28. 12. 2022 | 3 minuty čtení

Novoroční ohňostroj je v mnoha městech pravidelnou tradicí. I když barevnou podívanou z oficiálního ohňostroje tentokrát na pražské obloze nespatříte, jistě o ně nebude nouze. Budete tak mít příležitost pořídit jedinečnou fotku jak naší metropole, tak i jinde, kde se budete moci zachytit třeba i velký městský ohňostroj. Dnes vám povíme pár tipů na úspěšné focení této světelné show.

Základy focení ohňostrojů

Jedná se o noční fotografii. Na dobrou fotku budete potřebovat fotoaparát s manuálním režimem, objektiv a stativ. Kabelová spoušť je volitelným, ale námi doporučeným příslušenstvím. Obecně platí, že fotíme statickou scénu, kde budeme chtít nechat rozvinout květ ohňostroje po výbuchu projektilu. 

Kompozice známe scény a objektiv

Jak již bylo v úvodu zmíněno, využijte výhody “domácího hřiště” a na fotku se dobře připravte. Pozice odpaliště je vždy předem inzerována a tak se nežeňte s davem do centra. Najděte si klidné místečko, odkud je na celou scénu dobře vidět. Při komponování scény se zaměřte na dvě základní věci - dominantu města ve spojení s ohňostrojem. Jedině tak bude výsledný snímek popisný. Z hlediska objektivu se představivosti meze nekladou, obecně by se ale dalo doporučit ohnisko mezi 18 až 50 mm.

jak fotit ohnostroj 2022

Nastavení fotoaparátu a expozice

Dnešní kompakty i mobily už režím ohňostroj mají. Budeme ale předpokládat, že máte pokročilejší stroj a chcete “koukatelnější” snímek. Půjdeme tedy do tzv. režimu BULB. Ten vám umožní snímat scénu tak dlouho, jak budete držet tlačítko na kabelové spoušti. Předostřete si na dominantní prvek ve scéně. V našem případě by to byl hrad v Praze. Clonu pak posuňte někam mezi hodnoty f/8 - f/11 a ISO mezi 100 - 400. Není třeba jít výše. Nejlepších výsledků dosáhnete tak, že cca. 1 vteřinu po odpalu začnete scénu snímat na 3 - 5 vteřin. Záleží samozřejmě na vás, snímky lze skládat a dosáhnout tak ještě vyšší koncentrace květin v jedné scéně.

Na co si dát při focení ohňostroje pozor

Kouř je častý nepřítel pořádné fotky, dbejte na příchod již půl hodiny před začátkem ohňostroje, budete fotit čistou scénu. Pokud plánujete snímky skládat, dejte pozor na správné zakomponování a ostření. Scénu pak nelze znovu přeostřit a s fotoaparátem hýbat. Pokud toto dodržíte. Vše by mělo jít následně s přehledem spojit v bežných programech na zpracování fotografií.

Jak fotit ohnostroj 2022

Přejeme hodně štěstí s hledáním záběru a pohodový konec roku 2022.

HAMA redukční šroub vnitřní 1/4-3/8 5120

Vnitřní redukční šroub Hama 5120 je určen k převodu 3/8" na 1/4" závit, Vnitřní závit: 1/4", Vnější závit: 3/8"

25,-
MANFROTTO Universal Smartphone Clamp klema se závitem 1/4"

Univerzální klema/držák smartphone až o šířce 8,4 cm pro připevnění na stativ, Dva stativové závity, jeden na spodní straně a druhý na zadní na výklopném prvku, Silikonové vložky brání vyklouznutí telefonu a dokonale ho obepnou

340,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Jak fotit ohňostroj

Přidat příspěvek
  • Václav K.
    Reagovat

    Skládaná fotografie ohňostrojů

    Václav K. 06.01.2022 06:31:20
    Dobrý den, fajn návod na focení. Mohl byste ještě někdy příště napsat postup skládané fotografie např. v Adobe Photoshopu? Případně odkaz na již udělaný návod skládání? Děkuji
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...