie se skateboardingem a videomappingem, jistě znáte i jeho akční snímky, které vytváří i coby oficiální fotograf pro Red Bull.

Během streamu vás uvede do světa focení sportu se svým novým přístrojem, středoformátem Fujifilm GFX 100S, a prozradí vám, jaké výhody sportovním fotografům nabízí a co všechno vlastně musí umět, aby uspokojil chutě náročného tvůrce.

Letadla, balony © Dan Vojtěch

chci vidět stream s danem vojtěchem

Tomáš Třeštík

Jeho fotky jste mohli vidět v mnoha reklamních kampaních nebo na obálkách časopisů a proslul svými "balkónovkami". Řeč je o Tomáš Třeštíkovi, před jehož fotoaparátem stála řada známých osobností. Do jeho světa jste mohli nahlédnout i ve dvoudílném rozhovoru na našem blogu.

Během streamu vás zasvětí do jednoho z tajemství svých vybroušených fotografií, a to do světel a jejich úlohy při vytváření atmosféry. Tomášovi k tomu napomáhají LED světla a nejen o nich bude řeč.

Eva Samková © Tomáš Třeštík

chci sledovat stream s tomášem třeštíkem

Kateřina Janišová

Fotí černobíle, fotí převážně ženy a umí na povrch vytáhnout vnitřní krásu. Katka vytváří osobité portréty, z nichž je cítit duše fotografovaného, a o toto umění se s vámi podělí hned na dvou workshopech. O tom, jak na fotku nahlíží, se dočtete v rozhovoru na našem blogu.

Setkat se s ní můžete na Portrétu s duší a Ženách očima mužů, kde vás naučí vnímat něžnější pohlaví úplně jinak a komunikovat s ním při focení tak, aby výsledné snímky byly sexy, romantické, či veselé, ale především nápadité.

© Kateřina Janišová

chci na portrét s duší

chci na ženy očima mužů

Kevin V. Ton

Kevin V. Ton se zaměřuje na humanistickou černobílou dokumentární a reportážní fotografii. Stěžejném tématem jsou pro něj lidé na okraji společnosti a své umění propůjčuje coby dokumentární fotograf různým organizacím pomáhajícím postiženým, zabývajícími se ochranou zvířat či krajiny. Naladit se na jeho vlnu můžete i v rozhovoru na našem blogu.

Během dvou workshopů s názvem Ulice na vlastní kůži vám ukáže, jak můžete k focení na ulici přistupovat, a během workshopu Portfolio review vám pomůže oddělit "zrno od plev" a vidět ve vlastní tvorbě kvalitu, kterou je třeba pěstovat a rozvíjet.

© Kevin V. Ton

chci na workshop Ulice na vlastní kůži

chci na portfolio review s kevinem

Honza Martinec

Honza o sobě říká, že má rád lidi, emoce, vášeň, dobrodružství a cestování a všechny se mu spojily ve svatební fotografii. A protože si na svatbách leckdy nemůže úplně vybrat to nejlepší světlo nebo dobu na focení či to nejhezčí prostředí, jak to bývá u portrétních zakázek, má bohaté zkušenosti s focením i v podmínkách, které se nekompromisně označují jako špatné.

Na workshopu se s vámi podělí o tajemství, jak si poradit i s tím, když vám někdy podmínky prostě nehrají do karet, a naučí vás využít je ve svůj prospěch.

Portrét v nepříznivých podmínkách © Honza Martinec

chci na workshop s honzou martincem

Martin Wágner

Reportážního a dokumentárního fotografa Martina Wágnera fotografie provází už od raného mládí. Ve své tvorbě se často zaměřuje na země bývalého Sovětského svazu a od roku 1998 jezdí do Ruska a na Ukrajinu pravidelně.

Po 21 letech cestování na východ a fotografování kupříkladu bývalých gulagů ve Vorkutě, solné studny, dobývání zlata v Partiznasku nebo sibiřských pastevců sobů vydal v roce 2019 knihu Siberia. Právě ta bude jedním z hlavních bodů jeho povídání během streamu v rámci festivalu.

Zlato a Sibiř © Martin Wágner

Stanislav Petera

Vizuální vypravěč Standa Petera svým fotkám umí dodat neuvěřitelnou atmosféru. Vytváří je v sériích, ke kterým leckdy doplňuje i příběh. Aby dosáhl kýženého výsledku, soustředí se na sebemenší detaily a spoléhá se na světla, s nimiž kouzlí takřka filmový look. A k dokonalosti pak fotky ladí v postprodukci.

Kdo někdy viděl záběry ze Standových focení nebo se ho dokonce zúčastnil, ví, jak jsou technicky náročná a kolik techniky se na place nachází. Právě proto je potřeba mít naprostou jistotu v tom, že všechny stroje poběží, jak mají. A jak to zařizuje právě on, o tom vám poví během přednášky na festivalu.

Studená válka © Stanislav Petera

chci na přednášku standy petery

Kromě fotografických hvězd se můžete těšit i na nadané videotvůrce nebo influencery. A nezapomeňte, registrace startují už 9. 5. o půlnoci!

chci prozkoumat program a koupit vstup

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck Hard, Tomáš Třeštík - koho nepropásnout?

Hvězdy FotoŠkoda FESTu 2024: Erik Johansson, Matěj Dereck...

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Diskuze

Učte se na FotoŠkoda FESTu od hvězd současné fotografie

Přidat příspěvek
  • Cedrik H.
    Reagovat

    panasonic

    Cedrik H. 05.05.2022 15:30:03
    Dobrý den, bude na dnech zastoupena taky firma Panasonic? Děkuji
    • Luděk Bouška
      Reagovat

      RE:panasonic

      Luděk Bouška 06.05.2022 14:27:31

      Dobrý den, ano, Panasonic bude mít prezentace svých produktů ve čtvrtek, pátek a v sobotu.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...