Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
27. 3. 2018 | 18 minut čtení

Svatba. Jeden z nejkrásnějších okamžiků v životě dvou lidí (a jejich v drtivé většině dojatých rodičů), pro fotografa představuje jeden z žánrů, který na něj klade řadu ambivalentních nároků. Umět být statický, ale i všude, zachytit pomíjivý okamžik trvající setinu vteřiny i nastavit si novomanžele do slušivé aranže. Stejně tak všestranná musí pak být i technika, kterou používá. Co by si měl fotograf ohlídat, když si techniku na focení svateb vybírá?

Jak fotit svatbu

Svatebních fotografů je mnoho a také jejich výsledné fotky jsou naprosto různé. Odráží se v nich osobnost fotografa i jeho přístup, talent a kreativní nápady. Pro mě osobně je svatební fotka hlavně formou určité reportáže, která ale musí naplňovat jisté estetické kvality. Kromě toho se každého fotografa, který nefotí pouze obřad, týkají i skupinové fotky a romantické snímky novomanželského páru. A samozřejmě závěrečná veselka, která se často odehrává už ve ztížených světelných podmínkách (a svatebčané už spolupracují o něco méně, ale o to spontánněji, než přes den). Všechno tohle dohromady tvoří unikátní příběh svatby, který je výsledkem každého dobrého svatebního souboru doručeného k rukám šťastných novomanželů.

Z toho všeho je jasné, že svatební fotograf musí umět tak trochu ode všeho. Musí mít postřeh a oko na nenadálé okamžiky, které na každé svatbě nutně nastanou a představují (alespoň pro mě) vítané rozptýlení od nalinkovaného programu. Musí si umět poradit i v mizerných světelných podmínkách romantického osvětlení při prvním novomanželském tanci (pokud nemáte štěstí a neodehrává se to za denního světla na louce) a obecně proměnlivých světelných podmínkách. A také v sobě musí mít trochu toho kreativního ducha, který si umí nastavit novomanžele do slušivé pozice a využít podmínek, které mu nabízí prostředí. Řada zkušených fotografů už má sadu takových postojů v záloze a je to vlastně takové mechanické cvičení: ručičky sem, hlavičky sem, úsměv, cvak!. Dobré pro fotografa, horší pro fotky a samotné objekty focení. Při takovýchto unifikovaných postojích se totiž naprosto vytrácí jak originalita konkrétních snímků a příběhu, tak osobnost samotných fotografovaných.

Autor: Anna Jirásková

Ještě jsem opomněla jednu prostou, leč dosti důležitou vlastnost: nenápadnost. Pokud máte zachytit autentické okamžiky, fotografovaný nesmí vědět, že ho fotíte - v drtivé většině případů pak totiž začne do objektivu cenit americké úsměvy (protože na dobré fotce přece úsměv nesmí chybět), objímat souseda a kouzlo okamžiku je rázem pryč. Na druhou stranu se o vás ví, počítá se s vámi a dokonce jste žádaní - ve chvílích, kdy fotíte skupinovky nebo romantické aranže. Stále je taky třeba mít na paměti, že je to ve své podstatě stále rodinná oslava a vy (pokud nefotíte svatbu bratra či sestřenice) jste tam jakýsi cizí element, který sice možná zná nevěstu s ženichem z předsvatebního setkání, ale nezná zbylých 150 hostí. Zuřivé cvakání a přerušování hovoru kvůli fotce (ale to světlo tady je úžasné, můžete se mi trochu pootočit?) může zcela zničit atmosféru dne.

Pokud se chcete vrhnout na dráhu svatebního fotografa, je dobré mít k tomu i odpovídající techniku. S nejlevnějším kompaktem toho opravdu mnoho nenafotíte. Tedy, samozřejmě nafotíte, ale budou to hlavně snímky typu "byl jsem tady", které si na paměťové kartě domů odnese polovina svatebčanů. A vy přece chcete vyprodukovat něco kvalitnějšího než fotky z mobilu, nebo ne?

Na co se podívat, když si vybírám foťák

Co musí váš foťák splňovat, aby zvládl veškeré nároky, které na vás focení svatby klade? Různých vychytávek je hodně a dostaneme se k nim, nejdřív se ale pojďme podívat na ty klíčové:

  • rychlost ostření - To souvisí samozřejmě i s objektivem, který používáte, ale i samotné tělo musí být schopné rychle ostřit. Díky tomu budete schopni zaznamenat i dva na sobě nezávislé okamžiky zcela v jiných místech (pokud se dost rychle otočíte).

  • možnost vyšší citlivosti bez výrazného šumu - Nabízí se přímo navádět na full-frame, který má rozhodně lepší vlastnosti než APS-C snímače, na druhou stranu ty nejlepší bezzrcadlovky to dneska zvládají také. Říkáte si, že šum můžete odstranit v postprocesu? Ne všechen a ne dobře, pokud ho tam je moc. To radši potom takové fotky hodíte do černobíla, aby to vypadalo, že jste fotili na film s extra hrubým zrnem.

  • ergonomie - Možná se vám to zdá jako triviální rada, ale foťák vám musí v ruce dobře sedět, jinak focení protrpíte. Budete ho mít v ruce nebo na krku celý den a není nic horšího, než když vám klouže z ruky, nebo vás z něj bolí krk a hlava.

To jsou ty nejdůležitější, existuje ale i řada dalších vlastností, které vám focení můžou usnadnit a zpříjemnit.

  • duální slot - Když fotíte na dvě paměťovky, máte téměř stoprocentní jistotu, že se vám snímky nikam neztratí.

  • podpora bateriového gripu - Dvojnásobná výdrž baterie se při celodenním focení určitě hodí.

  • víc ostřících bodů než jenom základních 11 - I se základní sestavou ostřících bodů se dá nafotit ledacos, ale když jich máte na výběr víc, stěžovat si asi nebudete. :)

  • odolnost vůči povětrnostním podmínkám - Váhala jsem, jestli tuhle vlastnost nezařadit k první skupině, ale nakonec jsem si řekla, že se dá kompenzovat doplňky. Když si kontrolujete, jestli vám náhodou tahle kapka vody nezatekla tam, kam nemá, nemůžete se dost dobře soustředit na samotné focení. A buďte si jistí, že se dostanete do všelijakých podmínek (a třeba déšť je skvělý kreativní pomocník).

  • tiché snímání - Vzpomínáte si na nenápadnost? Hlasité cvakání při slavnostním obřadu v kostele je opravdu otravné a poutá pozornost na vás místo na oddávané. Samozřejmě, když máte foťák přímo u ucha, slyšíte to pravděpodobně silněji než svatebčané, ale tiché snímání je i tak skvělou podporou nenápadnosti.

  • výklopný displej - Díky výklopnému displeji si nebudete muset lehat do trávy a bahna, abyste pořídili kreativní záběr prstýnků.

Autor: Anna Jirásková

S kolegy v oddělení fotoaparátů jsme se podívali na to, jaké přístroje by mi doporučili, kdybych jim řekla, že chci fotit hlavně svatby. Profíkům můžeme s klidným srdcem doporučit třeba Canon 5D Mark IV nebo 6D Mark II . Méně náročným příznivcům značky Canon bude zcela jistě vyhovovat třeba 77D. Profesionální nikonisti určitě nebudou zklamaní loňskou novinkou D850, ale ani starším modelem D750. Méně náročným můžeme doporučit třeba D7500 nebo D500. Značka Sony nabízí top přístroje A9, A7 III či A7R III. A výčet zakončíme značkou Fujifilm a jejím špičkovým foťákem X-T2.

chci nový canon    chci nový nikon     chci nový sony

Neuvěřitelně vděčným foťákem na svatby je i Instax. Nevěřili byste, jakou radost lidem udělá fotka, která rovnou vyjede a můžete ji za pár minut vidět, a jak si s ním vyblbnou. Vytváříte si tak nejenom prostředí pro opravdu veselé fotky z vašeho foťáku, ale taky možnost nechat samotné svatebčany zaznamenat průběh oslavy vlastníma očima. A kniha plná těchto snímků je skvělým svatebním darem. :) Pokud si nevíte rady, který bude ten nejlepší, můžete se inspirovat v rozhovoru s Ondřejem Konrádem, který jsme nedávno publikovali na našem blogu.

chci blbnout s instaxem

Bez objektivu to nepůjde

Pokud nefotíte momentky s kompaktem, tak se bez výměnného objektivu neobejdete. Právě proto, že se budete pohybovat v nejrůznějších podmínkách, jsou nároky kladené na objektivy možná ještě o něco vyšší než při jiných disciplínách. Stejně jako je komplexní svatební focení, jsou komplexní i vlastnosti, které od techniky požadujeme. Můžeme si to shrnout jako: rychlé, ostré, světelné

O rychlosti jsem mluvila už několikrát, světelnost je důležitá nejen kvůli světelným podmínkám, které můžou být leckdy… řekněme nepříjemné, ale také kvůli hloubce ostrosti. Co se týče samotné ostrosti, mnoho z vás mi určitě teď oponuje s tím, že měkké snímky můžou být v určitých situacích mnohem lepší než fotky ostré jako břitva. Samozřejmě máte pravdu, vyvolává to zcela jiný dojem. Ale je potřeba myslet na to, že zatímco změkčit snímek můžete bez problémů vždycky, s doostřením už to tak slavné není.

Autor: Anna Jirásková

Co se týče ohnisek, jsme opět u univerzálnosti žánru. Stejně jako se vám bude hodit širší sklo na skupinky nebo kreativní romantické snímky, využijete i dlouhá skla na portréty, aniž byste někomu chodili přímo před obličej, nebo makro objektiv na detaily prstýnků nebo dekorací. Na svatbu, stejně jako na spoustu dalších žánrů, tak využijete tzv. “svatou trojici” - zoomové objektivy 16-35 mm, 24-70 mm a 70-200 mm. Tím pokryjete všechna ohniska, která můžete při focení svatby potřebovat.

Výhodou zoomových skel taky je, že mají autofokus, který při reportáži téměř nevypnete. Proto si vyberte taková skla, která mají opravdu spolehlivý a rychlý autofokus. Pokud jste ale milovníky pevných skel, určitě tu nejsou dveře zavřené, ba naopak. Většinou mají pevná skla lepší kresbu i ostrost, dají se s nimi fotit i reportáže, chce to ale určitě velkou dávku zkušeností a potřebujete svoji techniku velmi dobře znát. Pevných skel taky potřebujete o něco víc, pokud si nevystačíte s málem a zbytek nedoženete kreativitou. Pokud budete mít jenom pevnou 20 a 50, budete mít zajisté skvělé snímky, ale mnohem častěji budete hledat vhodný úhel a místo, odkud fotit. Čímž si ale taky procvičujete svoje fotografické oko, že. :)

Abych ale nemluvila jenom obecně, s kolegy jsme dali dohromady i pár objektivů, s nimiž se vám bude fotit jedna radost. Pokud začneme těmi čistě manuálními, můžeme dát ruku do ohně za Zeisse, které teď i pořídíte za skvělou cenu v rámci akce Wedding weeks. Ať už sáhnete po Batisu, Milvusu, Otusu nebo Loxii, určitě budete nadšení.

chci Zeiss

Majitelé Canonu by si neměli nechat ujít klasiku 16-35 mm f/2.8 L nebo 24-70 mm f/2.8, o posledním jmenovaném to platí i u Nikonu. Ostudu vám neudělají ani pevná skla - výtečné Canon pevné objektivy 85 mm f/1.8, 50 mm f/1.8 nebo 35 mm f/1.4, stejně tak Nikon 35 mm, 50 mm a 85 mm se světelností 1.8 nebo o něco delší Canon 135 mm f/2 a Nikon 105 mm f/1.4.

vede u mě canon    vede u mě nikon

Smutnit ale nemusí ani majitelé jiných značek, Sony má kupříkladu výbornou 16-35 mm f/2.8 GM, z pevných skel můžeme rozhodně doporučit 35 mm f/1.4, 55 mm f/1.8 nebo 85 mm f/1.8. Pro Sony vyrábí firma Samyang výborný objektiv s ohniskem 35 mm a světelností 1.4Fujifilm se může pochlubit 56 mm f/1.2 nebo 90 mm f/2. Zmiňovala jsem i makro objektivy - doporučujeme delší makra, jako je třeba Tamron 90 mm f/2.8, Nikon 105 mm f/2.8 nebo Canon 100 mm f/2.8 L, u Sony je to 90 mm f/2.8 a u Fujifilmu 80 mm f/2.8.

mám sony     mám fujifilm

Pokud ale máte oblíbené jiné ohnisko, neváhejte ho použít, jedinečné fotky jedinečného dne, to chce každý novomanželský pár. :)

Doplňky, které vám zlepší pracovní den

Fotoaparát a objektiv je základ, na tom se shodneme. Ale existují další malé tríčky, díky kterým si zpříjemníte den aspoň natolik, abyste večer zcela zničení nepadli do postele a nemohli se další dva dny hnout. A taky různé pracovní doplňky, které ve shonu svatebního dne rozhodně oceníte. Některé vás určitě napadnou samy, ale třeba mezi nimi najdete i takové, které obohatí vaše workflow.

  • kvalitní popruhy - Ideálně takové, které nejsou jenom okolo krku, ale které přenesou váhu těžkého foťáku i na ramena a záda. Věřte mi, že vám za to krk (a nebolavá hlava) poděkují. 

  • nabíječka na baterky - Ano, u každého foťáku je v základní sadě, tak si ji nezapomeňte zabalit s sebou. Nemusíte nafotit ani X tisíc fotek, ale pokud je budete promazávat a kontrolovat v průběhu, nebo pokud budete třeba i natáčet video, tak se baterka vybíjí rychleji. Čímž se dostáváme k dalšímu bodu…

  • náhradní baterka / -ky - K tomu asi netřeba nic dodávat.

  • náhradní paměťová karta - Nebo hned několik paměťových karet. Nejen do duálních slotů, ale abyste se nemuseli omezovat v hledání dobrých scén. Neznamená to ale, že v kvantitě je kvalita, aneb jak říká známé přísloví: dvakrát měř, jednou řež. Ne vždy se daná scéna opakuje (pochybuju, že by si kvůli vám manželé dali druhý první manželský polibek), často ale ano, proto si vždy promyslete, co, jak a proč chcete fotit - šetříte místo na kartě, baterii i svůj čas při třídění fotek.

  • blesky (a baterky) - Pokud umíte zacházet s blesky, často vám můžou zachránit scénu. Opět ale myslete na to, že jsou celkem těžké a že je budete tahat na krku nebo rameni. Nemusíte mít proto ten největší a nejsilnější, vystačíte si třeba s takovým Canonem 430 nebo Nikonem SB 700 a jim podobnými.

  • powerbanka - Ne vždycky máte k dispozici zásuvku.

  • batoh - Při celodenním nošení zapomeňte na brašnu, z vlastní zkušenosti vám můžu říct, že když je napěchovaná technikou, pekelně z ní bolí krk a záda. Batoh vám váhu rozloží po celých zádech. Navíc se nepředpokládá, že byste museli měnit objektiv každé 2 minuty, abyste měli všechno ihned po ruce.

  • rukavice - Fotograf musí počítat s jakýmikoliv podmínkami a jednou se dostanete i do takové zimy, že se vám nebude chtít vystrčit prsty z rukávu. 

  • UV filtr + čištění - Je to drobnost, ale když víte, že vám nebude vadit kapka vody, která ukápne na čočku, je to pozitivní. :)

  • sluneční clona - U mnoha objektivů už je v základní výbavě při nákupu. Ale u těch, které ji nemají, by vám slunce mohlo zasáhnout do snímku tak, že se vám to nebude líbit.

  • odrazná deska + asistent - Odrazná deska je výborný pomocník, je ale třeba vědět, jak ji použít. Buď si tak s sebou můžete vzít asistenta, nebo využít někoho ze svatebčanů. Velmi pravděpodobně tam bude někdo, kdo už ji někdy v ruce držel a ví, jak se s ní zachází.

  • různé párty propriety - Hodí se nejen k instaxovým fotkám, ale i třeba při skupinkách, pokud před sebou máte hravější svatebčany, nebo při následné párty. 

Zdroj: Pixabay

Několik tipů na závěr

  • Mějte vždy po ruce někoho, kdo zná všechny svatebčany a bude organizovat skupinky. Ušetří to čas i spoustu nervů.

  • I vy sám ale musíte umět se svatebčany komunikovat a říct si, co přesně od nich potřebujete.

  • Nestyďte se, jste tam od toho, abyste pořídil pořádnou reportáž a bez určité dávky kuráže (ve všech směrech) vám vyjdou jenom polovičaté fotky.

  • Pokud fotíte novomanžele v parném létě na přímém slunci, je dobré si s sebou nosit trochu pití. Zemdlená nevěsta není fotogenická.

  • Pořádně se na svatební den připravte. Ať už po technické stránce (dostatek místa na kartě, nabitá baterie, čistý objektiv), tak po té organizační. Novomanželé se sice o překvapení od družiček dozvědět nesmějí, ale aby to bylo dobře zdokumentované na fotkách, vy o něm vědět musíte. Proto chtějte znát program do detailu, stejně jako prostor, kde se bude všechno odehrávat. Hezké lokace a úhly na focení tak můžete mít připravené dopředu.

  • Když na svatbě fotíte ve dvou, podchytíte taky mnohem víc situací. Stejně tak je výhodné mít dvě těla: jedno hlavní a druhé záložní, třeba i menší a lehčí.

  • Pořádně se oblečte. Už se mi stalo, že jsem uprostřed léta jela fotit svatbu na Šumavu a čekalo tam na nás krásných 8 stupňů. Pravda, byla jsem přece jenom víc oblečená než vyletněná nevěsta, ale přece jenom to není nic moc. A když jste nevrlí, nebaví vás fotit a na fotkách je to sakra znát. Udržujte se v teple a dobré náladě a všechno půjde mnohem snáz.

  • Buďte kreativní a snažte se zachytit klasické situace z nevšedních úhlů. Nejenže je to mnohem větší zábava než fádní cvakání, ale odměnou vám budou mnohem hezčí fotky.

  • Na závěr zabrousíme do malinko jiné oblasti. Nevěsta, ženich i mnozí příbuzní jsou v takový slavnostní den malinko naměkko a tak trochu v jiném světě a nemůžeme jim to mít za zlé. Proto k nim přistupujte s empatií - uvidíte, že se vám navzájem bude mnohem lépe spolupracovat. :)

Autor: Anna Jirásková

Tak nezapomeňte: dívejte se, hledejte, využívejte prostředí a netlačte novomanžele do nepřirozených póz. Stejně jako když je na vašich fotkách vidět vaše momentální rozpoložení, to jejich je tam vidět ještě mnohem víc. Pokud byste se chtěli něčemu novému přiučit, můžete zajít na jeden z našich kurzů věnovaných svatbě. Originálním fotkám zdar!

Autor textu: Anna Jirásková a tým z digitálních fotoaparátů

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Jak vybrat nejlepší techniku na focení svateb

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...