Fototipy

Jak se připravit na focení přírody

Jak se připravit na focení přírody
18. 4. 2019 | 4 minuty čtení

Jaro se nám venku ukazuje v plné síle a další sezona focení přírodních krás je nyní v plném proudu. V dnešním článku se podíváme na to, jak se připravit na focení zvířat za naším domem. Jak nastavit fotoaparát? Jaký objektiv zvolit? Čím správně doplnit fotografickou výbavu?

Fotoaparát na focení zvířat

Nejlepší foťák je ten, který máte doma. Naučte se svůj fotoaparát dokonale ovládat! Pro focení zvířat používám full framové fotoaparáty Canon EOS 6D a 6D II

První model tohoto fotoaparátu je vybaven poměrně jednoduchým ostřícím systémem, kdy se pro dosažení nejlepšího snímku soustředím na použití středového bodu a následné rekompozice fotografie. Důležité přitom je, aby měl fotograf separované ostření od spouště, proto využívám tlačítka AF-ON na zadní straně fotoaparátu. Dojde-li k rychlé změně scény a zvíře je v pohybu, držím střední bod na subjektu a fotím. 

U druhého modelu mi zase vyhovuje vyšší přesnost ostření, více snímků za vteřinu i výklopný displej. 

To vše probíhá v módu priorita clony. Chci mít maximální kontrolu nad hloubkou ostrosti a pouze po očku hlídat rychlost závěrky. 

CHCI SE PODÍVAT NA canon EOS 6D II

kurz_foceni_zvirat

Jaký objektiv na focení zvířat

Úplně prvním objektivem pro focení zvířat byl pro mě model Canon EF 75 - 300 mm. Plnil hlavní funkci, dostal mě k nim blíž a já mohl pozorovat jejich chování a učit se. Jeho nová verze, Canon EF 70-300 mm IS USM II, je velmi kvalitní. Chcete-li perfektní optickou kvalitu, začnete se poohlížet po nějakém pevném skle. Například Canon EF 300 mm f/4L nebo Canon EF 400 mm f/5,6L jsou zejména na tělech s APS-C snímačem velmi kvalitní.

Později s odstupem času si člověk začne pilovat vlastní styl a “výraz” fotek. Už se nesnažíte mít zvíře přes celý snímek fotoaparátu, ale komponujete ho do jeho přirozeného prostředí. 

Kompromis? Teleobjektivy s širokým rozsahem zoomu. Testoval jsem objektivy typu 150 - 600 mm od společnosti Sigma i Tarmon a byl jsem mile překvapen výsledky. Za dobrého světla je lze velmi efektivně využít. Pro tato skla hovoří i “cena za 600 mm”, která je zlomkem v porovnání s pevnými skly tohoto ohniska.

Ultimátním krokem jsou pak objektivy 300, 400 či 500 mm. Aktuálně používám ten první z nich. Objektivy tohoto typu pracují velmi spolehlivě a jsou extrémně odolné. Krásné podání snímku pak doplňuje vysoká světelnost a skvělá práce s rozostřeným pozadím. 

CHCI SE PODÍVAT NA OBJEKTIVY

 

Pomůcky na focení přírody

Je pár věcí, které vám mohou focení velmi ulehčit. Samozřejmostí u nás bohužel je, že se v přírodě zvířata skrývají. Pro svou práci proto používám set maskovacích sítí, které jsou ideální na čekanou. Dovolí mi být blíže ke zvířeti bez jediného dopadu na okolní prostředí. Dále pak oblečení, které imituje lesní hrabanku, či kůru stromů. Silueta člověka hezky splyne s lesem.

Celý set vždy doplním stativem, dalekohledem a klíčem k určování ptáků. 

Jak se chovat v přírodě

Především klidně a s ohledem na zvířata. Při fotografování bych doporučil zaměřit se spíše na běžný druh. Postupným pozorováním a sledováním chování v různých ročních obdobích zjistíte, kdy probíhají námluvy, nebo kdy se líhnou / rodí mláďata atd. V žádném případě nesmí pořízení snímku ohrozit fotografovaný druh, nebo prostředí, kde žije. Les vždy opouštím tak, jak jsem do něj přišel.

Chcete se posunout dál formou praktických ukázek? Na našem kurzu v NP Bavorský les vyfotíte krásné snímky a mimo fotografování se naučíte lépe chápat přírodu jako celek. 

CHCI VYRAZIT FOTIT PŘÍRODU

Autor článku a fotografií: Václav Křížek

FUJIFILM X100VI černý

Kompaktní fotoaparát s APS-C snímačem, Senzor X-Trans™ CMOS 5 HR se 40 Mpx rozlišením, Obrazový procesor X-Processor 5

45 990,-
FUJIFILM Instax SQUARE Link obal bílý

Pevné a odolné skořepinové pouzdro, Odolné proti prachu a vodě, Chrání vaše oblíbené zařízení před nárazy a poškrábáním

499,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Jak se připravit na focení přírody

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...