Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Jak fotit meteorický roj Perseidy

Jak fotit meteorický roj Perseidy
31. 7. 2023 | 5 minut čtení

Noc v sobotu 12. srpna bude bezpochyby nejlepší možností na pozorování meteorického roje Perseidy. Pro ty, kteří na svou fotografii Perseid ještě čekají, jsme dali dohromady pár tipů, jak se na focení připravit a co by vám nemělo uniknout. Měsíc vychází až v neděli v 2:02 ráno a jestli bude jasno, čeká nás mnohé bezesná noc.

Co jsou to Perseidy?

Dle četných zdrojů je původcem meteorického roje Perseid kometa Swift - Tuttle. Ta při svém oběhu kolem Slunce vypouští úlomky, jejichž proud prochází Země mezi daty cca 18. července až 24. srpna. Ty jsou tak malé, že se při průniku atmosférou zcela rozpustí a vznikne zářivý efekt na obloze, který se lidově označuje jako “padající hvězda”. Jméno Perseidy pak pochází od souhvězdí Persea, z jehož směru / pozice na obloze Perseidy létají.

Perseidy v číslech a faktech:

  • pozorujeme na obloze mezi daty cca 18. července až 24. srpna
  • největší výskyt meteorů je 12. srpna
  • nejlepší pozorování je ve fázi měsíce Nov 
  • je možné pozorovat i 100 meteorů za hodinu
  • pozorujte nejlépe v místech bez světelného znečištění

Kde nejsnáze pozorovat padající hvězdy v ČR?

U nás máme aktuálně 3 místa, kde je “největší tma”. Ta jsou zaměřená na ochranu nočního prostředí a hvězdné oblohy před světelným znečištěním. 

  • Beskydy 
    Gruň a Bílý kříž - nedaleko krásný dřevěný kostel Panny Marie, možnost parkování i jídla
  • Manětínská oblast tmavé oblohy 
    Umíř – zaniklá osada, nyní pouze zrekonstruovaná kaplička a 2 bunkry lehkého opevnění
    Třebouňský vrch – Třebouňský vrch je dostupný z Třebouně lesní cestou
  • Jizerské hory 
    Jizerka - louka a stejnojmenná osada nedaleko vodní nádrže Souš

​Perseidy samozřejmě můžete pozorovat a fotit i kdekoliv jinde, ale vyhněte se místům se světelným znečištěním. Čím dále budete od města nebo vesnice, tím lépe. I když letos není Měsíc v Novu právě 12.8. , nemusíte mít obavy, že vám jeho světlo pokazí focení. V sobotu 12. srpna bude z Měsíce vidět jen cca 11%, ale až vyjde. A vychází v neděli ráno 2:02 a zapadá 13. 8. v 19:29, takže minimálně první polovina noci bude prakticky úplně bez měsíčního světla. 

Co je potřeba pro focení Perseid

Budete potřebovat fotoaparát s možností manuálního nastavení expozice, idieálně zrcadlovku nebo bezzrcadlovku, a objektiv s co nejširším úhlem záběru a vysokou světelností. Pro stabilizaci celého setu doporučujeme pořádný stativ a samozřejmostí je i dálková spoušť, ovládání z mobilního telefonu, pokud to váš foťák podporuje. Ale pozor, můžete to zkusit i mobilem, pokud ovšem nabízí noční režim, případně některý z režimů dlouhé expozice. I v takovém případě se ale neobejdete bez stativu.

Jak na fotografování Perseid

Není to zase tak složité. Upevněte fotoaparát s objektivem na stativ, zapojte dálkovou spoušť a namiřte ideálně na souhvězdí Persea, odtud budou meteory vylétávat. Manuálně zaostřete na nekonečno, případně pomocí živého náhledu na nejjasnější hvězdy, nastavte vysokou citlivost ISO. Zde záleží na světelnosti objektivu, pokud máte objektiv se světelností f/1,4, bude stačit citlivost cca ISO 1 600. Jestliže máte objektiv s horší světelností, bude potřeba nastavit ISO na ještě vyšší hodnoty, klidně ISO 6 400, nebo i víc. Pokud jde o expoziční čas, můžete použít tzv. "pravidlo 500" - vydělte 500 nastavenou ohniskovou vzdáleností objektivu a získáte čas závěrky, kdy nebudou hvězdy ještě rozmazané. Potom už jen fotit a fotit, nečekat až uvidíte padající hvězdu. Na některém z pořízených snímků se určitě objeví.

Pokud jste náročnější a nebojíte se experimentování a zpracování v počítači, pořiďte výše popsaným způsobem co nejvíce fotografií a zkuste je složit na sebe. Ve výsledné složené fotografii se tak Perseidů může objevit slušné množství. Já na podobné účely používám program Sequator.


jak-fotit-perseidy

Ta dlouhá čára na fotce je letadlo, ale ty krátké v pravém horním rohu, to jsou meteory. Nebyl jsem dost vytrvalý, je jich málo... :) Celková expozice 900s, složeno v programu Sequator.

10 tipů na focení noční oblohy

Noční fotka má mnoho tváří, pokud vás toto téma zaujalo, můžete si přečíst i náš další článek Jak vybrat nejlepší techniku na noční fotku. Využít můžete i možnosti přihlásit se na naše kurzy Noční fotografie města a Od západu po svítání

všechny noční kurzy

Hodně štěstí přeje tým FotoŠkoda

HAMA redukční šroub vnitřní 1/4-3/8 5120

Vnitřní redukční šroub Hama 5120 je určen k převodu 3/8" na 1/4" závit, Vnitřní závit: 1/4", Vnější závit: 3/8"

25,-
CARUBA redukční šroub 1/4-1/4 15 mm

Caruba redukční šroub, Oboustranný závit 1/4-1/4, Délka šroubu 15 mm

99,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Jak fotit meteorický roj Perseidy

Přidat příspěvek
  • Tomáš P.
    Reagovat

    Připomínka

    Tomáš P. 03.10.2023 18:46:29
    Nemáte-li velmi širokoúhlý objektiv, nemiřte na radiant, v tomto případě na souhvězdí Persea. Tam nic nepoletí. Meteory sice odtud ZDÁNLIVĚ vyletují, ale objeví se po straně. Asi 30-90°.

    Zkušenost z letošního focení: za vlhčí noci se objektiv rosí, vezměte si něco na občasné ofukování objektivu teplým suchým vzduchem (ne během expozice).
  • Václav K.
    Reagovat

    Dotaz

    Václav K. 11.08.2021 12:10:36
    Dobrý den, prosím o radu jak dosáhnout toho, že je na fotografii zřetelná dráha hvězd nebo hvězdy i nasvícená krajina? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Kouba Václav
    • Luděk Bouška
      Reagovat

      RE:Dotaz

      Luděk Bouška 12.08.2021 12:04:16

      Dobrý den, je potřeba pořídit více expozic a alespoň jednu z nich na krajinu v popředí (tedy jiné expoziční hodnoty než použijete na hvězdy) při zachování stejného záběru. Následně se vše spojí při zpracování v počítači.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...