Registrace na FotoŠkoda FEST jsou v plném proudu!
CHCI TAKÉ NA FESTIVAL!

Kategorie

Vše

Témata

Vše

Značky

Vše

Datum

Blog

Vladimír Birgus: Černá a bílá
Výstavy

Vladimír Birgus: Černá a bílá

11. 4. 2024 | 2 minuty čtení

V galerii Czech Photo Centre mohou nyní návštěvníci vidět zhruba sto černobílých fotografií uznávaného fotografa, profesora Vladimíra Birguse. Hlavními motivy výstavy Černá a bílá jsou kromě lidí dobové kulisy a atmosféra, které mnohdy vytvářejí překvapivé a absurdní momenty. Součástí výstavy v Czech Photo Centre je také ozvučená projekce s dobovou hudbou a úryvky rozhlasových projevů. Výstava trvá do 8. května.

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde
Rozhovory Leica Leica+

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

20. 3. 2024 | Lenka Vaculínová | 21 minut čtení

"Z člověka dělá fotografa jeho vlastní vizuální kultura, nasbírané vizuální zkušenosti a to, že viděl strašně moc věcí, které ho formují," říká dokumentární fotograf Jan Mihaliček. O tom, jak se najít ve světě fotografie, jaká je současná česká fotka i o tom, jak vědět, kdy nefotit, je následující rozhovor. Honza je členem 400 ASA, držitelem Czech Press Photo a fotografem, který s budoucím Člověkem v tísni fotil válečné zóny v Afgánistánu, Náhorním Karabachu nebo Jugoslávii. Za covidu fotil naopak boj artistů z La Putyka o zachování souboru, v poslední době se věnoval projektům s romskými dětmi nebo lékařskými stážemi v Africe.

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů
Výstavy

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

8. 3. 2024 | 3 minuty čtení

Leica Gallery Prague uvádí novou výstavu s názvem Archív skrytých významů, která představuje různé polohy české a slovenské dokumentární fotografie. Svou tvorbu zde prezentují tři autoři na sebe navazujících generací - Pavel Dias (1938-2021), Tibor Huszár (1952-2013) a Karina Golisová (*1997). Výstava je k vidění do 14. dubna 2024.

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost
Výstavy

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

23. 2. 2024 | 2 minuty čtení

Nová výstava v Minigalerii představí fotografie Oldřicha Cicvárka, který na černobílý film zachycuje klidná zátiší s přírodními i architektonickými motivy. Výstava se koná od pondělí 26. února do 16. března.

Josef Vrážel: Valašsko, domov můj
Výstavy

Josef Vrážel: Valašsko, domov můj

19. 1. 2024 | 2 minuty čtení

Fotograf Josef Vrážel svoji domovinu důvěrně zná a miluje, což je vidět na jeho hluboce lidských fotografiích, které nejsou jen obyčejným dokumentem. Na výstavě v Leica Gallery Prague můžete do 3. března shlédnout dokonale komponované obrazy plné dějů, prožitků a vůní kraje, kde je Vrážel pevně ukotvený a odkud, jak sám říká, nikdy neodejde.

Galerie WWG.CZ vystavuje XV
Výstavy

Galerie WWG.CZ vystavuje XV

14. 12. 2023 | 2 minuty čtení

Minigalerie FotoŠkoda bude již popatnácté hostit výstavu Galerie WWG.CZ, na níž představí svou tvorbu 14 talentovaných fotografek - záměrem tohoto ročníku je dát prostor ženám ve fotografii, a to jak profesionálkám, tak těm, které v tomto oboru teprve začínají. Zveme vás na vernisáž v pondělí 18. prosince v 17:00, kde se zároveň můžete setkat s některými z autorek.

Kateřina Janišová: dobrá fotka se pozná až na papíře
Rozhovory

Kateřina Janišová: dobrá fotka se pozná až na papíře

18. 10. 2023 | Karolína Fialová | 7 minut čtení

Kateřina Janišová podnikla v létě svou vysněnou fotografickou cestu do New Yorku a přivezla si odtamtud přes 10 000 snímků. Co ji na americké metropoli přitahuje, kdo je její múzou a proč se vrací k analogu? Nejen o tom si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

Leica Gallery Prague: Lukáš Dvořák XIII
Výstavy

Leica Gallery Prague: Lukáš Dvořák XIII

11. 9. 2023 | 3 minuty čtení

Od poslední výstavy Lukáše Dvořáka v Leica Gallery Prague uplynulo 13 let. Na svojí poslední stejnojmenné knize, která vyšla v roce 2021, pracoval 13 let. Číslo 13 je pro módního fotografa Lukáše Dvořáka zásadní a provází ho celý život. Stejné jméno proto nese i nová výstava v Leica Gallery Prague, která se otevře návštěvníkům 15. září.

400 ASA: Paměť světla
Výstavy

400 ASA: Paměť světla

11. 9. 2023 | 2 minuty čtení

Galerie 400 ASA uvádí rozšíření projektu Negativy z popelnice fotografa Martina Wágnera. V týdnu od 11. do 17. září máte i vy možnost Martinovi Wágnerovi zapůjčit fotografické negativy nebo diapozitivy, které vám bez využití leží doma. Wágner bude v galerii negativy zdarma profesionálně skenovat a přenášet je do kvalitní digitální podoby. Následně vybrané zdigitalizované negativy vytiskne a vystaví v rámci výstavy Paměť světla. Ta potrvá od 20. září do 31. října.

Kateřina Janišová: můj NY sen
Výstavy

Kateřina Janišová: můj NY sen

31. 7. 2023 | 3 minuty čtení

Fotografka Kateřina Janišová podnikla letos v červnu čtrnáctidenní cestu do New Yorku se svou múzou, modelkou Májou Zunovou. Tyto dvě ženy za svůj pobyt v Americe nafotily přes 10 000 fotografií, nachodily více než 200 km a fotily na mnoha atraktivních lokacích. Výběr toho nejlepšího z jejich americké výpravy můžete vidět v Minigalerii FotoŠkoda od pondělí 7. srpna.

Jaké materiály a fotoprodukty jsou vhodné pro portrét?
Fotoslužby Jak vybrat

Jaké materiály a fotoprodukty jsou vhodné pro portrét?

10. 7. 2023 | Martin Hájek | 9 minut čtení

Téma měsíce července je portrét. Jedná se bezpochyby o nejoblíbenější fotografickou disciplínu vůbec. A není se ani čemu divit, neboť práce s lidmi a vzájemná interakce, je často tím nejkreativnějším nástrojem. Určitě máte spoustu portrétních snímků, které byste rádi zvěčnili, ale tápete, jaký materiál nebo fotoprodukt vybrat? A přesně to je tématem následujícího článku.

Arkadiusz Gola: Černobílá země
Výstavy

Arkadiusz Gola: Černobílá země

30. 6. 2023 | 2 minuty čtení

Galerie 400 ASA hostí novou výstavu fotodokumentaristy Arkadiusze Goly. Autor se věnuje oblasti Horního Slezska, regionu, který prošel bouřlivou historií a zažil rozmach i úpadek těžkého průmyslu. Tyto syrové černobílé snímky jsou ve smíchovském prostoru k vidění do 5. září.

Verum Photo: ZINy
Výstavy

Verum Photo: ZINy

23. 5. 2023 | 6 minut čtení

Společně se zahájením FotoŠkoda FESTu přichází také nová výstava v Minigalerii, tentokrát v provedení trojice fotografických matadorů z kolektivu Verum Photo. Kevin V. Ton, Petr Machan a Tom Řechtáček zde ukážou černobílé fotografie ze svých reportážních a dokumentárních projektů. Skrze tyto snímky budete moci nahlédnout za dveře karlínských plesů, psychiatrické nemocnice nebo lázní.

Roman Franc: Grupy
Výstavy

Roman Franc: Grupy

28. 4. 2023 | 4 minuty čtení

Roman Franc má mimořádný cit pro jemný inteligentní humor a nadsázku. Společně s obdivem k lidské pospolitosti jsou tyto charakteristiky patrné v cyklu fotografií s názvem Grupy, který nyní vystavuje Leica Gallery Prague. Hosté slavností v americkém kongresu, obyvatelé českých vesnic, hasiči nebo myslivci: tyto skupiny představují pouze malou ukázku z témat, kterým se Franc věnoval. Výstavu můžete navštívit do 11. června.

Pentax představuje nový model K-3 Mark III Monochrome
Produktové novinky

Pentax představuje nový model K-3 Mark III Monochrome

13. 4. 2023 | 3 minuty čtení

Před dvěma lety Pentax uvedl na trh vlajkovou loď svých APS-C zrcadlovek, model K-3 Mark III. Na něm je založená právě oznámená novinka: K-3 Mark III Monochrome. Jak již název napovídá, nový fotoaparát fotí a natáčí pouze černobíle. Jaké výhody přináší černobílá reprodukce a co tento model umí? Pojďme si ho představit.

Adam Hříbal: Malé něco
Výstavy

Adam Hříbal: Malé něco

6. 3. 2023 | 2 minuty čtení

Smíchovská galerie 400 ASA pokračuje v tématu doby covidové, tentokrát s fotografiemi Adama Hříbala. V době lockdownů se připojil ke štábu, který připravoval celovečerní film s názvem Velké nic režiséra Víta Klusáka, a zároveň tvořil svůj vlastní fotografický soubor. Výstava jeho snímků bude trvat od 7. do 23. března 2023.

Pronajměte si temnou komoru jen pro sebe!
Fotokurzy Fototipy

Pronajměte si temnou komoru jen pro sebe!

7. 2. 2023 | 4 minuty čtení

Na naši temnou komoru jsme náležitě pyšní, proto se snažíme stále rozšiřovat možnosti jejího využití. Nejdříve přišly na řadu kurzy s lektory, ale čas již uzrál na další projekty... Od teď si můžete pronajmout temnou komoru sami pro sebe! Konec stresu, že si doma při manipulaci s fotochemií akorát zničíte podlahu. Nabízíme vám snadno dostupnou, vybavenou a pohodlnou fotokomoru, kterou už nebudete chtít opustit, protože konečně naleznete klid na tvorbu!

Galerie WWG.CZ vystavuje - XIV
Výstavy

Galerie WWG.CZ vystavuje - XIV

29. 12. 2022 | 2 minuty čtení

V prostorách minigalerie Centra FotoŠkoda se na začátku ledna otevře čtrnáctý ročník výstavy galerie WWG.CZ. Fotograf a organizátor Jiří Heller pojal výstavu jako poctu nedávno zesnulým osobnostem fotografie Jiřímu Havlovi a Františkovi Dostálovi. K vidění budou také snímky Bohdana Holomíčka, Petra Jana Juračky a dalších.

Fotoalba jsou nejen krásným dárkem (služby #05)
Fotoslužby Fototipy

Fotoalba jsou nejen krásným dárkem (služby #05)

15. 12. 2022 | Martin Hájek | 8 minut čtení

Hledáte vhodný dárek pro své blízké nebo si prostě jen přejete své fotografie zvěčnit a bezpečně někam uložit? Pak by vaší pozornosti nemělo uniknout oddělení Alb a rámů ve FotoŠkoda, kde si určitě vybere každý. K dispozici je široká nabídka – od klasických alba, přes tematická alba až po luxusní kousky.

Jaké materiály používáme pro velkoformátový tisk (služby #03)
Fotoslužby Rozhovory Seriály

Jaké materiály používáme pro velkoformátový tisk (služby #03)

20. 10. 2022 | Martin Hájek | 10 minut čtení

Výslednou kvalitu velkoformátové (nejen) fotografie zásadně ovlivňují 3 faktory: zpracování neboli předtisková příprava, samotný tisk (tisková technologie, inkousty) a materiál, na který obraz reprodukujeme. My se v rámci následujícího článku zaměříme na substráty, tedy materiály či tisková média.

Zažijte FotoŠkoda FEST v Leica Gallery
FotoŠkoda Fest

Zažijte FotoŠkoda FEST v Leica Gallery

19. 10. 2022 | 5 minut čtení

Pražská Leica Gallery je vskutku ikonický prostor, ve kterém prezentují své snímky ti nejlepší mistři oboru fotografie. Jedná se o galerii první volby, pokud chce milovník tohoto výtvarného oboru zažít neopakovatelný a intenzivní zážitek. O to větší radost nám dělá, že se zde koná hned několik akcí v rámci FotoŠkoda FEST! Na co se můžete těšit a které z hvězd vám své práce předvedou osobně?

Učte se na FotoŠkoda FESTu od hvězd současné fotografie
FotoŠkoda Fest

Učte se na FotoŠkoda FESTu od hvězd současné fotografie

2. 5. 2022 | 11 minut čtení

FotoŠkoda FEST je téměř za dveřmi, a proto vám chceme představit některé z osobností ze světa fotografie, které na něm uvidíte. Najdete mezi nimi mistry portrétů, sportovní fotky, krajiny, dokumentu, streetu, svatební fotografie nebo focení architektury, a tím výčet rozhodně nekončí. Pojďte se začít těšit spolu s námi!

Zpracování a tisk od A do Z (4): Barevné prostory
Fototipy Seriály

Zpracování a tisk od A do Z (4): Barevné prostory

27. 1. 2022 | Martin Hájek | 10 minut čtení

Dnešním článkem do naší nové série rozvíjíme komplexní téma tisku i úprav fotografií a zároveň pokračujeme v tématu oblíbené problematiky barev. Dnes se zaměříme na barevné prostory. Řekneme si něco o tom, co to vlastně barevné prostory jsou a proč bychom se o ně měli zajímat. Kromě toho také mimo jiné rozklíčujeme dávné dilema mnoha fotografů, jestli je lepší sRGB nebo Adobe RGB.

Zpracování a tisk od A do Z (3): Barvy pod kontrolou II
Fototipy Seriály

Zpracování a tisk od A do Z (3): Barvy pod kontrolou II

19. 1. 2022 | Martin Hájek | 16 minut čtení

Fotograf ví, že světlo je to nejdůležitější a u něj to všechno začíná a často také končí. Bez světla by vlastně nebylo fotografie. Ostatně samotné slovo „fotografie“ není ničím jiným než „malování světlem“. A když už máme nějaké světlo, máme také barvy. Dnešním článkem pokračujeme v tématu správného nastavení a vyvážení barev od vstupu (fotoaparát) až na výstup (monitor, foto editor, tiskárna).

Zobrazeno 24 z 71

Nejčtenější články

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!
FotoŠkoda Fest

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!

15. 4. 2024 | 6 minut čtení
Analog: proč fotit na film?
Fototipy

Analog: proč fotit na film?

11. 1. 2019 | 10 minut čtení
SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy
Produktové novinky Aktuality z fotosvěta

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

16. 4. 2024 | 5 minut čtení

Nejčtenější recenze

Recenze: Nikon Z6 II
Recenze Hodnocení 98%
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

11. 4. 2024 | 8 minut čtení
Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Recenze Hodnocení 98%
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

4. 4. 2024 | 21 minut čtení
Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Recenze Hodnocení 99%
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024 | 13 minut čtení

Fototipy

Fotoškola - jak fotit na dovolené
Fototipy Videa Seriály

Fotoškola - jak fotit na dovolené

3. 5. 2024 | 1 minuta čtení
Téma měsíce května: Fotíme na dovolené
Fotosoutěže Fototipy Videa Seriály

Téma měsíce května: Fotíme na dovolené

1. 5. 2024 | 4 minuty čtení
Fotoškola - street fotografie II.
Fototipy Videa Seriály

Fotoškola - street fotografie II.

19. 4. 2024 | 1 minuta čtení

Nejnovější videa

Fotoškola - jak fotit na dovolené

3. 5. 2024

Téma měsíce května: Fotíme na dovolené

1. 5. 2024

Tipy na focení - jdeme fotit street II

26. 4. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...