Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Jak fotit na dovolené s dětmi

Jak fotit na dovolené s dětmi
5. 7. 2019 | 6 minut čtení

Chystáte se na dovolenou s dětmi? A lámete si hlavu, jak to tentokrát udělat, abyste si domů odvezli fotky, na kterých bude skutečně zachycená ta pravá rodinná či přátelská atmosféra? Právě na tohle jsem se zaměřila v dnešním článku.

Skvělá dovolená ve vzpomínkách i na fotkách

Když se řekne cestování s dětmi, část lidí si představí nutné zlo: "přece nebudeme pořád sedět doma na zadku, někam pojedeme", pro někoho je to záležitost natolik náročná, že ji nechce absolvovat víckrát než jednou za rok. Cestování s dětmi ale může být i pořádná zábava, jen musíme myslet na to, že děti si dovolenkový program představují jinak než většina dospělých. A když si ji společně užijete, můžou vzniknout i krásné fotky. :)

Pokud ještě na poslední chvíli dumáte nad tím, že byste si chtěli na dovolenou pořídit nový foťák, mrkněte do našeho článku Jak vybrat fotoaparát, kde vám s výběrem poradíme. A pokud byste to s námi raději probrali osobně, jsme tady pro vás každý den.

Přirozenost nad zlato

Štelujete a štelujete, ale pořád to není ono. Děti se začínají tvářit otráveně, nejradši by běhaly po pláži a chytaly vlny (doplňte si podle vlastní zkušenosti). Neustále vám do záběru lezou turisté. A teď se změnilo světlo, děti, poposednout! Poznáváte se? Možná se nakonec zadaří, není to ale zcela jistě pravidlem.

Zkuste to letos i jinak: vykašlete se na pózované fotky, užívejte si společný čas s dětmi, hrajte si s nimi (nebo nechte aspoň volně hrát je) a sem tam něco (nenápadně) vyfoťte. A neomezujte se jenom na děti, přirozené rodinné fotky budete později chtít vyvažovat zlatem

K takové fotce se totiž bude vázat vzpomínka, která vám vykouzlí úsměv na tváři. Nebo vykouzlí úsměv na tváři někomu jinému, kdo si je bude prohlížet, protože takové záběry bývají povedené (ve všech významech toho slova). :)

© Anna JiráskováAutor: Anna Jirásková

Vezměte to zeširoka

Jedete na hory? K moři? Nebo do kempu? Ať je to na fotkách vidět! Hezké fotky samy o sobě udělají radost, ale pokud na nich zachytíte prostředí, zaručeně vám oživí vybledlou vzpomínku i po 20 letech. Proto si vyzkoušejte i širší ohnisko.

I když se nacházíte ve skutečně krásném prostředí, nesoustřeďte se jenom na ikony místního okolí. Krásná fotka plná vzpomínek může vzniknout i jakoby mimochodem, při přesunu, ve stanu, na hotelovém pokoji. Nezapomínejme totiž na to, že děti jsou před objektivem mnohem spontánnější než většina dospělých, blbnou všude - a co si budeme povídat, takové blbnutí je zlatý důl skvělých fotek.

© Daniel PaapAutor: Daniel Paap

chci širokoúhlý objektiv

Dovolená pohledem dětí

Bavíte se s dětmi o tom, co se jim na dovolené líbilo nejvíc? A co takhle je to nechat ukázat ve fotkách? Půjčte jim do ruky foťák (pokud máte takový, o který se příliš nebojíte :) ) a nechte je fotit. Možná budete sami překvapení, co je baví a na co chtějí vzpomínat. A třeba mezi záběry bude i hezká fotka rodičů... :)

chci kompaktní fotoaparát

Fotit za pochodu

Buďte připravení na to, že pokud budete chtít strávit půl hodiny focením dokonalého makrosnímku mušle, děti nebude moc bavit sedět u vás a čekat, až skončíte. Naučte se proto fotit za pochodu, staňte se tak trochu reportérem. Vytříbíte si fotografické oko, celé focení bude dynamičtější a s dětmi si ho třeba i užijete.

S reportáží souvisí i další věc - nechtějte mít děti neustále čisťounké a jako ze škatulky. Takové přece celý den nejsou, nebo ano? A na veselé momenty, kdy si udělá vousy z kakaa, vyválí se ve slámě a udělá si na hlavě vrabčí hnízdo nebo na vás jenom udělá ksichtík, budete rádi vzpomínat, nemám pravdu? Takhle vznikají historky "a vzpomínáte, jak tehdy...".

A že se vám nepovedla úplně správně zaostřit, ale všechno ostatní sedí jako zadek na nočník? Kde je psáno, že nejlepší fotka je ta nejostřejší?

© Anna JiráskováAutor: Anna Jirásková

Atmosféra, hlavně atmosféra

Pokud se s dětmi chystáte na zážitkovou akci, bude tam pro vás spousta fotogenických momentů. Obzvlášť v případě, že si dění užíváte nejenom jako diváci, ale také jako účastníci v kostýmech. Nechte se unášet atmosférou místa a akce a ona pak bude vidět i na samotných fotkách.

© Anna JiráskováVěřte tomu, nebo ne, tahle fotka opravdu není naaranžovaná. Autor: Anna Jirásková

Pár tipů na závěr

  • Nevzdávejte se, když se vám nepovede první pokus, někdy si ta "pravá" fotka dává načas.
  • I při focení dovolené nezapomínejte na to, že kromě expozice (z černé a naopak úplně bílé fotky ani v RAWu nic nevykřešete) je kompozice základním stavebním kamenem fotky. Pokud si v této oblasti nejste úplně jistí v kramflecích, můžete si přečíst náš čtyřdílný seriál o kompozici.

chci ovládnout kompozici

Doufám, že si z letošní dovolené dovezete snímky, na které se budete se zalíbením dívat i po letech. A hlavně takové snímky, které vás přenesou zpátky do situace, již zachycují. Takže se nezapomeňte dívat kolem sebe a užívat si čas s rodinou! Přeji dobré světlo. :)

© Daniel PaapAutor: Daniel Paap

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Jak fotit na dovolené s dětmi

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...